Secretul „Puiului galben”: producătorii ieșeni explică pas cu pas metoda. „Nu e nimic nesănătos”. Ce spun autorităţile sanitare locale?
Scandalul “Puiului vopsit” a stârnit un val de reactii critice din partea marilor (...)
citeste totvineri, 29.03.2024
Puiul este unul dintre ingredienetele pe care multa lume le gateste foarte des acasa. Este inclus in categoria carnurilor sanatoase, usor de preparat si usor de asociat cu alte ingrediente.
Insa, in ciuda faptului ca este atat de obisnuit in meniuri, puiul este adeasea o mancare fada pentru ca multi nu il gatesc corect. Iti spunem care sunt greselile pe care sa le eviti data viitoare cand pregatesti friptura.
Potrivit Institutului National de Statistica, un roman consuma aproape 58kg de carne pe an. Iar din acestea 18,5 kg sunt carne de pui. Practic, numai daca esti vegetarian de cand te stii poti sa spui ca n-ai gustat sau gatit macar o data aceasta carne.
Chiar daca este cea mai consumata si gatita carne din meniu, nu inseamna ca toata lumea stie cum sa o prepare si cum sa o gateasca corect. Efectul acestor greseli poate fi minor, rezultand intr-o friptura prea gatita sau prea uscata, sau mai grav, pentru ca poate ameninta sanatatea din cauza bacteriilor pe care le poate dezvolta carnea de pui. Ca sa eviti astfel de pericole iti spunem cum sa NU mai gresesti cand gatesti pui.
1. Decongelarea
Periculoasa Salmonella se dezvolta la caldura, de aceea nu e bine sa scoti carnea de pui din congelator si sa o lasi la temperatura camerei ca sa se dezghete mai repede. Cel mai sanatos si putin periculos este sa o tii in frigider, chiar daca procesul e mai lent. Daca esti chiar in criza de timp, decongeleaza carnea de pui (pusa intr-o punga inchisa bine) in apa rece pe care sa o schimbi la fiecare 30 de minute. Imediat dupa decongelare gateste puiul.
2. Contaminarea vaselor, suprafetelor si ustensilelor de bucatarie
Daca speli carnea de pui inainte de folosire nu inseamna ca ai omorat toate bacteriile. Dimpotriva, le poti imprasita si mai mult. E bine sa nu speli carnea de pui direct in chiuveta, sa cureti bine ustensilele folosite pentru prepararea ei (de la cutite pana la tocator) si sa te speli foarte bine pe maini inainte sa treci la pregatirea altor alimente.
3. Nu gatesti puiul la temperatura corecta
Cea mai sigura cale prin care sa verifici daca friptura de pui este gatita complet este sa tai o bucata si sa vezi daca in interior mai are sau nu o culoare rozalie. In cazul in care nu vrei sa strici frumusete de friptura, foloseste un termometru pentru carne. Puiul e gata daca termometrul indica 73-74C. Dar ai grija sa nu infigi termometrul langa os pentru ca nu va citi temperatura corecta. Peste acest nivel carnea de pui va fi prea gatita si uscata.
4. Gatesti carnea neuniform
Daca gatesti, de exemplu, piept de pui, ar fi bine sa il pregatesti astfel incat sa aiba o grosime uniforma. Cea mai simpla metoda este sa il asezi intre doua folii de plastic si sa il bati cu un sucitor de lemn.
5. Nu lasi friptura sa se “odihneasca” dupa ce o scoti din cuptor
La fel ca orice alt tip de carne, si carnea de pui are nevoie de cateva minute pentru a fi perfecta inainte sa o tai. Explicatia? Pe masura ce carnea se gateste, sucurile din carne sunt impinse pre exterior. Dupa ce ai scos carnea din cuptor, aceasta are nevoie de cateva minute pentru ca sucurile sa se redistribuie inapoi in carne. Daca o tai imediat toate sucurile se vor pierde si te vei alege cu friptura uscata.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Premierul libanez a confundat-o pe Giorgia Meloni cu asistenta ei. Filmul a devenit viral – VIDEO
Amenzi de 100.000 € dacă îți vinzi casa prea ieftin. Ce sumă trebuie să ceri pentru a nu fi anchetat
Cu câte sute de lei crește pensia la recalculare? Cum diferă sumele după județ? Anunț oficial
Profesor condamnat pentru agresarea sexuală a unei eleve. Daune de 35.000 de lei de achitat minorei
Apare un nou tip de concediu plătit în România. Cine va putea beneficia de el
Discriminarea persoanelor cu chelie devine infracțiune în Franța
Liviu Dragnea a mai înființat o firmă. Domeniul-cheie în care fostul lider PSD vrea să facă bani
Un tânăr motociclist a murit după ce s-a izbit de un cap de pod la Chicerea
VIDEO Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești/Suceava
Trei copii au ajuns la spital după ce un copac a căzut peste mașina în care se aflau
IMAGINEA ZILEI: fața occidentală a aeroportului Iași după ce s-a deschis marelui public
4,25 milioane de dolari pentru cel mai scump medicament din lume
Bulevardul Socola, închis pe jumătate. Pe unde au fost deviate autobuzele
VIDEO PRIMELE IMAGINI cu craterul format de prăbușirea dronei, la 8 km de Brăila
Prognoză meteo pentru luna aprilie: Temperaturi peste cele normale. În ce zone sunt anunțate ploi
Ciucă se gândește la o confruntare cu Ciolacu la alegerile prezidențiale
Miroslava – comuna cea mai mare și cea mai bogată din regiune. Încotro? (P)
Gamificarea: o aventură magică la școala primară Lorelay! (P)
Este videochatul o nouă cale către independența financiară a fetelor? (P)
Dealer de droguri cu sute de comenzi, iertat de judecători: „A făcut progrese în plan spiritual”
Pavel LUCESCUCine profită de madam Şoşoacă |
Alexandru CĂLINESCUDistrugerea statuilor |
pr. Constantin STURZUDe ce este atât de aspru Postul Mare? |
Codrin Liviu CUȚITARURoboţi |
Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă? |