Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„Cangurul“ şi „Euclid“ storceau creierii elevilor şi-i îmbogăţeau pe organizatori

GALERIE
concurs cangurul
  • concurs cangurul
- +

În urma mai multor sesizări făcute de către părinţii din ţară, noul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat interzicerea în şcoli a concursurilor la care se percep taxe de înscriere. Este vorba de concursuri cu tradiţie, la care participă anual şi sute de copii din judeţul Iaşi, printre care se numără concursurile de matematică „Cangurul“, „Lumina Math“, „Euclid“ sau „Smart“.

Acestea sunt competiţii neavizate de către Ministerul Educaţiei şi percep o taxă de înscriere de 20 de lei. Din aceşti bani, 5 lei pe lucrare se duceau la corector şi 3 lei la supraveghetor.
Restul banilor, câte 12 lei pe lucrare, rămâneau la organizatorii concursului.

„Concursurile şcolare nu se vor mai desfăura în unităţile preuniversitare de stat. Pot fi alese alte locaţii, pentru că nu putem interzice organizarea lor definitivă“, a spus ministrul Educaţiei.

Părinţii s-au plâns în repetate rânduri de faptul că sunt nevoiţi să scoată din buzunar aceste taxe, fiind obligaţi de profesorii care presează copiii să participe.

Având loc şi în sălile de clasă a şcolilor unde învaţă, aceste concursuri deveniseră neoficial obligatorii.
Aceste competiţii se organizau de câteva ori pe semestru în toate şcolile din România, iar organizatorii reuşeau să facă o mică avere de pe urma lor.
 
Dacă luăm minimul de 100 de elevi pe judeţ, care să fi participat la o singură ediţie a unui astfel de concurs, din cele 41 de judeţe, s-ar strânge 82.000 de lei.
Dintre aceştia, 49.000 de lei rămân în buzunarul organizatorilor, iar restul se duce pe corectură şi supraveghere.

De menţionat că nu am pus în calcul elevii din Bucureşti, de unde, la fiecare concurs participă câteva sute de elevi, prin urmare, la minimul de 200 de candidaţi ies încă 4.000 de lei pe sesiune pe Bucureşti.

Dacă este să înmulţim cu doi sau trei, în funcţie de câte ediţii are consursul pe semestru, vom obţine o sumă de-a dreptul uimitoare, 250.000 de lei, din care 159.600 de lei se duc în buzunarul organizatorilor.

O afacere profitabilă fără acordul Ministerului Educaţiei, cu un venit pe an din care organizatorii îşi pot cumpăra două apartamente în buricul Bucureştiului.

Interzicerea acestor concursuri în şcoli nu înseamnă că elevii nu vor mai putea participa la concursurile şcolare. Aceştia se pot înscrie la competiţiile organizate de inspectoratele şcolare şi avizate de minister.
Concursurile cu taxă vor putea fi organizate de astăzi înainte doar la cererea părinţilor şi elevilor, nu la cea a profesorilor.
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri