Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Neexercitarea sau exercitarea defectuoasa a drepturilor parintesti

AVOCATUL POPORULUI

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Regula este ca autoritatea parinteasca se exercita impreuna si in mod egal de catre ambii parinti (art.503 alin. 1 Noul Cod Civil).

    Mai mult, si dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel (art. 397 si art. 504 Noul Cod Civil). Prin exceptie exista si situatii cand vorbim de scindarea autoritatii parintesti, in sensul ca ea se imparte intre parinti si alte persoane sau institutii responsabile cu protectia copilului. Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte exista atunci cand: unul dintre parinti a decedat, este declarat mort prin hotarare judecatoreasca, este pus sub interdictie, decazut din exercitiul drepturilor parintesti sau daca din orice motiv se afla in neputinta de a-si exprima vointa - de exemplu este disparut, este arestat, executa o pedeapsa privativa de libertate (art.507 NCC). 

    Dorim sa va precizam ca ocrotirea parinteasca este guvernata de mai multe principii prevazute atat in Noul Cod Civil, cat si in Legea nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, cu modificarile si completarile ulterioare printre care: respectarea si promovarea cu prioritate a interesului superior al copilului,  primordialitatea responsabilizarii parintilor cu privire la respectarea si garantarea drepturilor copilului, respectarea demnitatii copilului si asigurarea protectie impotriva abuzului si exploatarii copilului.

    Pentru neexercitarea sau exercitarea necorespunzatoare a drepturilor parintesti si pentru neindeplinirea ori indeplinirea necorespunzatoare a indatoririlor parintesti, parintii raspund potrivit legii. Aceasta raspundere poate imbraca forma raspunderii penale, contraventionale, de dreptul familiei sau civile.

    Raspundere penala - se poate lua masura pedepsei complementare sau accesorie a interzicerii unor drepturi parintesti, pe langa pedeapsa principala sau a interdictiei de a reveni in locuinta familiei pe o anumita perioada determinata. Pe langa aceasta parintele poate fi tras la raspundere penala, pentru savarsirea infractiunilor: abandon de familie, rele tratamente aplicate minorului, nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului, punerea in primejdie a unei persoane in neputinta de a se apara, gestiune frauduloasa.

    Raspundere contraventionala - conform prevederilor Legii nr.61/1991 cu modificarile si completarile ulterioare pentru sanctionarea faptelor de incalcare a normelor de convietuire sociala, a ordinii si a linistii publice precum si conform prevederilor O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.

    Sanctiuni de dreptul familiei - care odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil au devenit parte a raspunderii civile. In acest caz se poate aplica sanctiunea decaderii din drepturile parintesti, institutie juridica reglementata de capitolul IV art. 506-512 NCC. Potrivit art. 508 alin (1)-(2) NCC, instanta de tutela la cererea autoritatilor administratiei publice cu atributii in domeniul protectiei copilului, poate pronunta decaderea din exercitiul drepturilor parintesti, daca parintele pune in pericol viata, sanatatea sau dezvoltarea copilului prin rele tratamente aplicate acestuia, prin purtare abuziva, prin neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti ori prin atingerea grava a interesului superior al copilului. Cererea se judeca de urgenta, cu citarea parintilor, cu prezenta obligatorie a procurorului si pe baza raportului de ancheta psihosociala. Decaderea din exercitiul drepturilor parintesti este totala si se intinde asupra tuturor copiilor nascuti la data pronuntarii hotararii. Cu toate aceste instanta poate dispune decaderea numai cu privire la anumite drepturi parintesti, ori la anumiti copii, dar numai daca, in acest fel, nu sunt primejduite cresterea, educare, invatatura si pregatirea profesionala a copiilor (art. 509 alin. 1- alin. 2 NCC).

    Raspundere civila delictuala - parintii in exercitarea autoritatii parintesti raspund pentru fapta ilicita a minorului conform prevederilor art. 1372 NCC (raspunderea pentru fapta altuia), precum si pentru fapta proprie (art.1349 NCC).

    Expert Paula Iekel - Biroul teritorial Iasi, Institutia Avocatul Poporului


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri