Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum se calculeaza consumul de energie termica in spatiile comune

DREPTURILE CONSUMATORULUI

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Astazi ne vom referi la doua subiecte de interes major pentru populatie, ce au rezultat din reclamatiile ori intrebarile adresate de consumatori institutiei noastre:

    In conformitate cu dispozitiile Legii nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilitati publice, cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatea de reglementare competenta in acest sens este Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice. Pe linga reglementare, aceasta are si competenta de a monitoriza si de a controla, la nivel central, activitatile din domeniul serviciilor de utilitati publice.

    Totodata, in conformitate cu dispozitiile art. 3, alin. 1 din Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilitati publice, cu modificarile si completarile ulterioare, „serviciile de utilitati publice sint in responsabilitatea autoritatilor administratiei publice locale". Conform art. 8, alin. 1 din acelasi act normativ, „autoritatile administratiei publice locale au competenta exclusiva, in conditiile legii, in tot ceea ce priveste infiintarea, organizarea, coordonarea, monitorizarea si controlul functionarii serviciilor de utilitati publice...".

    Calculul si repartizarea consumului de energie termica intr-un condominiu sint aspecte care se efectueaza in conformitate cu prevederile Ordinului 343/2010 pentru aprobarea Normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termica intre consumatorii din imobilele de tip condominiu, in cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor  pentru incalzire si apa calda de consum.

    Consumul de energie termica pentru incalzire inregistrat de contorul de bransament insumeaza:

    - consumul comun, ce reprezinta caldura cedata de instalatiile de incalzire din spatiile comune (casa scarii, culoare, spalatorii, uscatorii, subsol, holuri, etc), caldura de care beneficiaza indirect toti proprietarii din condominiu, indiferent daca acestia au sau nu apartamentele racordate la sistemul centralizat. Consumul comun se repartizeaza proportional cu cota parte de proprietate indiviza, care ii revine fiecarui proprietar;

    - consumul individual, reprezentat de:

    a) aportul de caldura adus de coloanele de distributie ce traverseaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie, caldura de care beneficiaza in mod direct atit apartamentele racordate la sistemul centralizat, cit si apartamentele deconectate, care se repartizeaza proportional cu indicatiile repartitorului comun si cu suprafata echivalenta termic a coloanelor de distributie tur si retur, asa cum acestea se regasesc in teren, cu sau fara izolatie, aplicindu-se factorii de amplasare;

    b) caldura cedata de corpurile de incalzire din fiecare proprietate individuala,  pe care sint sau nu montate repartitoare de costuri. In cazul apartamentelor deconectate aceasta componenta este zero.

    Coloanele de distributie si de incalzire aflate in interiorul apartamentelor cedeaza in mod continuu caldura in proprietatile individuale, iar la repartizarea consumurilor de energie termica trebuie sa se tina seama de caldura cedata de acestea, izolarea acestor conducte conducind numai la o diminuare a consumului individual.

    In acest context, precizam ca modificarile instalatiilor de distributie a utilitatilor in interiorul unui condominiu sau al unui apartament din cadrul unui condominiu pot fi facute numai in conditiile legii, pe baza referatului tehnic de specialitate emis de furnizorul de utilitati, in care se arata efectele modificarii instalatiei respective. Pe baza acestui referat, organele de conducere ale asociatiei de proprietari vor hotari asupra posibilitatii efectuarii de modificari.

    Facturarea consumului de gaze naturale

    Din punct de vedere legal, acest aspect este reglementat de Ordinul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 62/2008 privind aprobarea Regulamentului de masurare a cantitatilor de gaze naturale tranzactionate in Romania.

    Consumul, masurat in kWh, reprezentind in fapt energia rezultata in urma arderii unei anumite cantitati de gaze naturale, se determina prin aplicarea urmatoarei formule:
    E egal V(b) x H(s)
    unde:
    E - energia gazelor naturale - kWh;
    V(b) - volumul corectat (volumul masurat in conditii de baza) - m3;
    H(s) - puterea calorifica superioara la temperatura de combustie de 15 grade C - kWh/m3.

    Pentru determinarea puterii calorifice se utilizeaza cromatografe.

    Ratiunea instituirii acestei proceduri de calcul a vizat, din cite cunoastem, aspectul ca beneficiarii sa plateasca strict energia rezultata din arderea gazelor naturale, si nu volumul de gaze naturale consumate.

    comisar sef Daniel PIFTOR, seful Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri