Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

„Pot să îi dau copilului antiparazitare ca să nu mai facă viemişori?“

GALERIE
copil
  • copil
- +

Atenţie mămici, medicamentele antiparazitarele nu ţin loc de profilaxie! Administrarea repetată şi nejustificată a antiparazitarelor poate dăuna mai grav sănătăţii copiilor decât ar dăuna parazitul în sine.

Mariana B. din Iaşi: „Aş dori să ştiu ce pot face pentru ca fetiţa mea să nu mai facă viermişori. Are cinci ani şi nu o pot duce la grădiniţă pentru că i-au ieşit paraziţi în scaun. Dacă scăpăm acum de paraziţi, aş putea să îi dau preventiv tratament cu antiparazitare la câteva luni ca să nu mai facă viemişori?“.

Prof. dr. Marin Burlea, Clinica de Gastroenterologie, Spitalul de Copii „Sf. Maria“ Iaşi: „Atunci când suspiciunea de parazitoză este tratată şi mai ales tratată repetitiv, fără a avea confirmarea laboratorului, poate fi total contraproductiv, deoarece toate medicamentele antiparazitare convenţionale sunt hepatotoxice (în diferite grade). Astfel, administrarea repetată şi nejustificată a antiparazitarelor (practicată de mamele „hiperprotectoare“) poate dăuna mai grav sănătăţii copiilor (hepatite cronice postmedicamentoase) dect ar dăuna parazitul în sine. În România s-a ajuns la o adevărată manie în ceea ce priveşte paraziţii şi tratamentul acestora. Astfel, mulţi dintre copiii noştri când ajung la pubertate au „la activ“ minim 3-5 cure de tratamente medicamentoase pentru deparazitare. Iar aceste cure repetate pot duce la o hepatită toxică.

Personal, sunt pentru o alimentaţie echilibrată bazată pe legume, fructe, cereale, lactate, carne albă, chiar şi dulciuri, dar nu exces. Şi pentru respectarea regulilor de igienă alimentară: spălarea fructelor şi legumelor, respectarea lanţului frigorific pentru carne şi preparatele din carne, spălarea corectă a mâinilor înainte de fiecare masă, atât copiii cât şi părinţii. Toate acestea pot creşte imunitatea organismului şi pot ajuta copilul să scape mai uşor de paraziţi.

Nu repetaţi tratamentul din proprie iniţiativă

  • suspiciunea parazitozelor trebuie confirmată de laborator (examene coproparazitologice repetate şi la nevoie examinări mai complexe: detectarea de antigene parazitare şi/sau anticorpi antiparazitari);
  • tratamentul parazitozelor se face doar la îndrumarea medicului şi este specifică fiecărui individ (mai ales este diferenţiată la copii şi adulţi, datoritã toxicităţii medicamentelor);
  • antiparazitarele nu ţin loc de profilaxie şi nici nu trebuie confundate cu vitaminele pe care ni le putem alege singuri din farmacii, oricând le dorim;
  • dacă simptomele se menţin după un tratament antiparazitar, consultaţi medicul care v-a prescris tratamentul. Nu repetaţi tratamentul din proprie iniþiativă“.

Diagnostic corect

Diagnosticul parazitozelor poate fi stabilit cu ajutorul examenului coproparazitologic, atunci când paraziţii adulţi, fragmente ale acestora (proglote), ouăle sau chisturile lor sunt eliminate spontan în scaun. Pentru excluderea unei parazitoze ipotetice se cer minimum trei examinări consecutive ale scaunului, la intervale de 7-10 zile între determinări, iar rezultatele trebuie să fie negative.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri