Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

„Comitetele şi comiţiile“ din care vor face parte parlamentarii aleşi de ieşeni

GALERIE
parlament
  • parlament
- +

Cea mai importantă funcţie, cea de preşedinte de comisie parlamentară, este deţinută de deputatul Camelia Gavrilă, fost şef al ISJ. Comisia pe care o va conduce este cea de învăţământ. Dintre senatori, niciunul nu are vreo funcţie în comisiile în care vor activa.

Proaspeţii parlamentari ieşeni şi-au ales comisiile în care vor activa în următorii patru ani. Com­po­nenţa comisiilor din cadrul Ca­merei Deputaţilor şi Senatului a fost publicată în Monitorul Oficial, comisiile putându-şi începe lucră­rile. Toţi cei cinci senatori ieşeni aleşi pe 11 decembrie se află la pri­mul mandat, fiecare alegându-şi în general comisia în funcţie de pregătirea profesională.

Toţi, simpli membri

Fostul vicepreşedinte al Con­si­liului Judeţean, economistul Vic­torel Lupu, ales ca senator pe listele PSD, va lucra în cadrul co­misiei economice, de industrii şi servicii, şi în cadrul comisiei permanente a românilor de pretutindeni. În comisia economică s-a înscris şi senatorul PSD Vasilică Toma, om de afaceri în domeniul tranportului de persoane, acesta făcând parte şi din comisia pentru dezvoltare şi strategie economică. Deşi preşedinte al unei asociaţii a transportatorilor de persoane, To­ma nu a optat pentru comisia de transporturi a Senatului.

Profesorul universitar Doru Adrian Pănescu (PSD) a ales să facă parte din co­misiile pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, respectiv din cea pentru cultură şi media. Din aceasta din urmă va face parte şi scriitorul ieşean Dan Lungu, ales senator din partea USR. În plus, acesta s-a înscris şi în comisia pentru drepturile omului, culte şi mino­rităţi. Cel de-al cincilea senator ieşean, Iulia Scântei (PNL), de pro­fesie notar, va face parte din comisia pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor CEDO, ca şi din cea de validare a mandatelor celorlalţi senatori. Niciunul din senatorii ieşeni nu ocupă vreo funcţie de conducere în cadrul comisiilor în care activează, toţi cinci fiind simpli membri.

Unde vor activa deputaţii ieşeni?

Dacă la senatori au fost prefe­rate câte două comisii per ales, cei mai mulţi dintre deputaţii ieşeni au preferat să se înscrie într-o singură comisie. Deputatul USR Cosette Chi­chirău, economist, va face parte din comisia pentru buget, fi­nanţe şi bănci, alături de Varujan Vosganian (ALDE), de asemenea economist de profesie. Liberalul Marius Bodea, fost şef al Aero­portului, va fi secretarul comisiei pentru transporturi şi infrastructură, iar colegul său de partid, Costel Alexe, absolvent al Facul­tăţii de Geografie, va fi vicepre­şedinte al comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic.

Viceliderul gru­pului parlamentar al PMP, Petru Movilă, va activa în comisia pentru sănătate şi familie, coleg cu noul deputat de Iaşi Nicolae Bănicioiu (PSD). Acesta va face parte şi din comisia pentru afaceri europene. Social-democratul Silviu Macovei, avocat, va fi membru în comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, iar colegul său de partid Tudor Ciu­hodaru, medic de Urgenţe, în cea pentru sănătate şi familie.

Fostul boxeor Vasile Cîtea, dar şi fosta şefă a ISJ Iaşi Camelia Ga­vrilă (PSD), profesor de Limba română, vor fi colegi în comisia de învăţământ, ştinţă, tineret şi sport. Fosta şefă a Inspectoratului Şcolar Judeţean şi-a ajudecat chiar preşedinţia acestei comisii. Depu­tatul PSD Vasile Axinte şi cel PNL Dumitru Oprea vor face parte din câte două comisii, cea pentru muncă şi protecţie socială, respectiv tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Oprea va fi vice­preşedinte al primeia, iar Axinte, vicepreşedinte al celei de-a doua. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri