Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

“Străin” în ţara ta?!

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

Citesc în “Formula AS” (nr. 1178, 6-13 august, p. 24-25) interviul luat de Corina Pavel, pentru rubrica “Lumea românească”, Ligiei Ghinea, profesoară de limba română la Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Sf. GheorgheCovasna, apărut sub titlul (extras din text) “Nu pot să tac şi nu pot să pun condeiul jos”, un adevărat strigăt, cum voi arăta în continuare, de durere, revoltă, disperare. 

Stări trăite zi de zi, clipă de clipă, de către românii din judeţele Covasna şi Harghita, câţi au mai rămas, câţi mai rezistă încă tensiunii, atmosferei de ostilitate, duşmăniei arătate lor de către nu toţi, dar mulţi etnici maghiari, majoritari în acea parte a României. Nu e prima oară când răzbat în media ce şi câte îndură compatrioţii noştri născuţi sau numai trăitori acolo, apelurile lor, pe deplin motivate, la instituţiile şi autoritatea Statului român pentru atât de necesara revenire la normalitate, dar chiar reluarea, în timp, a acestor tentative de a ne trezi pe noi toţi, cetăţenii României, la tristele realităţi “de la faţa locului” arată că ele sunt departe de a fi “auzite”, cum s-ar cuveni, că indiferenţa, tăcerea şi inacţiunea cu care li se “răspunde” sunt pe cale de a ne face, în frunte cu liderii, vedetele şi “aleşii” partidelor româneşti post-decembriste, vinovaţi, toţi fără excepţie, de o nedemnă şi laşă pasivitate, implicit benefică doar acelora care falsifică şi pervertesc democraţia, adevărul (mult prea ascuns şi “machiat”), pretinsele valori şi principii europene, doar retoric clamate şi numai pro domo, subminate însă, sabotate, batjocorite când e vorba de “celălalt” (etnicul român), despre “ei” (comunitatea românească), trataţi arogant, dispreţuitor, cu intenţia străvezie de a-i pune pe fugă, sau măcar de a timora/ intimida, de a-i vedea diminuându-şi ireversibil prezenţa, ponderea.

Ceea ce dezvăluie şi ne comunică, intervievată, Ligia Ghinea, absolventa, de la Filologie, a Universităţii craiovene, venită (şi rămasă, în pofida mersului lucrurilor, de atunci şi până azi), alături de soţul ei, inginer, în Sf. Gheorghe, ca profesoară de română, are tonul, accentul unei îndelungi acumulări de obidă, de suferinţă pentru tot ce “se întâmplă” acolo, cu iresponsabila “resemnare”, “indulgenţă” şi de fapt, mai pe şleau spus, chiar complicitate, oricum am lua-o, date fiind realităţile, adevărul, marginalizate, înăbuşite, ignorate de “surzenia” şi “miopia” celor care, dimpotrivă, au mijloacele, puterea şi ar trebui să simtă şi datoria de a acţiona şi n-o fac. De ce? Un singur lucru le lipseşte, voinţa de a rezolva totul în aşa fel încât etnicilor români din Covasna şi Harghita să nu li se mai inducă, pe toate căile, de la cele mai cinice şi până la altele, ceva mai învăluite, sentimentul absurd că sunt trataţi, ei, românii “minoritari”, de parcă ar fi străini în ţara lor. Dar cum să se manifeste o atare voinţă politică şi, totodată, datoria morală, elementară, ale “aleşilor”, când s-a guvernat, cum ştim, mai mereu în combinaţii cu UDMR-ul sau, de nu, cu o anumită intermitenţă, pe majorităţi parlamentare posibile şi cu ajutorul aceluiaşi partid etnic (care nu şi-a oferit niciodată sprijinul, cooperarea fără a cere ceva în schimb)?

Aşa s-a ajuns unde s-a ajuns. Alungarea elevilor români din licee numai ale maghiarilor?! De ce nu s-ar fi putut face, dacă era imperios necesară, separaţia pe clase, nu la nivelul şcolilor? Nu reflectă o atare “soluţie” o mentalitate şovină, maghiară, “ideea” (inculcată de cine oare?) că românii nu le sunt colegi, ci “intruşi”? “Plângeri”, autovictimizări, din aceeaşi direcţie, pe tema promovabilităţii reduse la bacalaureat, “din cauza” probei de limba română, când toate celelalte discipline sunt predate în maghiară? Nu este decât efectul obstinaţiei de “purificare etnică”, nu doar a şcolilor, dar şi a curriculum-ului şcolar. Citind interviul, îţi dai seama cam cum e viaţa în general a românilor încă rămaşi pe loc, în ciuda a tot ce se face, destul de făţiş, împotriva lor. N-a fost, pentru elevii scoşi din şcolile în care erau, un asemenea tratament, o nemeritată, revoltătoare umilinţă? Dar sloganuri ale şcolarilor maghiari “împinşi de la spate de către diriginţii lor”, ţintite împotriva profesorilor “vinovaţi” de a fi români (“Nu te vrem!”, “Du-te acasă!”)? Şi noi care credeam şi mai credem că România trebuie să fie, pe întreg teritoriul ei, un adevărat acasă pentru toţi cetăţenii ţării. Cine şi de ce a tolerat şi tolerează aşa ceva?! Funcţionari care te pun să le repeţi ceea ce ai spus româneşte, asta deocamdată, cu gândul probabil la mult dorita “autonomie”, ca atunci să li se impună românilor maghiara, poate? Ce atâtea complicaţii, nu? Consilii locale de administraţie, conferinţe de presă, consilii profesorale, al căror conţinut este “rezumat” în 2-3 minute de “apendice” în limba română. Biserici rurale, ortodoxe, părăsite. Prefecţi şi ierarhi bisericeşti, români mai combativi şi demni, schimbaţi, îndepărtaţi, fie şi prin “avansare”, după ce s-au dovedit incomozi şi n-au făcut “cum a ordonat UDMR-ul”? Să ne mirăm că politichieni de Dâmboviţa doar au simulat interes şi ataşament pentru cauza comunităţilor româneşti marginalizate în propria ţară? Unde sunt să-i audă pe cei din Covasna şi Harghita, cu durerile, umilinţele, revolta şi neputinţa lor, candidatul şi coechipierii “mândri că sunt români” şi care ni-l promiteau pe “Preşedintele care uneşte”? “Slăbirea autorităţii Statului român”, abandonarea intereselor comunităţilor româneşti de “minoritari” în fieful UDMR-ului sunt “opera” şi rezultatul târguielilor politicianiste pentru a se rămâne cu orice preţ la guvernare: şi asta nu le poate fi iertat nici acum, nici în viitor, nepăsătorilor şi meschinilor noştri “aleşi”, care nu mai prididesc să-şi aroge “merite” (inexistente) şi să-şi îngroaşe conturile bancare.

Ligia Ghinea nu e iertătoare nici cu metehne ale oamenilor noştri, cu frica şi “smerenia” (din frică), dar marea vinovăţie e acolo “sus”, la vârful statului şi al partidelor, de sub al căror demagogic “ataşament” pentru ţară şi popor răzbat cu greu, dar iată, răzbat totuşi, măcar din când în când, astfel de strigăte curajoase şi demne. Ne vom face că nu le auzim? Le vom îngădui, în pofida tuturor evidenţelor care îi condamnă, “aleşilor” să practice mereu aceeaşi laşă “politică a struţului”, să “răspundă”, surzi şi orbi, cu indiferenţă şi nepăsare? De ce nu se legiferează măsuri contra naţionalismului şovin al oricui şi oriunde s-ar manifesta el pe teritoriul României? De ce să nu se facă auzite la Bruxelles şi Strasbourg glasuri rostitoare de adevăruri dureroase ca al Ligiei Ghinea, în locul unui “tenor” al “autonomiei” ca “eroul” Tökés? Sau poate ar fi mai realist să ne gândim la crearea unei UDRR (Uniunea pentru Demnitatea Românilor în România)?

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea “Al.  I. Cuza” Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri