Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ponta se salvează prin OTV

GALERIE
mihai chiper200
  • mihai chiper200
- +

În videocraţia lui Victor Ponta, pare binevenit încă un post în constelaţia antenelor lui Dan Voiculescu şi a imperiului media plănuit de Sebastian Ghiţă, unul care să stoarcă ura anti-băsistă din fiecare pixel.

Circulă un zvon că OTV scoate posturi la concurs. Staţia închisă de CNA în 2013 pentru difuzarea permanentă de publicitate electorală, în afara perioadei legale, are şanse (reale) de relansare într-un nou format. Totul depinde de preţul pe care premierul Victor Ponta este dispus să-l plătească Partidului Poporului-Dan Diaconescu pentru menţinerea majorităţilor în 16 consilii judeţene şi alte sute de consilii locale, ameninţate cu răsturnarea de noua alianţă PNL-PDL. Nu ar fi o mare problemă, întrucât CNA se comportă pe faţă ca un instrument al puterii.

Redeschiderea OTV nu figurează oficial pe „lista celor 100 de solicitări” pe care PP-DD le-a prezentat premierului Victor Ponta în schimbul colaborării. De la PSD, partidul „ciocoilor”, Dan Diaconescu vrea un minister al Transporturilor, „ca să poată construi o autostradă” la Nădlac, ministerul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, ca să-i „aducă înapoi pe români acasă”, împreună cu anularea taxei TV, interzicerea exploatării gazelor de şist, vot obligatoriu etc. Se poate cere, ca în Elveţia, şi organizarea unui referendum pentru salariul minim de 3.300 de euro, dar miza adevărată a negocierilor rămâne licenţa TV.

Una dintre concluziile alegerilor europarlamentare a fost că partidele dispar odată cu televiziunile. Închiderea postului OTV a coincis cu lichefierea PP-DD şi incapacitatea de a trece pragul electoral: cei 14% din alegerile generale s-au transformat în 3% la europarlamentare. Pauza luată în spălarea creierelor şi a propagandei nocive a adus un grad de detoxifiere a subiectelor dezbătute în sfera publică românească. Câştigul s-a văzut prin faptul că România nu a trimis la Bruxelles nici un europarlamentar care să adere la grupul nefrecventabil de extremişti, anti-occidentali ori populişti.

În videocraţia lui Victor Ponta, pare binevenit încă un post în constelaţia antenelor lui Dan Voiculescu şi a imperiului media plănuit de Sebastian Ghiţă, unul care să stoarcă ura anti-băsistă din fiecare pixel. Dar se poate ajunge şi la un plan mai complex, în etape. PSD îi duce dorul lui Vadim Tudor şi a rolului jucat de el. Are nevoie de un partid din spectrul populist, dacă nu extremist, bun la lucruri murdare, în comparaţie cu care să apară un partid cu adevărat frecventabil şi suportabil. Are nevoie de un pol de manevră al simpatizanţilor năuci, anti-sistem, uşor manipulabili, într-o zonă rămasă acum neacoperită electoral, în căutare de feţi-frumoşi ce vând cai verzi pe pereţi. OTV este instrumentul care poate reactiva şi mobiliza acest bazin electoral, atât pentru o mână de ajutor la alegerile prezidenţiale, cât şi pentru cele generale de peste doi ani.

Nu ar fi o mare surpriză sau o noutate în istoricul relaţiei PSD-PP-DD. Baroni ai PSD (Marian Vanghelie) controlau încă din 2012 o parte a deputaţilor otevizaţi. Între Victor Ponta şi Dan Diaconescu există similitudini şi un grad de complementaritate. Ambii sunt, în domeniile lor, actori publici care pun accent din vocaţie pe acelaşi talmeş-balmeş morbid şi iraţional, inundat de scenarii, falsuri şi mizerii ambalate ca mari adevăruri şi revelaţii. Naturaleţea cu care a trecut de la discursul anti-PSD la frontul anti-băsist, îl defineşte foarte bine pe tătucul mediatic al Elodiei, asemănător cu modul în care premierul percepe că mâna lui Băsescu se iţeşte după fiecare descindere a DNA în baronetul partidului. Am putea spune că, pe moment, o înţelegere Victor Ponta-Dan Diaconescu limpezeşte apele şi le aduce în matca lor firească. Însă, pe viitor, există şi un imens risc politic: salvarea şi creşterea la sânul PSD a unor monstruleţi pe care nimeni nu-i mai poate controla. Şi ciocoii pot avea naşii lor.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri