Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

A venit vremea ruşilor

GALERIE
gin
  • gin
- +

A fost vreodată în discuţie suspendarea sportivilor americani în anii negri 2000-2005 pentru cazurile repetate de dopaj?

24 septembrie 1988. Ziua când eroul planetar al Terrei purta un singur nume: Ben Johnson, un nume menit să trimită în hăurile istoriei medievale celebrul orologiu din Turnul Londrei "Big Ben". Trei zile a durat gloria stelară a marelui Ben, campion olimpic la Seul în proba de 100 m şi recordman mondial cu un halucinant (pe vremea aceea) 9,79 secunde, până când eroul planetar s-a transformat brusc într-un fleoşc acoperit de ruşinea mapamondului. Verdict dat de controlul antidoping: stanozolon. Canadianul şi-a suportat suspendarea pe doi ani, a revenit în arenă, dar nu ca "Big Ben", ci ca atletul mediocru dovedit între Mondialele din 1987 şi Olimpiada din 1998. Nu "Little Ben", ci, pur şi simplu, un sprinter de duzină, căruia nici ura imensă purtată rivalului său, Carl Lewis, nu putea să-i readucă gloria nu de mult apusă. A mai publicat câteva articole vitriolante la adresa lui "King Carl", a mai militat pentru o idee extrem de ciudată, atunci şi acum - legalizarea dopingului - şi s-a stins, din punct de vedere mediatic. Adică cum, Carl poate fi erou cu stanozolon şi Ben nu? Pentru că el este "Made in USA" şi nu un pârlit de canadian?

Carl Lewis este legenda secolului XX. Jesse Owens, cel care l-a sfidat în 1936 pe Führer la Berlin, într-o săptămână în care a câştigat patru medalii de aur, a devenit deja istorie. "King Carl" are în taşcă două titluri olimpice şi trei mondiale la 100 m, un titlu olimpic la 200 m, două olimpice, trei mondiale la ştafetă, patru titluri olimpice şi două mondiale la lungime. Unde eşti tu, Jesse? Owens a fost dezavantajat de două lucruri: iminenţa războiului şi absenţa unei competiţii mondiale atletice, dar chiar aşa: cine să conteste supremaţia regală, imperială a Regelui Carl? Pigmeul ăla de Ben Johnson?

Iată însă că în 2003, un oarecare Wade Exum, director al Comisiei Antidoping din cadrul Comitetului Olimpic din USA, face dezvăluiri senzaţionale în "Sport Illustraded": cu vreo zece ani în urmă, peste 100 de atleţi americani au fost descoperiţi dopaţi, dar probele au fost ascunse sub preş: printre aceştia, giganticul, fabulosului, imperialul "King" Carl Lewis! Era o perioadă în care atletismul american se afla în suferinţă cruntă tocmai din cauza flagelului doping. Antonio Pettigrew a recunoscut că s-a dopat, ceea ce a acţionat tasta "delete" la cinci titluri mondiale şi olimpice ale ştafetei americane de 4X400 m. Spre disperarea marelui atlet Michael Johnson, curat ca lacrima; Cottrell James Hunter, campion mondial în 1999 la aruncarea greutăţii, prins cu ocaua mică, a dezvăluit într-un acces de gelozie, cum îi făcea injecţii soţiei sale, marea sprinteră Marion Jones. Marion a mărturisit mult mai târziu, după ce şi "obiectul" geloziei lui CJ, Tim Montgomery, a fost descoperit pozitiv. Alt set de medalii eradicate din panoplia SUA. Cum, naiba, în asemenea condiţii, să mai recunoşti că şi eroul peste veacuri, legendarul Carl a fost o legendă vopsită? Ca urmare, probele din anii aceia au rămas "tabulae rasae", iar - în compensaţie - Statele Unite au pornit momentul zero şi s-au cocoţat în fruntea luptei mondiale antidoping. Numărul dopaţilor din USA a scăzut simţitor, Rusia, Kenya şi Turcia au trecut în prim-plan, deşi tare ar fi vrut specialiştii de la USADA (Agenţia Antidoping di SUA) dovezi provenite din Jamaica...

Morala: ieri, Federaţia Internaţională de Atletism a luat în discuţie suspendarea sportivilor ruşi din competiţii. Din cauza dopajului în masă. Din cauza laboratoarelor cu probe măsluite de la Moscova, dar nu departe de ultramediatizatele BALCO din USA. Din cauza acoperirii la nivel înalt a fraudelor. Fără niciun fel de simpatii ruseşti, se pune întrebarea dacă a fost vreodată în discuţie suspendarea sportivilor americani în anii aceia de restrişte şi jale. E drept, pe atunci USADA nu era campioana luptei antidoping. Acum, zice-se că este.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri