Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

„Rămas bun, înger drag!” Eleva ucisă în Parcul Copou a fost dusă ieri pe ultimul drum

GALERIE
inmormantare Diana
  • inmormantare Diana
- +

La ceremonia de înhumare au participat în jur de 400 de persoane. „Puiule, puiul meu! Nu pot să cred, nu vreau să cred că ne-am despărţit, eu te aştept acasă!”, au fost strigătele de disperare ale mamei. Fata a fost înmormântată în localitatea bunicilor săi, în Horpaz. Acolo stă şi familia criminalului.

Diana Elena a lăsat în urma ei o mare de durere. Pe ultimul său drum a fost condusă de colegii ei de şcoală, de rude, de oameni care n-au cunoscut-o niciodată şi de tot satul. La înmormântarea care a avut loc ieri, începând cu ora 13, la biserica din satul Horpaz, satul bunicilor, au participat în jur de 400 de persoane.

Însă cel mai întunecat doliu a fost în sufletul mamei care nu contenea să strige, cu privirea spre cer: „Puiule, puiul meu! Nu pot să cred, nu vreau să cred că ne-am despărţit, eu te aştept acasă!”. Slăbită de puteri, mama Dianei abia putea să meargă, iar un membru din familie îi mai dădea din când în când să bea o gură de apă.

VEZI GALERIA FOTO

Diana Elena, în vârstă de 16 ani, a fost înmormântată de către familie în rochie de mireasă. Peste chipul ei de copil au tras voalul diafan, ca o ultimă mângâire. Colegii de clasă au dus coroanele de flori înaintea mulţimii, făcându-i parcă drumul mai lung.

„Vei rămâne veşnic în amintirea noastră”

Oamenii din sat îşi amitesc cu drag de Diana şi nu pot crede că cineva a avut atât sânge rece încât să-i curme viaţa. „O ştiu pe fată de când era mică şi mergea cu bunica ei la biserică. Bunica ei vinde lumânări la noi la biserică. De când a crescut, nu venea prea des, doar în vacanţe câteodată, şi nu stătea mult. Băiatul, criminalul, stă de la intersecţie la dreapta, ei sunt nou-veniţi în sat, au cumpărat teren aici. Nu-i prea cunoaşte lumea”, spune o bătrânică cu ochii în lacrimi.

Sora Dianei, o fetiţă cam de 12 anişori, a rămas singură la părinţi şi parcă singură pe lume. Aceasta a fost însă ferită de familie să asiste la tragicul eveniment, de teamă să nu fie marcată.

Pe lângă gard, zeci de coroane purtau mesaje de adio pentru tânăra care a fost ucisă de prietenul ei. Colegii de clasă au transmis: „Vei rămâne veşnic în amintirea noastră”, la fel şi naşii de botez, rudele şi toţi cei care au cunoscut-o. „Rămas bun, înger drag!” şi „Nu te vom uita niciodată” sunt doar câteva din zecile de mesaje lăsate pe coroanele ce îi vor veghea somnul. 

„Dunărea albastră”

Înmormântarea Dianei a fost cu fanfară, iar pe ultimul drum, adolescenta a fost condusă pe notele muzicale din „Dunărea albastră” de Strauss. Cortegiu sfâşietor, aşa s-ar descrie în doar două cuvinte drumul spre cavou.

„E mare durere, tu să-i dai viaţă şi altul să i-o ia. O îngroapă aici în cavoul familiei, lângă bunicul ei care a murit mai demult. La oraş era şi scump un loc de veci, aşa ei aveau aici, tatăl e din sat”, spune o altă femeie din mulţime.

Una dintre colegii ei a ţinut în braţe tot drumul un portret mare, cu fotografia Dianei. Vie, frumoasă, fericită.

Tragedia s-a întâmplat sâmbătă, în timpul zilei, pe o bancă din Parcul Copou, unde el, Eduard Perju, în vârstă tot de 16 ani, i-a dat fetei întâlnire. Băiatul este elev la Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” din Iaşi. Acesta are multe absenţe în catalog şi nota scăzută la purtare. Deoarece credea că fata îl înşală şi se vede cu un alt băiat, Eduard a decis să o ucidă prin strangulare cu un colier luat din maşina tatălui său, colier cu care se prind capacele la roţile de la maşină, care odată prins nu mai poate fi desfăcut decât prin tăiere. 

„A vrut să o şteargă de tot de pe faţa pământului”

Prins de poliţişti, Eduard a recunoscut fapta după ce iniţial a negat şi a povestit cu sânge rece cum s-au întâmplat lucrurile. Acesta i-a spus Dianei că are un cadou pentru ea de 1 martie şi a rugat-o să închidă ochii şi să se întoarcă cu spatele. Atunci a fost momentul în care i-a pus colierul de plastic în jurul gâtului şi a strâns cu putere. Înainte să plece şi să o lase acolo, în agonie, tânărul i-a luat telefonul din buzunar, ca nu cumva să apuce să trimită mesaj ori să sune pe cineva. La scurt timp i-a şters şi pagina de facebook. „A vrut să o şteargă de tot de pe faţa pământului”, a spus unul dintre tinerii veniţi la înmormântare. Motivul invocat de criminal: gelozia.

Diana Elena era elevă în calsa a IX-a la Liceul „Cantemir” din Iaşi şi obţinuse recent menţiune la Olimpiada Judeţeană de Limba şi literatura română. Ea se pregătea să participe la un concurs şcolar tot la această disciplină, însă nu a mai apucat să se întâlnească cu profesorul său, să discute despre pregătirea suplimentară.

Ziua în care a fost condusă pe ultimul drum a fost una ploioasă, încă de la primele ore ale dimineţii. Dintre cei care au cunoscut-o, nu puţini şi-au rostit gândurile cu voce tare: „A plouat, i-a părut rău că a murit!”

CITIŢI ŞI:

"Îmi vine să închid porţile şi să-mi ţin copiii la şcoală 24 din 24". Reacţii după crima din Copou

„Îmi vine să închid porţile şi să-mi ţin copiii la şcoală, în siguranţă, 24 din 24. Astăzi avem la şcoală copii trişti, nu se pot opri din plâns”, spune cu lacrimi în ochi directoarea Liceului „Dimitrie Cantemir” din Podu Roş.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri