Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

97 de ani de la Unirea din 1918

GALERIE
radu popescu300
  • radu popescu300
- +

O Bunică tare dragă sufletului meu a visat cum pe cer se uneau două Luni.

Anul acesta, la aniversarea de pe 27 martie a Unirii din 1918, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău au fost mai mulţi oameni şi mai multe staguri tricolore ca niciodată. Dacă până acum la acest eveniment veneau numai cei foarte tineri alături de cei foarte bătrâni, anul acesta Piaţa a fost umplută şi de mulţi oameni între cele două vârste, exact cei care au fost schingiuiţi educaţional din plin cu propaganda şi manipularea din anii de glorie ai Rusiei în Basarabia. Într-un context regional din ce în ce mai fierbinte, parcă din ce în ce mai mulţi oameni din Basarabia încep să se uite cu alţi ochi spre România, ţară care, pas cu pas, devine model pentru toţi cei care vor să trăiască în normalitate.

Tradiţional, începutul fiecărei primăveri aduce trei cumpene în societatea din Basarabia, divizată încă între România (Europa) şi Rusia: 27 martie (aniversarea Unirii din 1918), 1 mai (reflexul sovietic al celor care îşi reglează ceasul după ora Moscovei de a celebra Ziua Internaţională a Muncii este încă viu, deşi cu munca, sincer, nu se prea omoară) şi 9 mai (când oamenii cu scaun la cap şi cu aspiraţii europene sărbătoresc Ziua Europei, în timp ce comuniştii şi socialiştii moldoveni îşi scot toate hârburile de susţinători din casă, întocmai ca în ”Germinal”-ul lui Zola, şi mărşăluiesc pe străzi pentru a sărbători ”Victoria împotriva Faşâsmului”, şi mai ales împotriva ”faşâştilor români”, aş adăuga eu).

Cei aproape 6 ani trecuţi de la revenirea la democraţie a Republicii Moldova după molima comunistă încep să ajute şi la maturizarea instituţiilor statului, astfel că Republica Moldova, parcă pentru prima dată, a învăţat să spună şi NU băiatului mai mare şi rău din Rusia care ameninţă mai mereu cu bătaia. Pentru a preîntâmpina ofensiva mediatică rusească care urmează să toarne gaz peste focul şi aşa destul de înteţit în contextul regional al Basarabiei (Ucraina, Transnistria şi Găgăuzia), zilele acestea Parlamentul Republicii Moldova discută un proiect de lege ce prevede protejarea spaţiului informaţional de orice imixtiune cu rea voinţă din afara ţării. În paralel, ieşită din amorţeala tradiţională a funcţiei mai mult decorative datorate sistemului politic parlamentar, Preşedinţia a ieşit cu două  declaraţii tăioase: în primul rând Preşedintele Timofti a confirmat că Republica Moldova a refuzat invitaţia Moscovei de a fi reprezentată prin Preşedinte, dar şi trupe militare la ”tradiţionala” paradă militară de la Kremlin de pe 9 mai, la fel ca şi Merkel, Cameron sau preşedinţii Poloniei şi ai Lituaniei. Mai mult decât atât, asumându-şi, chiar, o anume impopularitate, zilele trecute Preşedintele Timofti a declarat răspicat că ”Apropierea şi colaborarea cu NATO reprezintă singura şansă a Moldovei”. Trebuie de lămurit aici că în Republica Moldova, stat neutru conform Constituţiei, propaganda rusă a reuşit să spele creierul a mai mult de 60% dintre cetăţeni care consideră că NATO este un inamic al Rusiei şi, deci, este duşmanul păcii pe planetă.

Spuneam mai devreme că anul acesta, parcă, mai mult ca niciodată începe să se vorbească despre Unirea cu România. Discuţiile emoţionale din anii trecuţi încep să fie înlocuite, încetul cu încetul, de argumente pragmatice. În momentul de faţă Republica Moldova devine un stat din ce în ce mai plăpând (condiţiile economice nu s-au îmbunătăţit semnificativ într-un timp foarte scurt, aşa cum aştepta societatea, justiţia încă face eforturi firave de a ieşi de sub tutela politicului, iar pericolul unei experienţe ucrainene în anumite zone ale Republicii Moldova poate apărea în orice moment), aşa că oamenii încep să se gândească, parcă din ce în ce mai serios, dacă nu cumva soluţia apropierii de România şi valorile româneşti nu ar reprezenta singura soluţie pentru o viaţă, dacă nu neapărat spectaculos mai bună, dar măcar în libertate şi pace. Şi ce exemplu mai bun să vă dau decât faptul că două dintre cele mai înverşunate personaje apărătoare ale ”statalităţii moldoveneşti”, anti-români declaraţi, au ajuns să declare cu jumătate de gură că ”unica soluţie pentru Republica Moldova este Unirea cu România: am fost mereu pentru o Moldovă independentă, dar astăzi nu se vede nici o prespectivă ca Moldova să fie un stat de drept, apărat de fărădelege, afară de Unirea cu Statul care într-adevăr face reforme”. La o primă vedere ai fi tentat să te cruceşti de o aşa declaraţie, în realitate, însă, observ din ce în ce mai multă lume care pune problema exact la fel, într-un mod din ce în ce mai raţional, într-un context din ce în ce mai fierbinte din punct de vedere emoţional. Deşi Unirea reprezintă încă un subiect tabu pentru o mare parte a populaţiei din Basarabia, un amic de la Chişinău se amuza de mirarea mea, spunându-mi ”stai liniştit, nici în 1918 nu vroia toată lumea Unirea, nici în România, nici în Basrabia, şi tot s-a făcut până la urmă”.

Primirea absolut emoţionantă de care a avut parte săptămâna aceasta fostul Preşedinte, Domnul Traian Băsescu, în vizita privată întreprinsă la Chişinău, la invitaţia prietenului său Nicolae Timofti, Preşedintele moldovean, reprezintă o confirmare a mulţumirii pe care oamenii simpli de la Chişinău o transmit celor care au ţinut cu tot dinadinsul să apropie Republica Moldova de valorile României şi Europei. Faptul că în preajma acestei vizite se discută intens în societate despre posibilitatea ca Domnul Preşedinte Băsescu să primească cetăţenia Republicii Moldova confirmă încă o dată că toate acţiunile şi proiectele Domniei Sale pentru Basarabia au fost făcute din suflet, şi nu dintr-o goană meschină după voturi (asta apropo şi de campania electorală pragmatică dusă de către domnul Doctor Victor Viorel Ponta şi prietenii săi în Republica Moldova).

Cu câteva zile înainte de plecarea spre  Odihna şi Lumina atât de meritate după o viaţă brăzdată de un război şi apoi de o refugiere în România dinspre Basarabia sovietizată forţat, o Bunică tare dragă sufletului meu a visat cum pe cer se uneau două Luni, una mai mare şi una mai mică, devenind astfel un singur astru care lumina mai puternic şi mai frumos. Încep să mă întreb, sincer, dacă nu cumva premoniţia Bunicii se referea la această perioadă şi la faptul că este foarte posibil să trăim nişte vremuri istorice fără să realizăm încă acest lucru. 

Radu Popescu este consultant politic în Republica Moldova

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri