Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

„Pungile“ de sărăcie din judeţul Iaşi. Plan de ajutor financiar de la Guvern

GALERIE
Saracie in Iasi d3
  • Saracie in Iasi d3
- +

Satele sărace din judeţul Iaşi pot beneficia de sume importante de bani, prin fonduri destinate „zonelor marginalizate“. Asta a decis Guvernul, într-un Memorandum adoptat recent, după ce a realizat, împreună cu Banca Mondială, o „harta“ a pungilor de sărăcie din fiecare judeţ.

Iaşul are numeroase astfel de zone, printre cele mai multe din ţară. Practic, toate cele 391 de sate ieşene au fost grupate în trei categorii: zone marginale (sărace), zone medii şi zone dezvoltate. În prima categorie sunt practic 35% din sate, grupate în 68 din totalul celor 93 de comune. Dintre acestea, 20 de comune fac parte din aşa-numita grupă de „marginalizare severă“, cea în care sărăcia este peste limita de avarie. În categoria „comune dezvoltate“, din judeţul Iaşi intră doar 8, toate fiind comune situate lângă municipiu 

 

Guvernul şi-a adus aminte că Moldova este cea mai săracă regiune a ţării. Conform unui studiu întocmit de Banca Mondială, în trei sferturi dintre comunele judeţului există comunităţi marginalizate. O treime dintre satele din judeţ sunt sărace, în cazul multora dintre acestea fiind vorba de sărăcie severă. În baza studiului Băncii Mondiale, Guvernul a adoptat în urmă cu o lună un memorandum pe tema dezvoltării unor programe integrate din fonduri europene şi bugetul naţional pentru îmbunătăţirea situaţiei sociale şi economice a locuitorilor din zonele pilot de intervenţie Valea Jiului, Roşia Montană - Munţii Apuseni şi judeţele Vaslui şi Iaşi.

„Memorandumul va sta la baza proiectelor derulate în zonele identificate. El urmează să fie completat cu observaţiile făcute pe marginea lui pe parcursul şedinţei de guvern şi va fi pus în aplicare după publicarea sa în Monitorul Oficial, ceea ce se va întâmpla în zilele următoare“, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

Definiţia oficială a sărăciei

Legislaţia română nu cuprinde noţiunea de „zonă marginalizată“, făcând referire doar la gradul de sărăcie. Conform definiţiei folosite de Banca Mondială, zonele rurale marginalizate sunt zone compacte intravilane în care locuiesc persoane cu familii numeroase, un grad de educaţie scăzut şi o stare de sănătate precară, în care locurile de muncă declarate sunt foarte puţine, populaţia activă lucrând la negru sau în agricultura de subzistenţă, calitatea locuinţelor este slabă, iar racordarea la reţelele de utilităţi publice redusă sau chiar inexistentă.

După aceste criterii, 68 din cele 93 de comune ale judeţului cuprind zone marginalizate. Din cele 391 de sate şi cătune ale judeţului, 138 se încadrează în noţiunea de zonă marginalizată. Din cele 68 de comune marginalizate, 20 sunt încadrate în categoria celor afectate de marginalizare severă, respectiv Ciohorăni, Ciorteşti, Dagâţa, Dolheşti, Drăguşeni, Dumeşti, Fântânele, Focuri, Horleşti, Lungani, Mădârjac, Mironeasa, Oţeleni, Roşcani, Sineşti, Sireţel, Şcheia, Trifeşti, Ţibana şi Voineşti.

Comune dezvoltate, toate lângă Iaşi

Comunele dezvoltate, Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Holboca, Miroslava, Rediu, Tomeşti, Valea Lupului, se găsesc exclusiv în jurul municipiului Iaşi. De altfel, singura comună vecină cu Iaşul şi care nu este în categoria celor dezvoltate este Popricaniul. Chiar şi în aceste comune însă, multe sate intră în categoria comunităţilor marginalizate. La nivelul întregii Moldove, 55% din populaţie este expusă riscului sărăciei, iar salariul mediu net reprezintă doar 17% din media europeană şi 81% din media naţională.

Pentru reducerea decalajului faţă de celelalte regiuni ale ţării, Guvernul intenţionează să deschidă sesiuni de cereri de finanţare dedicate zonelor defavorizate, să acorde punctaje suplimentare cererilor de finanţare provenite din aceste zone sau care vizează proiecte ce vor fi implementate în zonele sărace, ca şi să modifice legislaţia în domeniul ajutorului de stat pentru zonele marginalizate. Pentru coordonarea proiectelor prioritare, la nivelul Guvernului va fi înfiinţată o Unitate Guvernamentală de Asistenţă Tehnică dedicată, cu sediul la Vaslui şi birouri locale în prefecturi. Acestea vor funcţiona ca puncte unice de contact pentru beneficiarii din zonele de intervenţie.

Sute de milioane de euro vor fi disponibile

Memorandumul adoptat de Guvern a identificat şi programe de finanţare prin care vor putea fi alocate fonduri special pentru zonele defavorizate. În cadrul Programului Operaţional Regional, axa 9 este dedicată sprijinirii regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate. În cadrul acestei axe sunt disponibile 100 milioane de euro, câte 7 milioane de euro putând fi alocate pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare locală. În cadrul Programului Operaţional Capital Uman sunt disponibile 321 milioane de euro pentru creşterea ocupării tinerilor şi îmbunătăţirea nivelului de competenţe al acestora.

Alte 148 milioane de euro sunt dedicate creşterii şanselor de angajare a lucrătorilor ce urmează să fie concediaţi. Din suma totală de 350 milioane de euro alocată României pentru reducerea riscului de sărăcie în comunităţile rome, 50 milioane de euro vor fi utilizaţi exclusiv în zonele marginalizate. Alte 100 milioane de euro sunt disponibile pentru reducerea riscului de sărăcie în comunităţile rurale marginalizate şi oraşele mici.

Alte sume importante, pentru infrastructură

Dintr-un total de 395 milioane de euro alocaţi pentru creşterea competitivităţii firmelor, în zonele marginalizate vor fi utilizaţi 79 milioane de euro. Infrastructurii majore din judeţul Iaşi îi sunt destinate 317 milioane de euro. Suma va acoperi elaborarea documentaţiilor pentru drumul expres Bacău - Paşcani, autostrada Ungheni - Iaşi - Paşcani, calea ferată Ploieşti - Paşcani - Iaşi, susţinerii Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, dezvoltării reţelei de apă-canal şi termoficării.

Un număr de 14 Grupuri de Acţiune Locală din judeţ beneficiază de alocări totale de 14,3 milioane de euro. Investiţiile pentru care se solicită ajutor de stat vor primi 20 de puncte în plus dacă sunt implementate în Iaşi şi celelalte judeţe ale Moldovei. Un buget distinct urmează să fie stabilit şi în cadrul schemei de ajutor de stat pentru IMM-uri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri