Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

100 de microbuze noi, pregătite pentru elevii de la sate

GALERIE
microbuze
  • microbuze
- +

Premierul Victor Ponta a înmânat, miercuri, la sediul Guvernului, cheile primelor 100 de microbuze școlare edililor-șefi ai primăriilor incluse în proiectul derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în colaborare cu Ministerul Educației Naționale privind transportul elevilor din mediul rural.

"Mă bucur foarte tare că am reușit să demarăm acest program. Înțeleg că 600 de primării vor primi acum în prima tranșă și încă 650 în luna octombrie. 1.250, da ?! Domnul ministru mi s-a plâns tot timpul ca toți miniștrii Educației și ca toți primarii de faptul că merg copiii pe jos. (...) Am reușit și vreau să fie foarte clar că nu s-au împărțit pe niciun fel de partid și toți cei care au solicitat, 1.250, din 2.800 comune, reușim să le acoperim anul acesta. Nu-mi doresc altceva decât să aveți grijă să ajungă copiii la școală, sănătoși, și dus și întors, și să aveți grijă de ele", a declarat premierul.

Victor Ponta a mulțumit în context Ministerului Dezvoltării Regionale și Ministerului Educației pentru standardele la care au derulat proiectul.

"Nu pot să spun decât că m-am uitat și calitatea lor (a microbuzelor — n.r.) și standardele folosite sunt foarte înalte. Mulțumesc tuturor primarilor care au venit până aici să-și ia microbuzul și să ajungeți sănătoși acasă și din septembrie să le folosiți pentru copii", a mai spus Ponta.

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale, a precizat, la rândul său, că faza a doua a proiectului presupune achiziția unui număr de 659 de microbuze școlare, cu o valoare totală de 78 de milioane de lei.

În prima fază a proiectului, derulată începând cu 23 iulie, 600 de primării din mai multe județe ale țării vor primi câte un microbuz școlar cu o capacitate de 16+1 locuri pentru transportul elevilor din mediul rural, potrivit datelor comunicate de MDAPR.

Între beneficiari se numără localități din județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor,Botoșani, Bistrița-Năsăud, Brașov.

Costul unui microbuz se ridică la 26.933 euro cu TVA, finanțarea proiectului fiind asigurată în baza sumelor obținute din vânzarea de certificate verzi. Microbuzele de fabricație Opel au propulsie asigurată cu motoare Diesel, norme de poluare Euro 5, sistem de direcție de tip servoasistat, sistem de frânare ultramodern, cu asistență la frânare de urgență, sistem de antipatinare a roților, sistem electronic de control al stabilității.

Microbuzele vor fi dotate cu CRONOTAHOGRAF digital cu limitare electronică de viteza la 90 km/h și sunt dotate cu sistem de aer condiționat pentru pasagerii din față și din spate și sistem de încălzire cu recirculare, fluxul de aer cald deservind toți pasagerii. Conform contractului, livrarea se face cu un set de rezervă de cinci anvelope de iarnă, microbuzele având o garanție de cinci ani în limita a 150.000 km.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri