Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Adolescenta dispărută în Retezat era într-o tabără organizată de un preot

GALERIE
tabara, retezat
  • tabara, retezat
- +

Adolescenta dispărută în Parcul Naţional Retezat şi căutată de zeci de persoane se afla într-o tabără de vară organizată de un preot, care a solicitat Direcţiei pentru Protecţia Copilului Hunedoara ca fata şi alţi cinci copii din centrul de plasament din Lupeni să participe la activitatea respectivă

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara, preotul parohiei Bărbăteni Lupeni, Cristian Olaru, a solicitat DGASPC ca şase copii, cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani, instituţionalizaţi în centrul de plasement din Lupeni să fie lăsaţi în Tabăra de Vară Retezat 2014, alături de alţi copii din cadrul parohiei.

"Cei şase adolescenţi au fost luaţi în grijă de preot în tabăra care a avut loc în zona Haţeg-Retezat, Poiana Pelegii, cu traseu spre lacul Bucura, în perioada 19-21 august. În 21 august am fost anunţaţi despre dispariţia fetei şi tot atunci au început căutările", a declarat inspectorul DGASPC Hunedoara Cristina Sav.

Potrivit acesteia, adolescenta dispărută nu are probleme de sănătate, nu este un "copil problemă", a terminat clasa a VII-a cu media 10 la purtare şi nu a lipsit niciodată nemotivat din centrul de plasament.

"Adolescenta este un copil obişnuit, cu rezultate satisfăcătoare la şcoală pentru un copil instituţionalizat. Media 10 la purtare şi faptul că nu a plecat niciodată nemotivat din centrul de plasament indică faptul că este un copil bun, care nu a creat probleme. Ea face parte dintr-o familie monoparentală din Valea Jiului şi a fost preluată de la mamă în sistem de protecţie din cauza condiţiilor precare de trai ale familiei", a spus inspectorul DGASPC Hunedoara.

Potrivit acesteia, este o procedură obişnuită ca parohiile sau ONG-urile să solicite preluarea copiilor pentru a-i duce în tabere sau excursii şi că aceştia sunt încredinţaţi potrivit legislaţiei în vigoare, până acum nefiind înregistrate incidente în judeţul Hunedoara.

Poliţia Română anunţă, vineri, într-un comunicat de presă că fata "ar fi plecat voluntar din locul de campare miercuri, în jurul orei 16.00, fără a mai reveni".

Adolescenta are 1,50-1,55 metri înălţime, 55-60 de kilograme, faţa rotundă, ochi verzi, păr şaten, tuns scurt, ondulat, cu breton neregulat. La data dispariţiei, fata purta un hanorac de culoare maro, cu imprimeu portocaliu, pantaloni negri, pantofi sport albi şi un fes negru. Fata avea un rucsac roşu şi negru, în care avea doar articole de îmbrăcăminte, fără documente de identitate sau bani.

Oamenii legii fac apel la persoanele care pot oferi detalii cu privire la minora dispărută să apeleze serviciul de urgenţă 112 sau să contacteze cea mai apropiată unitate de poliţie.

Adolescenta de 14 ani, dispărută în urmă cu două zile în Parcul Naţional Retezat, este căutată, vineri, de peste 60 de salvamontişti, jandarmi montani, pompieri şi pădurari, cu câini de salvare şi cu bărci pneumatice.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara, Lucian Stoichiţoiu, vineri dimineaţă s-a activat Comandamentul operaţional sub coordonarea Prefecturii Hunedoara în cazul fetei dispărute, formându-se 14 echipe pentru căutarea acesteia.

"Un număr de 61 de persoane - salvamontişti, jandarmi montani, pompieri şi pădurari - s-au grupat în 14 echipe şi o caută pe adolescenta dispărută. Pompierii folosesc două bărci pneumatice lansate pe Lacul Gura Apei, iar echipajele care caută în munţi folosesc doi câini de salvare antrenaţi special pentru căutarea persoanelor dispărute. Căutările au fost extinse în zona Poiana Pelegii, râului Şes, Merila şi Brădăţel", spunea Lucian Stoichiţoiu.

Adolescenta este de la un centru de plasament din Lupeni, iar când a dispărut, în urmă cu două zile, mergea, alături de un grup de copii, într-o drumeţie spre Lacul Bucura din Munţii Retezat.

Adulţii care însoţeau grupul de copii au anunţat abia joi autorităţile despre dispariţia fetei, după ce miercuri au căutat-o prin munţi, însă fără niciun rezultat.

În cursul zilei de joi, adolescenta a fost căutată de mai mulţi salvamontişti şi jandarmi montani, operaţiunea fiind întreruptă din cauza întunericului.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri