Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un sommet prea scurt pentru o agenda atit de vasta

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Nicolas Sarkozy vine la Bucuresti pentru a semna un parteneriat strategic cu omologul sau roman, Traian Basescu. Ar fi, in plus, o sansa de a intari componenta institutionala printr-o relatie personala intre doi lideri care - desi inca nu stim daca "se plac" - au foarte multe in comun. Va exista, indiscutabil, o convorbire intre patru ochi pe tema viitorului regiunii Kosovo si a reactiilor europene la probabila proclamare a independentei regiunii. S-a mentionat deja, in informarile oficiale, ca intilnirea Basescu-Sarkozy va aborda si agenda viitoarei intilniri la virf a NATO, gazduita de capitala tarii noastre. Asadar, un program incarcat, intr-un interval de timp scurt, in conditiile in care gazdele au avut inspiratia sa-l invite pe seful statului francez sa se adreseze camerelor reunite ale Parlamentului.

    Foarte diferiti ca personalitate si, desigur, din perspectiva mediului politic in care si-au construit carierele, domnii Basescu si Sarkozy se aseamana mult prin viziunea lor asupra institutiei Presedintelui, intr-o republica semiprezidentiala. Ambii si-ar dori un rol mai puternic, iar ultimul - avantajat deja de prerogativele constitutionale net superioare - nu-si ascunde preferinta pentru o "americanizare" a functiei de presedinte. Un proiect foarte greu de pus in practica si care nu va mai fi, probabil, introdus pe agenda politica. Oricum, presedintele francez asista in prezent la ascensiunea popularitatii premierului - vechiul sau colaborator François Fillon - care nu face altceva decit sa aplice perseverent ceea ce a promis dl. Sarkozy in campania electorala de anul trecut. Aceasta, in conditiile in care propria cota de incredere a intrat in declin, inclusiv ca reactie la personalizarea accentuata a functiei, de la care seful statului francez nu poate si nici nu vrea sa se abtina.

    Ambii sefi de state sint personalitati care suscita pasiuni puternice in mediile politice. Amindoi pot candida cu sanse, simultan, la titlurile de cel mai iubit si cel mai urit om politic din tarile lor. Niciunul nu s-a ferit, in trecut, de metafore nediplomatice la adresa adversarilor de moment sau a tertilor, desi la dl. Sarkozy totul pare mai degraba controlat si studiat - a se vedea atit de profitabila insulta electorala adresata, din postura de ministru de interne, revoltatilor din periferii.

    Exceptind cazul nedorit al inghetului, relatia personala nu este atit de importanta in cazul liderilor unor tari de calibre (totusi) diferite, exceptind, poate, cazul negocierilor din cadrul Consiliului European. Poate ca dl. Sarkozy nu neglijeaza relatiile personale cu omologii sai comunitari in perspectiva lunii iulie, cind tara sa va prelua presedintia UE. O data asteptata cu prea mare nerabdare, speculeaza presa internationala, criticind graba cu care liderul de la Elysée si-a facut publice obiectivele, punind intr-o situatie neplacuta actuala presedintie slovena. Un semestru sters in fruntea Uniunii ar fi un serios handicap de imagine pentru presedintele francez, care doreste sa-si readuca tara la pupitrul de comanda al procesului de integrare. In ceea ce priveste NATO, si aici dl. Sarkozy are nevoie de o reusita a reuniunii de la Bucuresti, fiind de notorietate dorinta lui de a depasi autoizolarea impusa in urma cu peste patru decenii de presedintele de Gaulle si de a asigura Frantei o voce si mai puternica in Alianta. Nu ar fi exclus ca, daca mediul politic intern i-o va permite, dl. Sarkozy sa anunte chiar la Bucuresti revenirea deplina a Frantei in structurile militare integrate ale NATO.

    Este posibil ca presedintele francez sa adreseze, cel putin in particular, multumiri presedintelui si guvernului roman pentru promptitudinea cu care s-au angajat sa contribuie cu trupe la misiunea UE in Ciad, o tara in a carei stabilitate Franta are un interes deosebit. Dupa cum se stie, conflictul civil din Darfur (Sudan) s-a revarsat dincolo de granite, intarind fortele antiguvernamentale din Ciad si Republica Centrafricana.

    "Parteneriatul strategic" va deveni in curind o sintagma desueta in relatiile romano-franceze, pe masura ce intre cele doua tari se va produce o tot mai accentuata coordonare naturala a politicilor in cadrul UE si al altor foruri internationale - nu in ultimul rind, al Organizatiei Internationale a Francofoniei. De asemenea, problema investitiilor franceze in Romania - o tema ce va fi trecuta in revista cu satisfactie de cei doi presedinti - tinde sa devina tot mai putin dependenta de factorul politic (dar nu total independenta, asa cum ne-o demonstreaza scandalul pe tema delocalizarii promovate de multinationale). Pina atunci, insa, este de asteptat ca presedintele Basescu sa foloseasca intilnirea de luni si pentru a se interesa de perspectivele practice ale unor masuri de calmare a pietelor internationale, tema recentei intilniri intre "cei 4^1 mari", desfasurata la Londra si la care a participat si dl. Sarkozy.

    O agenda prea vasta pentru o intilnire atit de scurta, nefiind exclus ca discursul din aula Parlamentului sa aduca noi elemente. Vom avea ocazia sa urmarim, in lunile urmatoare, locul rezervat Romaniei in cadrul viitoarei ofensive de politica externa a lui Nicolas Sarkozy.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri