Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

COMUNICAT DE PRESĂ

6 mai 2016 - Ziua Energeticii din Moldova

GALERIE
Afis Ziua Energeticii (1)
  • Afis Ziua Energeticii (1)
- +

Aflată la cea de a 7-a ediţie, Ziua Energeticii din Moldova, statuată de energeticienii participanţi la Adunarea festivă din 6 mai 2009 consacrată sărbătoririi celor 110 ani de la intrarea în funcţiune a Uzinei de Lumină a oraşului Iaşi, prima unitate  de producere şi distribuţie publică a energiei electrice din întreaga Moldovă, se dovedeşte a fi o manifestare plenară pentru cei care au îmbrăţişat cu trup şi suflet această profesiune plină de responsabilitate şi au contribuit, prin munca lor, la “scoaterea la Lumină” a Moldovei.

Anul acesta, 6 mai 2016 - Ziua Energeticii din Moldova - se sărbătoreşte sub aura de Lumină  răsfrântă de cronica energetică ieşeană, moldavă şi românească ale cărei file luminoase au început a se scrie cu majuscule din 11-14 iulie 1868, când ieşenii au făcut cunoştinţă, pentru întâiaşi dată  şi în premieră naţională, cu “SOARELE ELECTRIC”, acea descoperire epocală , care avea să revoluţioneze din temelii întreaga existenţă umană, oferindu-i calea Civilizaţiei şi Progresului!

Au trecut de atunci 148 de ani! Aproape un secol şi jumătate!

Ca şi în  ediţiile anterioare, Ziua Energeticii din Moldova 2016  se va sărbători la Iaşi, vineri, 6 mai 2016, pe baza unui program adecvat, ceîşi propune să se constituie într-o manifestare de prestigiu a energeticienilor, actuali şi veterani, din această parte a ţării, adevăraţi “străjeri ai Soarelui Electric”, cuprinzând următoarele momente:

-         orele 16:00 – Remember – la Biserica Talpalari, destinat celor ce au plecat în Veşnicia Luminii

-         orele 17:00 – File ale cronicii energetice ieşene şi româneşti – la sala Eminescu a Hotelului Astoria

-   orele 18:00 - Amintiri depănate la un...”pahar de vorbă”.

Pe lângă cele ce ţin de aspectul sărbătoresc, Ziua Energeticii din Moldova 2016 va dezbate teme de mare importanţă ce ţin de trecutul, prezentul şi, mai ales, de viitorul energiei electrice, acest indubitabil element de Civilizaţie şi Progres al vieţii materiale şi spirituale, din aceast minunat, dar sărac, teritoriu al României.

Se vor sublinia şi aniversările energetice prestigioase: 50 de ani de la intrarea în funcţiune a primului grup de 25 Mw de la CET Iaşi, 50 de la înfiinţarea Grupului Şcolar Energetic Iaşi şi 30 de ani de la intrarea în funcţiune al primului grup de 50 MW, pe cărbune, de la CET – Holboca.

La Adunarea energeticienilor din Moldova şi-au anunţat participarea, în afară de veteranii fostei IRE Iaşi, şi reprezentanţi ai Veoliei, firmă care a preluat CET Iaşi, ai Facultăţii de Electrotehnică, ai Colegiului Tehnic “Dimitrie Leonida”, ai Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii “Ştefan Procopiu”, ai Transelectricii-suc. Bacău,cum şi reprezentanţi ai noilor firme  “în branşă”, între care: Elmond, , Electroas, Energotrust, Recominstal,  Insolgrup,  ş.a., care, prin mesaje şi luări de cuvânt, vor sublinia importanţa manifestării.

Un fapt negativ de semnalat este lipsa de interes pentru această manifestare de profil energetic a E.ON, principal “actor” pe piaţa energetică a Moldovei!

Firesc, alocuţiunile şi discuţiile vor continua la “un pahar de vorbă”, la restaurantul Hotelului Astoria,  acolo unde se va încheia această manifestare tradiţională a energeticienilor din Moldova, aflată la cea de a 7-a ediţie.

Ing. Mihai Caba

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri