Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

A venit Cupa la Iaşi!

GALERIE
timisoara-saracens-steaua-tusatimisoara-steaua-gramada
  • timisoara-saracens-steaua-tusa
  • timisoara-steaua-gramada
- +
 
Mâine de la ora 18:30, pe stadionul “Emil Alexandrescu” se dispută finala Cupei României la rugby, între Timişoara Saracens şi Steaua Bucureşti. Intrarea spectatorilor va fi liberă, iar partida va fi transmisă de TVR 2


 
 
Duminică are loc la Iaşi un eveniment sportiv important, finala Cupei României la rugby între echipele Timişoara Saracens şi Steaua Bucureşti, echipele clasate pe primele două locuri în Superliga CEC Bank. Totodată partida reprezintă o premieră pentru oraşul nostru, meciul care se va disputa pe stadionul “Emil Alexandrescu” de la ora 18:30 fiind prima confruntare rugbistică organizată în nocturnă la Iaşi.
Forţând puţin nota, dacă echipa bucureşteană Steaua va încerca să câştige trofeul la Iaşi, echipa de rugby a Iaşului a reuşit o performanţă excepţională în 1979 când a cucerit Cupa României la Bucureşti chiar în faţa Stelei, după un meci încheiat cu scorul de 28-16 (16-10) pentru Politehnica Iaşi, la care jucau, printre alţii, trei dintre antrenorii din ultimii ani ai echipei ieşene, Petre Florescu, Clement Nemesniciuc şi regretatul Constantin Veriveş. Performanţa echipei din Copou a fost istorică, Politehnica fiind prima echipă din provincie care cucerea competiţia numită pe atunci Cupa Federaţiei. Rugbiul ieşean s-a mai impus în Cupa României odată, în 2003, când se numea Poli Nena şi era condusă de Petru Vieru.
Din 1914 şi până acum, s-au disputat 69 de ediţii (cu intermitenţe) dintre care 51 au revenit echipelor din Capitală. În ultimii zece ani, Steaua a câştigat cinci ediţii, Ştiinţa Baia Mare şi Timişoara, câte două iar Dinamo Bucureşti, una.
Favorita acestei ediţii este Timişoara Saracens, echipă antrenată de neozeelandezul Heikell Grainger secondat de Sosene Anese, care a dat opt jucători naţionalei României prezentă la Cupa Mondială: Ţăruş, Căpăţână, Popârlan, Burcea, Carpo, Calafeteanu, Kinikilau şi Lemnaru, dar aceste absenţe nu diminuează forţa echipei bănăţene care se bazează acum pe foarte mulţi jucători străini.
Timişoara Saracens s-a calificat în finala Cupei după ce a învins cu 34-13 echipa CSM Olimpia Bucureşti, a câştigat sezonul regulat al Superligii la şapte puncte distanţă de Steaua şi a câştigat şi noua competiţie internă, Cupa Regelui, după o finală câştigată cu 24-22 pe stadionul Arcul de Triumf în faţa rivalei Ştiinţa Baia Mare. Ea deţine şi trofeul Cupei României din 2014 şi, în lipsa internaţionalilor români prezenţi în Anglia va folosi mulţi jucători din emisfera australă legitimaţi la echipa de pe Bega. La polul opus, Steaua, antrenată de George Sava, are o politică diferită, promovând cu succes jucători din pepiniera proprie. La Cupa Mondială, gruparea bucureşteană este reprezentată de patru jucători, Lucaci, D.Dumbravă, Ioniţă şi Strătilă. Interesant este faptul că Steaua este singura echipă care a învins “sarazinii” în campionat, cu 31-18, după ce în tur, timişorenii s-au impus greu în Banat cu 30-28. În semifinala Cupei României, Steaua a învins cu 12-10 pe Ştiinţa Baia Mare, echipă lipsită de asemenea de mulţi titulari, prezenţi la Cupa Mondială. Deşi se întâlnesc foarte des în campionat Steaua şi Timişoara nu s-au mai înfruntat într-o finală de Cupă din 1978 când militarii s-au impus cu 35-11. În total, Steaua are 12 victorii în Cupa României (ultima dată în 2013), iar Timişoara, doar două, în 2011 şi 2014.
 
 
Echipele probabile
Steaua: Baraulea, Cornel, Buzea – Grigore, Neacşu –Coşereanu, Moa, Vueti– Diaconescu, Filip - Dumitru, Ahofono Pascu, Neagu – Niacşu
Timişoara: Mariş, Gorcioaia, Militaru – Drenceanu, Lazăr – Ianuş, Rus, Morrison – Rose, O’Donnell – Tangimana, Sefanaia, Umaga, Moala – Conache.
Intrarea spectatorilor va fi liberă, meciul urmând a fi transmis la TVR 2

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri