Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

200 de ieșeni au fost prinși în SCANDALUL concentratoarele de oxigen

GALERIE
oxigen
  • oxigen
- +

În 2015, furnizorul de concentratoare de oxigen Air Liquide Vitalaire Romania SRL, aflat în centrul unui scandal naţional, a oferit servicii pentru aproximativ 200 de ieşeni. Pentru acestea, CJAS Iaşi a decontat anul trecut companiei farmaceutice 375.000 lei. Chiria pe o lună a dispozitivului medical este de 189 de lei. În urma unui control, CJAS Iaşi a imputat firmei aproximativ 46.000 lei.

Compania farmaceutică Air Liquide Vitalaire Romania SRL, firmă aflată în centrul unui scandal naţional după ce a fost acu­zată în presa centrală de fraude cu contabilitate dublă, se află în contract cu Casa Judeţeană de Asi­gurări de Sănătate Iaşi încă din 2008.

Firma care, potrivit tolo.ro, şi-ar înşela propriii clienţi cerându-le diverse sume de bani în baza unor facturi care ar fi false, este unul dintre cei şapte furnizori de concentratoare de oxigen care au intrat în contract cu CJAS Iaşi inclusiv în 2016.

În 2015, CJAS Iaşi a decontat către Air Liquide Vitalaire Romania servicii în valoare de 375.000 de lei, aproximativ 200 de asiguraţi din judeţ beneficiind de concentratoare de oxigen de la acest furnizor. Tot anul trecut, în urma unui control tematic desfăşurat de inspectorii casei de asigurări, furnizorului i-a fost imputată suma de aproximativ 46.000 de lei, pentru încălcarea clauzelor contractuale.

„Noi urmărim ac­tivitatea tuturor furnizorilor în contract cu CJAS Iaşi, deşi sunt 1.500 de furnizori. Urmărim respectarea clauzelor contractuale şi verificăm cheltuirea ri­guroasă şi legală a banilor. Pri­oritar în activitatea noastră este să urmărim apărarea drepturilor asiguraţilor noştri“, a arăta ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS Iaşi.

Reclamaţii verbale

Unii asiguraţi ieşeni care au beneficiat de concentratoare de oxigen de la Vitalaire au reclamat doar verbal că furnizorul le-a trimis notificări prin care îi anunţau că au de plătit o serie de penalităţi. Aceste penalităţi ar fi fost aplicate pentru perioada în care asiguratul nu ar fi beneficiat de decizie de la CJAS, potrivit căreia i se decontează dispozitivul medical. Totuşi, oficial, nu a fost înregistrată nicio reclamaţie în acest sens, după cum arată conducerea instituţiei.

„În perioda menţionată nu a fost înregistrată nicio reclamaţie la adresa furnizorului. Verbal, unii asiguraţi ne-au transmis că în speţă această firmă le-a trimis nişte notificări că au de plătit diferite penalităţi pentru zilele în care nu au beneficiat de decizia de la CJAS. Atunci, asiguraţilor li s-a arătat că decizia este valabilă inclusiv pentru acele perioade pentru care furnizorul susţine că a avut întrerupere şi li s-a comunicat că nu este cazul să li se perceapă niciun ban“, a mai precizat ec. Robert Dâncă.

Pentru a obţine o decizie prin care se certifică faptul că un asigurat are nevoie de un dispozitiv medical pentru oxigenoterapie, acesta trebuie să întocmească un dosar medical, cu documente de la specialist, care să ateste în­cadrarea în pragurile minimale în care poate beneficia un astfel de instrument. Dosarul medical se depune la CJAS de asigurat sau de reprezentantul legal al acestuia. Ulterior, instituţia verifică dosarul, respectiv dacă asiguratul se încadrează în normele care prevăd acordarea serviciilor res­pective, şi apoi emite o decizie care este valabilă 90 de zile sau 12 luni.

„Decizia este valabilă 30 de zile, până ajunge la furnizor, dar în baza acesteia asiguratul poate beneficia de acel dispozitiv 90 de zile sau 12 luni. Media în baza căreia asiguraţii pot beneficia de dispozitivul medical este de trei luni“, a completat directorul Dâncă.

Cu decizia obţinută de la CJAS, pe spatele căreia sunt trecuţi toţi furnizorii care oferă concentratoare de oxigen, asiguratul merge la oricare dintre firmele farmaceutice aflate în contract cu casa. Furnizorul o înregistrează, îi pune la dispoziţie asiguratului dispozitivul medical şi apoi depune factura fiscală la CJAS. Serviciile oferite de furnizor sunt validate şi de sistemul informatic SIUI. Suma pe care CJAS Iaşi o decontează lunar pentru închirierea unui singur concentrator de oxigen este de 189,23 de lei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri