Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

A avut regele Carol al II-lea o sosie la Iaşi? Un fost deţinut politic susţine că tatăl său a fost sosia regelui

GALERIE
Regele Carol al II-lea - Vlad Bazon
  • Regele Carol al II-lea - Vlad Bazon
- +

Fostul deţinut politic Dumitru Bazon susţine că tatăl său a fost sosia regelui.

Povestea nescrisă a celui care se spune că a fost sosia regelui Carol al II-lea iese la iveală prin amintirile fiului acestuia, Dumitru Bazon, fost deţinut politic. Vlad Bazon, tatăl acestuia, a fost un bărbat frumos, bine făcut, cunoscut ca om important în garda regală a regelui. Viaţa lui a fost oarecum străină de fiul său, care a crescut departe de tată, Vlad Bazon divorţând de mama lui Dumitru şi recăsătorindu-se cu Gica Gane, fiica magistratului Nicu Gane. Copil fiind, Dumitru avea permisiunea să-şi vadă tatăl din când în când în vila de pe strada Pinului din Iaşi.

„Îmi amintesc că tata avea o impresionantă colecţie de ar­me, una din puşti avea pe ea stema regală. Mai târziu am aflat un fapt istoric pe care mi l-a confirmat o persoană care l-a cunoscut îndeaproape pe Vlad Bazon. Tatăl meu a fost sosia lui Carol al II-lea. Per­soana în cauză mi-a povestit că atunci când lui Petrache Lupu i s-a născut un copil, iar Carol i-a botezat, de fapt la acel botez nu a participat Carol al II-lea, ci chiar tatăl meu, Vlad Bazon, care semăna izbitor cu regele“, spune Dumitru Bazon.

Şi ca să confirme asemănarea, scoate por­tretul cu tatăl său. Ase­mănarea dintre cele două personaje este destul de izbitoare. Istoricii însă nu pot spune dacă sunt adevărate sau nu spusele lui Dumitru Bazon, în principal din cauza faptului că viaţa lui Carol al II-lea nu a fost studiată în detaliu. „Nu ştiu dacă exista obiceiul acesta, această practică în România pe acea vreme, însă pot spune că exista în URSS şi Marea Britanie, acolo se spune că apelau la sosii. Povestea cu sosia lui Carol nu poate fi confirmată deoarece nu ştiu să existe în România vreun istoric care să-l fi studiat pe Carol al II-lea, să fi scris lucrări ştiin­ţifice“, a declarat Dorin Do­brincu, istoric specializat în rezistenţa anticomunistă a Ro­mânia şi fost director al Arhivelor Naţionale ale Ro­mâniei. În prezent, acesta este profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza“.

Un rege controversat

Ca personalitate istorică, Carol al II-lea a avut o imagine foarte controversată. A fost cunoscut ca având o inteligenţă extraordinară, ca autor de asasinate politice, cu o reputaţie pătată de escapadele sale amo­roase. Acesta este probabil cel mai nepopular dintre cei patru regi ai României. Carol al II-lea a fost rege al României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940 şi a fost primul născut al lui Ferdinand I al României şi al soţiei sale, principesa Maria, dobândind prin naştere titlul de Principe de Hohenzollern - Sig­maringen. Acesta s-a remarcat în timpul Primului Război Mondial prin dezertarea din armată şi căsătoria ilegală cu Ioana Lambrino, în urma acestor acte renunţând la tron, de două ori.

În 1921 s-a căsătorit cu Principesa Elena a Greciei şi l-a avut copil pe Mihai. Carol şi-a părăsit familia renunţând din nou la tron, apoi a fugit în Franţa, unde a trăit cu o altă femeie, Elena Lupescu. Mihai a moştenit tronul la moartea Regelui Ferdinand, în 1927. Trei ani mai târziu, Carol s-a întors în ţară detronându-şi propriul fiu. Însă istoria ne arată că acţiunile sale nu au avut cele mai bune urmări, în 1940, Ro­mânia Mare s-a fărâmiţat ca urmare a pactului dintre Germania şi Rusia, iar Carol a fost obligat să abdice de către generalul Ion Antonescu, prim-mi­nistrul de la acea vreme.

După cel de-al Doilea Război Mondial, fostul rege a vrut să se întoarcă la cârma ţării şi să-şi detroneze din nou fiul, însă s-a răzgândit, evitând astfel o capcană întinsă de comunişti. Carol a murit în exil, iar fiul acestuia, regele Mihai, nu a mai reluat legătura cu el, refuzând să participe chiar şi la ceremonia de înhumare a rămăşiţelor la Mănăstirea Curtea de Argeş, care a avut loc în anul 2003.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri