Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

3.000 de ieşeni fără medic. Totul are legătură directă cu primarul şi soţia lui!

GALERIE
medic familie
  • medic familie
- +

După ce plângea că nu are medic de familie în comuna „Al.I. Cuza“, primarul Vasile Corneluş Baciu a închis cabinetul şi a fugărit doctorul. Se pare că Baciu a fost deranjat că medicul i-a dat de lucru soţiei sale, care este asistentă medicală la dispensarul din comună . Primarul neagă această variantă şi susţine că a primit un memoriu de la locuitori care se arătau nemulţumiţi de doctor.

Locuitorii din comuna „Alexandru I. Cuza“ nu au medic de familie din luna septembrie. „Criza“ rezolvată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) în luna octombrie - când un medic de familie, dr. Georgeta Stoica, a intrat în contract pentru asistenţa locuitorilor din Al. I. Cuza - s-a accentuat în două săptămâni de la aşa-zisa rezolvare. Motivul: neînţelegeri care au apărut între primarul comunei, Vasile Corneluş Baciu, noul medic de familie şi soţia primarului, Mariana Baciu, asistentă medicală la cabinetul în care urma să-şi desfăşoare activitatea dr. Stoica. Scandalul ar fi pornit de la faptul că medicul i-ar fi recomandat asistentei să-şi îndeplinească atribuţiile, indicaţie care nu i-ar fi căzut prea bine soţiei primarului. În consecinţă, doctoriţa s-a trezit că primarul o izgoneşte din comună, schimbând chiar şi yala cabinetului. Pe de altă parte, confruntat cu aceste informaţii, Vasile Baciu se jură că nu i-a pus medicului de familie nicio piedică. „Ferească Dumnezeu! Cum să fac eu şi soţia mea, care este o scumpă şi o drăguţă, aşa ceva?! Eu sunt om bolnav şi am nevoie aici de un doctor ca lumea“, ne-a precizat primarul Vasile Baciu.

Cei aproximativ 3.000 de locuitori ai comunei Al.I. Cuza au rămas fără medic de familie de la 1 septembrie, după ce doctorul care i-a îngrijit în ultimii 16 ani, dr. Geanina Niţă, a ales să lucreze în Franţa. La începutul lunii octombrie, instituţiile sanitare şi-au dat avizul pentru preluarea cabinetului de către dr. Georgeta Stoica, medic de familie până atunci la Glodenii Gândului. Medicul s-a instalat pe 7 octom­brie în comuna Al.I. Cuza, iar pe 23 oc­tombrie a rămas fără cabinetul medical. Doctorul a rămas fără spaţiul în care-şi desfăşura activitatea după ce primarul i-a reziliat contractul de comodat. „Vineri, 20 octombrie, am făcut o şedinţă extraordinară de consiliu local în urma căreia am re­ziliat contractul. S-a luat această de­cizie pentru că veniseră la mine copii şi femei gravide să-mi spună că la cabinet stau şi câte trei-patru ore la rând sau că doamna doctor le cere 20 de lei pentru consultaţie la adulţi“, a precizat Vasile Baciu. Potrivit informaţiilor „Ziarului de Iaşi“, contractul de comodat încheiat între primărie şi medic a fost reziliat, de fapt, din raţiuni mai „personale“. Conflictul ar fi început după ce dr. Stoica i-ar fi spus asistentei medicale de la cabinet, Mariana Baciu, soţia primarului Baciu, să-şi facă treaba. În aceeaşi zi, primarul i-ar fi cerut medicului să-şi ia bunurile personale din cabinet şi să plece. Ulterior, printr-o „coincidenţă“, primarul a primit un memoriu de la locuitori în care se discredita medicul. „Am acest memoriu pe care îl pot pune la dispoziţia oricui. Nu este normal să ai program la cabinet de la ora 07.00 şi tu să vii, de fapt, de la ora 09.00. În plus, nici nu ştia să folosească calculatorul şi o punea pe soţia mea să se ocupe de această parte. Pe de altă parte, de pe 23 octombrie nu a mai venit la serviciu“, a mai completat Vasile Baciu.

În replică, dr. Georgeta Stoica a subliniat pentru „Ziarul de Iaşi“ că nu şi-a abandonat locul de muncă, ci nu a fost lăsată să-şi desfăşoare activitatea în condiţii normale. „Nu vreau să mai detaliez cum au stat lucrurile după acuzaţiile care mi se aduc. Subliniez doar că, dacă aş fi luat bani oamenilor, aceştia ar fi făcut plângeri la Poliţie, nu la primar. Intenţiile mele au fost cele mai bune, însă nu am avut alături o echipă cu care să pot colabora firesc. Este clar că eu şi domnul primar gândim diferit şi vedem lucrurile diferit“, a precizat Georgeta Stoica, medic de familie. În urma neînţelegerilor dintre autoritatea locală şi medicul de familie venit să asigure asistenţa localnicilor din comuna Al.I. Cuza, dr. Georgeta Stoica a renunţat să facă pasul final spre cumpărarea praxisului dr. Geanina Niţă.

În pre­zent, Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi a anunţat din nou că are un post liber pentru contractare în comuna Al.I. Cuza. „CJAS a luat act de rezoluţiunea contractului de vânzare-cumpărare praxis CMI Dr. Niţă Geanina (n.r. - desfiinţarea retroactivă a unui contract). Comisia mixtă DSP-CJAS a stabilit necesarul de medici pentru domeniul de asistenţă medicală primară pentru comuna Alexandru Ioan Cuza - un medic. CJAS va încheia contract de prestări servicii medicale cu orice furnizor de servicii medicale, autorizat şi evaluat potrivit dispoziţiilor legale, care va îndeplini condiţiile de eligibilitate privind intrarea în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate“, au precizat reprezentanţii CJAS într-un punct de vedere oferit „Ziarului de Iaşi“.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri