Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

A început „BAC“-ul de toamnă. 20% dintre cei așteptați n-au venit la prima probă

GALERIE
examen
  • examen
- +

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar cred că mulţi dintre absenţi s-au autoanalizat şi s-au îndreptat fie direct pe piaţa muncii, fie la şcoli postliceale. Celelalte două probe sunt miercuri şi vineri.

Aproximativ 704 elevi ieşeni au fost aşteptaţi ieri la cele patru centre de examinare din judeţ pentru a susţine prima probă scrisă a exame­nului de bacalaureat, sesiunea de toamnă. La proba la limba şi literatura română s-au prezentat însă doar 572, 132 fiind absenţi.

În ceea ce priveşte subiectele, la prima parte au fost diferite cerinţe pe baza unui text aparţinând genului epic - „Noaptea de Sânziene“, de Mircea Eliade, pentru filiera teoretică-profil real, cea tehnologică şi cea vocaţională, la toate profilurile mai puţin cel pedagogic, unde, alături de filiera teore­tică - profil umanist, au avut de ana­lizat cerinţe legate de un fragment din „Bordeiul de rezervă“ de Gib. I. Mihăescu. La punctul al II-lea, aceştia au avut un text de tip argumentativ pe temele „rolul comu­nicării în relaţiile de prietenie“ şi „importanţa emisiunilor culturale în societatea actuală“.

„Considerăm că tematicile sugerate sunt generoase, compatibile cu orizonul de aşteptare al unui tânăr absolvent de profil real, în timp ce corelaţia actului de cultură cu media poate reprezenta, pentru umanişti, un pretext de a reflecta asupra impactului culturii în raport cu generaţia tânără, prin canale şi strategii de comunicare moderne“, au transmis reprezentanţii ISJ Iaşi.

Doar 55 de candidaţi de la uman, la proba de română

Subiectul al III-lea, acel eseu de 600-900 de cuvinte, le-a solicitat elevilor să prezinte tema şi viziunea despre lume şi viaţă într-un text poetic aparţinând lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga sau Nichita Stănescu, respectiv Tudor Arghezi sau Ion Barbu la profilul uman.

„În ansamblu, variantele extrase au fost echilibrate, cu abordarea unor aspecte fundamentale referitoare la cele două genuri literare (liric şi epic) studiate în anii de liceu. Considerăm că elevii de nivel mediu pot obţine note de 6-7, iar absolvenţii bine antrenaţi au şansa de a obţine note care să reflecte o pregătire constantă pe parcursul şcolarizării, cu deschideri culturale şi estetice bine conturate“, au precizat reprezentanţii ISJ Iaşi.

În ceea ce priveşte o serie de cifre generale, reprezentanţii ISJ spun că în această sesiune de toamnă există un număr total de 1.262 de absolvenţi care vor da măcar o probă de bacalaureat.

La română, din numărul total de 704 elevi care s-au înscris, doar 55 sunt pe domeniul umanist, restul fiind pe real sau tehnologic. La proba de matematică de miercuri există 709 candidaţi înscrişi, iar la istorie 61, în timp ce la proba de vineri sunt 864.

Nu toţi elevii care au picat sesiunea din vară s-au înscris şi pentru cea din toamnă. Mai exact, din 750 de corigenţi, doar 250 s-au înscris, prin urmare, ar mai fi putut măcar 500 să încerce să obţină diploma de bacalaureat, însă reprezentanţii ISJ cred că aceştia s-au auto-analizat şi s-au în­dreptat fie direct pe piaţa muncii, fie la şcolile post-liceale.

„Subiectele sunt rezonabile dintr-o primă analiză a acestora, şi destul de ofertante. Au fost din scriitori de anvergură, care ar fi trebuit să fie parcurşi, deci nu cred că ar trebui să pună probleme pentru un candidat care s-a pregătit cu seriozitate, astfel încât să ia nota şase cel puţin. Evident că, dacă ai nevoie de o notă mai mare pentru a echilibra şi alte discipline la care poate a luat cinci în sesiunile anterioare, sigur că trebuie lucrat mai mult“, a spus prof. dr. Camelia Gavrilă, inspector şcolar general al ISJ Iaşi.

Următoare probă este stabilită pentru miercuri, 24 august.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri