Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

„De ce reapar durerile ulceroase?“

GALERIE
ulcer
  • ulcer
- +

Atenţie: antiinflamatoriile nesteroidiene cum sunt aspirina, ipubrofenul şi altele, administrate în exces, mai ales în sezoanele în care apar virozele respiratorii, pot duce la o revenire a ulcerului.

Dr. Ana Maria Sîngeap, Institutul de Gastroen­terologie, Spitalul „Sf. Spiridon“ Iaşi“: „Pentru ca ulcerul să nu reapară, trebuie să ne asigurăm că toţi factorii determinanţi sau favorizanţi, au fost corect trataţi. Şi, atenţie: nu vorbim numai de aciditatea gastrică crescută, pe care la momentul de faţă o putem bine stăpâni cu medicaţia modernă antisecretorie. În primul rând, ne referim la Helicobacter Pylori, agent etiologic al ucerului. Odată descoperit pozitiv, trebuie să ne asigurăm că s-a tratat corect infecţia cu Helicobacter Pylori. De asemenea, există anumite medicamente, aşa numite ulcerogene, care pot favoriza apariţia ulcerului. Pe primul loc sunt antiinflamatoriile nesteroidiene: aspirină, ipubrofen, ketoprofen, diclofenac, indometacin şi altele. Acestea, administrate în exces, mai ales în sezoanele în care apar virozele respiratorii, pot duce la o revenire a ulcerului.

O persoană care ştie că avut ulcer şi trebuie să urmeze un tratament antiinflamator, ar fi bine să solicite medicului indicaţii privind medicamente din clasele care sunt mai puţin agresive cu mucoasa digestivă, recomandată fiind administrarea acestora concomitent cu medicamente de protecţie gastrică. De asemenea, pentru a preveni reapariţia ulcerului pacientul trebui să adopte şi o schimbare a stilului de viaţă. Dacă e fumător, să încerce să renunţe, deoarece fumatul predispune atât la o întârziere în vindecare, cât şi la recidiva ulcerului. La fel de agresiv pentru stomac este şi alcoolul; acesta trebuie consumat cu atenţie de către persoanele care au în antecedente un ulcer. Fondul genetic poate juca, deasemenea, un rol - grupul sangvin „0“ este considerat a fi cu predispoziţie pentru ulcer.

Cauze frecvente ale reapariţiei durerilor ulceroase

  • tratament incorect pentru Helicobacter Pylori;
  • tratament incorect urmat luat doar câteva zile sau dar când apar durerile);
  • regim alimentar incorect (alimente care cresc aciditatea gastrică, mesele neregulate, „pe sărite“, în grabă). În prezent nu se mai recomandă regimuri alimentare stricte, ci doar ca pacientul să evite acele alimente care nu îi priesc;
  • utilizarea de medicamente antiinflamatorii. Medicamentele antiinflamatorii (aspirină, indometacin, diclofenac, ibuprofen) pot determina apariţia sau reapariţia ulcerului, îl pot agrava şi pot chiar provoca hemoragii digestive. Aşadar, mare atenţie: pacientul cu ulcer activ nu are voie să ia deloc aspirină. Pentru cei care au avut ulcer, la recomandarea medicului, pot fi alese acele antiinflamatoare care sunt mai puţin nocive („selective“), asociate cu protectoare gastrice;
  • fumatul. Este demonstrat prin studii epidemiologice extinse faptul că fumatul reprezintă un factor de risc pentru apariţia, menţinerea şi recurenta ulcerului. În primul rând, fumătorii sunt mult mai susceptibili să dezvolte un ulcer faţă de nefumători. Apoi, ulcerele apărute la fumători se vindecă mai greu, fiind necesare doze mai mari de medicaţie, pe perioade mai lungi de timp. După vindecare, ulcerul recidivează mai precoce şi mult mai frecvent la fumători. Mecanismele prin care fumatul îşi exercită efectele nocive asupra tractului digestiv superior sunt complexe şi implică afectarea mucoasei gastrice, căreia îi scade rezistenta, dar şi creşterea secreţiei de acid clorhidric. De asemenea, interferează cu acţiunea medicamentelor eficiente în ulcer. Toate dovezile disponibile indică faptul că, după încetarea fumatului, funcţiile tubului digestiv revin la normal. Cercetările au arătat că nefumătorii fac mai rar ulcer decât fumătorii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri