Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

5.405 de ”boboci” încep o nouă viață. Cea mai veche universitate din ţară şi-a deschis porţile

GALERIE
universitatea al i cuza
  • universitatea al i cuza
- +

La ceremonia de deschidere a anului universitar de la „Cuza au fost prezenţi, pentru prima dată în această toamnă, toţi rectorii ieşeni 

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a inaugurat deschiderea anului universitar printr-o ceremonie festivă la care au fost prezenţi, pentru prima dată în această toamnă, toţi rectorii instituţiilor de învăţământ superior de stat din Iaşi. Întreaga ceremonie a stat sub un echer pus între trecut şi viitor; de la istoricul celei mai vechi universităţi din ţară, invocat de toţi vorbitorii, la balonul cu aer cald pe care-l avea universitatea, dar care n-a mai fost umflat de ani de zile, la viitorul ambiţios pe care l-a menţionat rectorul instituţiei, prof.dr. Tudorel Toader, care prevede, printre proiectele deja prezentate de „Ziarul de Iaşi“ în trecut, şi crearea unei baze sportive a UAIC şi a unei biblioteci comune pentru toate filialele BCU ale facultăţilor.

În discursul său, rectorul a vorbit despre cei 5.405 boboci care încep de astăzi studenţia, exprimând din nou acelaşi discurs în care universităţile de stat ieşene trebuie să se strângă laolaltă în jurul unor priorităţi comune. „Exprimăm speranţa unor programe, proiecte, servicii comune, astfel încât să dezvoltăm spiritul Iaşului universitar şi Iaşului academic. Le doresc studenţilor să preia tot ceea ce este mai bun şi mai frumos din spiritul Iaşului universitar, le doresc să se bucure de perioada studenţiei, succes, baftă la examene şi, peste toate acestea, să aibă şi un pic de noroc“, a spus prof.dr. Tudorel Toader. Pe lângă cele patru laboratoare care au fost renovate în această vară de către firme importante de IT din Iaşi, rectorul a anunţat că BCR a renovat la rândul ei un amfiteatru de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor.

Chirica, renii şi modelul finlandez

Aula Magna „Mihai Eminescu“ a universităţii a fost plină, pe lângă studenţi şi cadre didactice, şi de aproape toţi reprezentanţii oficialităţilor pe plan local, primarul, prefectul şi preşedintele Consiliului Judeţean, dar şi de un reprezentant al Ministerului Educaţiei Naţionale, secretarul de stat prof.dr. Laurenţiu Vlad. Acesta a evocat schimbările care au loc la nivelul conceptului de universitate de astăzi. „Universitatea pe care o cunoşteam sau ne-o imaginam la începutul carierei nu mai există astăzi. Sunt noi provocări, îndeosebi în cadrul pregătirii pentru piaţa muncii. Universitatea, odinioară, era un laborator în care se circulau idei în care se discuta mai mult teoretic. Astăzi, lucrurile s-au schimbat fundamental“, a spus acesta.

El a militat şi pentru adoptarea în educaţia din România a modelului finlandez, pe care l-a studiat alături de ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru. El a spus că modelul finlandez a ajuns la un nivel de funcţionalitate atât de ridicat încât poate fi exportat, dar s-a realizat în urma unui compromis al partidelor politic ce durează din anii ’70. „Trebuie să fac o precizare şi sper din tot sufletul ca ea să fie bine înţeleasă şi să nu fie interpretată. Pentru a avea succes modelul finlandez în România avem nevoie de vreo 20 de ani, poate chiar mai mult“, a precizat prof.dr. Laurenţiu Vlad.

La tribună a venit însă Mihai Chirica, care a ţinut să sublinieze, între puseuri patriotice, cunoştiinţele sale în legătură cu învăţământul finlandez. „Avem nevoie de educaţie ca de aer. Dar nu cred că avem nevoie de aer finlandez. Sunt sigur că reuşim prin forţele noastre, prin mediul academic pe care l-am dezvoltat cărămidă cu cărămidă de sute de ani, atunci când în Finlanda doar creşteau reni, şi am reuşit în felul acesta să lăsăm o amprentă în Europa“, a spus primarul, care, la urmă, s-a declarat dispus să fie mentor „gratuit desigur“ unor studenţi de la Administraţie publică, care vor dori. 

35 de studenţi, premiaţi

După discursurile oficiale, prof.dr. Constantin Rusu, de la Facultatea de Geografie şi Geologie, fost preşedinte al Senatului, a prezentat primul curs universitar intitulat „Despre sol, teren şi resursa funciară“, prezentând date statistice pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la defrişarea pădurilor din ţară şi a folosiirii ineficiente a resurselor de sol. BRD şi BCR au acordat 35 de premii de excelenţă studenţilor universităţii şi pentru şapte asociaţii studenţeşti. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri