Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

150 de copii ieşeni, duşi în tabără de Mitropolie pentru a nu abandona şcoala

GALERIE
Tabara Licar de Lumina 2012Licar de lumina (2)Licar de Lumina Busteni seria ILicar de luminaTabara Licar de Lumina 2012 2
  • Tabara Licar de Lumina 2012
  • Licar de lumina (2)
  • Licar de Lumina Busteni seria I
  • Licar de lumina
  • Tabara Licar de Lumina 2012 2
- +

În săptămâna 29 iunie – 3 iulie a.c., primii 62 de copii au sosit în tabăra „Licăr de Lumină”, la Centrul social – pastoral „Sfânta Cruce” din Bușteni. Cele 11 sesiuni de tabără sunt organizate, pe tot parcursul verii, în cadrul proiectului  „Alege Școala”. În total, 850 de copii din 14 județe (regiunile Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia şi Bucureşti şi Ilfov) se vor bucura de cele trei ateliere – pictură, literar - religios și creație – ale taberei de creație creștină  „Licăr de Lumină”.

Pe parcursul celor 11 sesiuni de tabără, din județul Iași vor participa la activități 150 de copii (din parohiile Sf. Cuv. Parascheva Stânca, Duminica Tome  Orzeni, Sf. Nicolae Moreni - Prisăcani, „Adormirea Maicii Domnului” Pietriş - Dolhesti, Adormirea Maicii Domnului" Rediu - Scânteia,  Sf. Ap Petru și Pavel  Slobozia - Schitu Duca,  Adormirea Maicii Domnului  Holm – Podu Iloaiei, Sf. Nicolae Poieni -  Schitu Duca, Sfântul Nicolae Satu Nou – Belcești, Pogorârea Duhului Sfânt şi Sfinţii Voievozi Costești). Din județele Botoșani și Neamț vor participa 45, respectiv 30 de copii (parohiile Sf. Ilie Adăşeni, Intrarea Maicii Domnului în Biserica Strahova – Sendriceni și Sf. Ioan Botezătorul  Bucecea din Botoșani dar și parohiile Sf. Arhangheli Galu și Bunavestire Agârcia din Neamț).

Proiectul „Alege Școala” își propune implementarea unui plan de acțiune și măsuri la nivel multiregional pentru prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a școlii și menținerea în sistemul de educație a persoanelor expuse acestui risc, precum și dezvoltarea unor acțiuni remedial corective pentru persoane care au părăsit timpuriu școala. Beneficiarii proiectului  - 850 de copii și 500 de părinți  - provin din zone rurale dar şi urbane, cu preponderenţă din zone foste industrializate, cu o rată mare a șomajului, izolate, lipsite de mijloace de comunicaţii şi cu o infrastructură slab dezvoltată.

Prin participarea la activități de creație (desen, colaj, compuneri și eseuri, pictură etc.) dar și de dezvoltare a unor abilități practice din tabere, copiii își dezvoltă creativitatea, sensibilitatea estetică dar și motivația de a continua școala. Prin toate aceste activități se urmărește încurajarea fiecărui copil pentru a participa activ la descoperirea adevărurilor despre lucruri și fenomene care corespund orizontului de cunoaștere specific vârstei. De asemenea, concursurile cu premii organizate în cadrul taberei vor contribui la asimilarea cunoștințelor noi și îi vor stimula pe participanți să se implice cât mai activ în cadrul atelierelor de lucru.

Până în prezent, în cadrul edițiilor anterioare ale proiectului “Alege Școala” (2009 - 2013), peste 9000 de copii s-au bucurat deja de activitățile creativ - educative dar și distractive ale taberelor. Mulți dintre ei, își amintesc, încă, cu plăcere de experința trăită în tabără, cu atât mai mult cu cât pentru cei mai mulți, tabăra “Licăr de lumină” a fost primul prilej de a ieși din comunitatea în care s-au născut.

“În tabără am avut oportunitatea să ne apropiem, poate mai mult ca niciodată, de Dumnezeu, să realizăm și să regretăm greșelile pe care le-am făcut de-a lungul anilor, am descoperit realitatea pe care o cunoaștem de mult timp dar care nu ne fusese spusă atât de direct și anume că singurul scop al omului ar fi acela de a ajunge asemeni Lui. De când am aflat că numele taberei este „Licăr de lumină” am realizat că această tabără avea să fie șansa noastră de a ne lumina sufletul și de a ne transforma în persoane mai bune”, și-a amintit Alexandra (16 ani), participant la taberele Licăr de Lumină din 2011.

“Zilele petrecute în această tabără au însemnat foarte mult pentru mine, căpătând o experiență de viață și, făcând parte din atelierul literar – religios mi-a dat șansa să îmi descopăr latura creativă. Totodată, participând la rugăciuni pe parcursul zilei, împreună cu ceilalți și aflând multe despre religia ortodoxă, mi-am dezvoltat foarte mult sufletul. Drumețiile, jocurile din pădure, cantecele - au fost un mod inspirat de a ne petrece timpul liber”, a povestit și Adelina, de asemenea participant la una din edițiile anterioare ale taberelor.

Proiectul  Alege  Şcoala  este  dezvoltat  împreună  cu  proiectul  de  catehizare  Hristos împărtășit copiilor şi îşi propune, printre altele, să  sprijine preoţii și copiii din parohii să  înţeleagă mai bine metoda de catehizare a proiectului Hristos împărtăşit copiilor și să susţină desfăşurarea efectivă a activităţilor cu grupa de copii din parohie.

În cadrul proiectului, au fost înființată și dezvoltată o rețea regională pentru îmbunătățirea educației prin înființarea și dotarea a 50 de centre educaționale inovative ce vor furniza servicii de consiliere și asistență educațională. În aceste centre educaționale se vor organiza activități de tip “școala de vară/de duminică” pentru 750 de elevi aparținând grupurilor vulnerabile și familiilor acestora. Tot în cadrul centrelor, pe parcursul unei perioade de cinci luni, va fi oferit și un program flexibil corectiv/remedial de educație de tip “a doua șansă” pentru 100 de beneficiari – persoane sub 18 ani care au părăsit timpuriu școala. Pentru aceasta categorie vor fi organizate grupe de citire și calcul matematic. De asemenea, beneficiarii înscriși în proiect vor primi și sprijin financiar, ca formă complementară de suport în continuarea studiilor.

La sesiunile organizate în cadrul centrelor sunt invitați să participe și părinți, pentru o mai bună conștientizare a importanței educaţiei şi a intervenţiei timpurii, precum şi rolul lor în educaţia copiilor. În acest sens, vor fi derulate și 2 campanii de creştere a gradului de conştientizare în regiunile specifice în vederea informării, conştientizării, valorificării şi diseminării informaţiilor despre riscurile pe termen lung pe care le reprezintă marginalizarea și neintegrarea școlară și socială.

Proiectul Alege Scoala este co-finanțat din Fondul Social European, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri