Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

A trecut prima probă a bacalaureatului pentru 5.500 de elevi ieşeni. Ce urmează?

GALERIE
bacalaureat oral
  • bacalaureat oral
- +

Prima probă a fost cea de evaluare a competenţelor în limba română. Proba este notată cu calificativul utilizator mediu, avansat sau experimentat. Nimeni dintre cei care se prezintă nu pică examenul maturităţii din cauza acestei probe.

De ieri a început bacalaureatul, iar cei 5.528 de elevi de clasa a XII-a din Iaşi care s-au înscris au susţinut prima probă, cea de evaluare a competenţelor în limba română. Faţă de anul trecut, când au fost puţin peste 5.100 de candidaţi, numărul acestora a crescut simţitor şi la nivel de judeţ. Aceste evaluări vor avea loc până pe 10 iunie, în 45 de centre de examen organizate la nivelul judeţului. Rezultatele la această probă se vor afişa joi, candidaţii obţinând trei calificative: utilizator mediu, avansat sau experimentat al limbii române.

„La sesiunea iunie-iulie a bacalaureatului s-au înscris în acest an în judeţul Iaşi 6.059 candidaţi. Dintre aceştia, 58 au optat pentru probele aferente bacalaureatului bilingv francofon, fiind vorba despre absolvenţi ai Colegiului Naţional Mihai Eminescu şi despre absolvenţi ai Liceului Teoretic Vasile Alecsandri. Ei vor susţine o probă suplimentară de examen, în ziua de 30 iunie, şi anume o lucrare scrisă în limba franceză la o disciplină nonlingvistică, la alegere. Atragem atenţia candidaţilor că este necesar să verifice cu o zi înainte de proba de examen, la unitatea de învăţământ unde au absolvit, programarea pentru probele specifice, ora de începere a probelor şi locul de desfăşurare a acestora“, a declarat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar.

Reprezentanţii ISJ le amintesc elevilor că nu au voie să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi nici materiale din care să se inspire.

„Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor“, a mai precizat purtătorul de cuvânt al ISJ.

„Documentarea digitală“, strict interzisă

Elevii nu au voie nici cu telefoane mobile, căşti audio ori alte obiecte electronice cu care pot accesa internetul. Cei care încalcă aceste reguli riscă să fie eliminaţi din examen, indiferent dacă au folosit sau nu materialele pentru „documentare“. Acestea vor fi considerate tentative de fraudă, iar candidaţii nu vor mai putea să participe la probele următoare, fiind consideraţi eliminaţi din examen. Aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

La nivel naţional, s-au înscris la examenul de bacalaureat 168.945 de candidaţi, cu peste 7.000 mai mulţi ca anul trecut. Dintre aceştia, 76,89% provin din promoţia curentă, iar 23,11% provin din seriile anterioare. Evaluarea competenţelor va continua de pe 10 până pe 12 iunie, cu evaluarea orală la limba maternă, apoi cu evaluarea competenţelor digitale de pe 15 până pe 19 iunie, iar de pe 22 până pe 26 cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Probele scrise vor începe pe 29 iunie, cu limba română, şi vor continua pe 30 iunie cu proba scrisă la limba maternă, pe 1 iulie cu proba obligatorie a profilului, şi se va încheia pe 3 iulie cu proba scrisă la alegere a profilului. Rezultatele vor fi afişate pe 6 iulie, până în ora 12, şi tot atunci vor putea fi depuse contestaţiile, până în ora 16.

Luna aceasta, patru elevi din Iaşi susţin bac-ul special, care are loc până astăzi, cu proba la alegere. Aceştia sunt olimpici şi sportivi de performanţă care au concursuri şi olimpiade în perioada bac-ului normal, şi trebuie să susţină examenul mai devreme.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri