Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Uniunea Europeana: nevoia unui succes "de moral"

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Criza georgiana si implicarea Uniunii Europene in procesul de mediere intre Moscova si Tbilisi au fost principala preocupare a liderilor europeni in ultimele saptamini. Semiesecul a fost prezentat drept un succes, iar presedintia franceza a Uniunii a contribuit mult la acest joc de imagine. Acum, liderii europeni tind sa revina la preocuparile cotidiene, iar in planul integrarii europene ele se reflecta in primul rind prin "problema irlandeza". Presiunea asupra guvernului de la Dublin va fi uriasa, pentru ca - a spus-o deja Nicolas Sarkozy - in fata unor crize de amploarea celei georgiene (cu alte cuvinte, crize care sa implice Rusia), UE nu-si poate permite sa vorbeasca pe mai multe voci.

    Primul ministru Brian Cowen este dator sa propuna o iesire din impas, care sa duca la ratificarea tratatului de la Lisabona, iar omologii sai inteleg prin aceasta organizarea unui nou referendum. Fara o gama de concesii, fie ea si redusa, consultarea ar oferi si de aceasta data un rezultat negativ, astfel ca vor urma saptamini de negocieri intense. Mediul extern este cit se poate de nefavorabil, multe partide de guvernamint contemplind varianta neplacuta a pierderii alegerilor - spre exemplu, laburistii britanici, in rindul carora s-a accentuat miscarea de contestare a lui Gordon Brown. Economia germana nu este capabila sa insufle optimism in zona euro, iar despre problemele Italiei sau Spaniei sintem, de asemenea, bine informati. (Chiar si in cazul unei reactii pozitive a pietelor internationale la masurile anticriza adoptate in Statele Unite, va trece mult timp pina ce noua stare de spirit mai optimista se va consolida).

    Nu este un context bun pentru negocieri, insa probabil ca liderii europeni vor ajunge la o solutie de compromis pe care sa o ofere Irlandei.

    Este important ca pina la inceputul anului viitor problemele interne ale Uniunii sa fie depasite, pentru ca schimbarea de la Casa Alba creeaza, prin traditie, o fereastra de oportunitate mai consistenta pentru Europa, in relatia transatlantica. Daca tot ii cere imperios Americii sa adopte o abordare mai pronuntat multilaterala, UE trebuie sa demonstreze capacitatea de a-si exercita influenta. Pentru ca, altfel, din acest multilateralism nu va ramine decit nevoia de a avea aprobarea Rusiei pentru orice decizie politica majora, iar dosare grave precum Iranul, relatia israelo-araba sau crearea unei politici energetice mai responsabile nu vor progresa. Iar parteneriatul transatlantic sau un proiect de tipul celui (inca neclar) al unei "ligi democratice" de natiuni au nevoie de o Europa coerenta.

    Problema coeziunii Europei este, asadar, cea mai presanta. Daca se reuseste deblocarea, se poate continua procesul de extindere (inclusiv prin aderarea efectiva a Croatiei) iar tema Politicii de Vecinatate poate fi urmarita cu mai mult aplomb - un subiect ce intereseaza Ucraina, Moldova si multe alte tari nelinistite de agresivitatea Rusiei sau a interpusilor ei. Si in zona economica si comerciala, performanta este conditionata de rezolvarea problemei institutionale, desi conexiunea nu este atit de directa. Cit despre competitia politica, atit cit exista ea in Uniunea Europeana, este evident ca intrarea in campanie fara un rezultat pozitiv in privinta tratatului de la Lisabona ar da un impuls nesperat formatiunilor eurosceptice, in detrimentul celor trei mari curente traditionale, favorabile integrarii.

    Asadar, forul comunitar trebuie sa declanseze o veritabila campanie de public relations in relatia cu electoratul irlandez - si nu numai cu el. Probabil ca o solutie poate fi imaginata pornind de la una dintre prevederile cheie ale Tratatului de Reforma a UE: implicarea mai pronuntata a parlamentelor nationale in decizia comunitara. Strategia ar fi utila nu doar in relatia cu votantii irlandezi: si alti europeni (mai ales cetatenii democratiilor din nordul continentului) asteapta o concretizare a acestei promisiuni. Criza procesului de constructie europeana nu poate fi separata de problemele cu care se confrunta sistemele politice ale statelor membre. Recistigarea increderii in forurile comunitare, in Occident, depinde si de reconcilierea cetatenilor cu nivelul de guvernare national.

    In fine, din perspectiva obiectivelor particulare ale Romaniei, ar fi ideal ca luna octombrie sa marcheze inceputul deblocarii situatiei. Un climat politic mai bun ar putea duce la reorientarea energiilor catre teme mai putin spectaculoase, dar importante pentru noii membri est-europeni: dimensiunea sociala, mediul, educatia si asa mai departe. Nu in ultimul rind, remedierea deficientelor institutionale va permite reorientarea atentiei asupra coeziunii in privinta valorilor si practicilor guvernamentale, domeniu in care Europa de Est (inclusiv Romania) au foarte mult de recuperat.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri