Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Euro 2012 - un pom laudat

Evenimentul fotbalistic al anului

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Reprosurile au aparut inca din partea organizatorica, mai mult inspre Ucraina: cazari execrabile, preturi ridicate si alte deficiente, cum ar fi intarzierea meciului Ucraina - Franta, deoarece organizatorii din Donetk n-au catadicsit sa acopere arena, desi semnele de furtuna erau mai mult decat vizibile. Editia 2012 a fost a treia din istorie si a doua consecutiva, organizata de doua tari diferite, iar punctul comun celei anterioare a fost acela ca nicio echipa gazda n-a trecut de prima faza, a grupelor (in 2008, au fost Austria si Elvetia). Inca un minus, care a scazut cota de interes a competitiilor.

    Fotbal a lehamite

    Dincolo de "hac-urile" organizatorilor, editia 2012 a fost una slaba, chiar execrabila, din punct de vedere spectacular: meciurile cu adevarat frumoase se pot numara pe degete: partida de deschidere (Polonia - Grecia), Anglia - Suedia (repriza a doua, cea mai spectaculoasa din tot turneul), cele doua confruntari Spania - Italia (in special meciul din grupa, dar si finala, pana s-au desprins ibericii) si... cam atat. Din ce in ce mai mult s-a vazut faptul ca, pentru jucatorii din campionatele puternice ale Europei, competitiile inter-tari reprezinta un fel de munca voluntar-patriotica si ce dovada mai buna putem gasi decat aceea ca niciun jucator nu s-a ridicat la rangul de vedeta a competitiei? A fost desemnat Iniesta, pentru ca trebuia sa existe un MVP si pentru ca trebuia sa faca parte din echipa campioana. In rest, Cristiano a avut doar sclipiri de moment, Ibrahimovic a jucat pentru el. Campionatul a produs sase golgeteri cu cate trei goluri (!) marcate: rusul Dzagoev, germanul Gomez, croatul Mandzukic, portughezul Cristiano Ronaldo, italianul Balotelli si spaniolul Torres! Si asta spune ceva...

    Portocala vlaguita si autobaza engleza

    In ierarhia deceptiilor, Olanda conduce autoritar: echipa finalista a Cupei Mondiale, cu un roi de staruri (van Persie, Robben, Sneijder) a iesit din grupe fara vreun punct. Pe aproape este Rusia, care a inceput ca Armata Rosie la Stalingrad si a incheiat penibil cu o infrangere in fata Greciei. Alta deceptie a fost Anglia (cu exceptia acelei reprize din meciul cu Suedia, in care a inscris golul campionatului: cursa devastatoare a lui Walcott si reluare cu calcaiul si cu spatele la poarta a lui Welbeck). In rest a invatat perfect lectia defensiva de la Chelsea, care a costat-o o victorie contra unei  Frante, surprinzator de palide si i-ar fi mers si cu Italia, daca zeita Fortuna n-ar fi ales fotbalul ofensiv la loviturile de departajare. Ciudatenia cea mare s-a produs in grupa A, castigata de Cehia cu golaveraj negativ, premiera in istoria Euro!

    Spania, doar in virtutea inertiei

    Spania, care si-a dublat victoria din 2008, pe langa titlul mondial din tara vuvuzelelor, n-a rupt nici ea gura targului, cantonandu-se intr-un exasperant tiki-taka, minus fazele ofensive. S-a ridicat la propria valoare doar in finala, obtinand cea mai severa victorie dintr-o finala europeana, 4-0 cu o Italie care a incheiat meciul cu un om in minus, nu pentru vreo eliminare, ci pur si simplu ca antrenorul Prandelli s-a grabit cu schimbarile inainte ca Thiago Motta sa nu mai poata continua jocul. Italia, de altfel, a fost, datorita antrenorului ei, una dintre putinele echipe ofensive ale campionatului (surprinzator, conform traditiei!), alaturi de "cenusareasa" Irlanda (pregatita tot de un italian, Giovanni Trapattoni!), care a fost campioana la capitolul suporteri.

    Surpriza placuta a fost reprezentata de arbitraje: o singura eroare majora, un gol anulat ucraineanului Devic in partida cu Anglia, faza in care mingea depasise mult linia portii, ceea ce a insemnat, la vremea aceea, un soi de faliment al sistemului cu cinci arbitri si intensificarea cererii de asistenta video. De asemenea, la Euro 2012 s-au inregistrat foarte putine eliminari: doar trei, dintre care doua in meciul de deschidere (grecul Papastathopoulos si portarul polonez Szczesny) si una in finalul partidei Italia - Irlanda (Andrews).

    Rezultate inregistrate la Euro 2012

    Grupa A: Polonia - Grecia 1-1. Lewandowski / Salpingidis; Rusia - Cehia 4-1. Dzagoev 2, Sirokov, Pavliucenko / Pilar; Cehia - Grecia 2-1. Jiracek, Pilar / Gekas; Polonia - Rusia 1-1. Blaszczykowski / Dzagoev; Cehia - Grecia 1-0. Jiracek; Grecia - Rusia 1-0. Karagounis. Clasament: 1. Cehia - 6 p; 2. Grecia - 4 p; 3. Rusia - 4 p; 4. Polonia - 2 p.

    Grupa B: Danemarca - Olanda 1-0. Krohn-Dehli; Germania - Portugalia 1-0. Gomez;  Portugalia - Danemarca 3-2. Pepe, Postiga, Varela / Bendtner 2; Germania - Olanda 2-1; Gomez 2 / van Persie; Portugalia - Olanda 2-1. Cr. Ronaldo 2 / van der Vaart; Germania - Danemarca 2-1. Podolski, Bender / Krohn-Dehli. Clasament: 1. Germania - 9 p; 2. Portugalia - 6 p; 3. Danemarca - 3 p; 4. Olanda - 0 p.

    Grupa C: Spania - Italia 1-1. Fabregas / di Natale; Croatia - Irlanda  3-1. Mandzukic 2, Jelavic / St. Ledger; Italia - Croatia 1-1. Pirlo / Mandzukic; Spania - Irlanda 4-0. Torres 2, Silva, Fabregas; Spania - Croatia 1-0. Navas; Italia - Irlanda 2-0. Cassano, Balotelli.  Clasament: 1. Spania - 7 p; 2. Italia - 5 p; 3. Croatia - 4 p; 4. Irlanda - 0 p.

    Grupa D: Franta - Anglia 1-1. Nasri / Lescott; Ucraina - Suedia 2-1. Sevcenko 2 / Ibrahimovic; Franta - Ucraina  2-0. Menez, Cabaye; Anglia - Suedia  3-2. Carroll, Walcott, Welbeck / Johnson a, Mellberg; Anglia - Ucraina 1-0. Rooney; Suedia - Franta 2-0. Ibrahimovic, Larsson. Clasament: 1. Anglia - 7 p; 2. Franta - 4 p; 3. Ucraina - 3 p; 4. Suedia - 3 p.

    Sferturi de finala: Portugalia - Cehia 1-0. Ronaldo; Germania - Grecia 4-2. Lahm, Khedira, Klose, Reus / Samaras, Salpingidis; Spania - Franta 2-0. Alonso 2; Italia - Anglia  0-0 (4-2 la lovituri de departajare);

    Semifinale: Spania - Portugalia 0-0 (4-2 la lovituri de departajare); Italia - Germania 2-1. Balotelli 2 / Özil;

    Finala: Spania - Italia 4-0. Silva, Alba, Torres, Mata.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri