Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

AVOCATUL POPORULUI

Acordarea concediului pentru formare profesională

GALERIE
dosare
  • dosare
- +

O altă problemă asupra căreia Biroul Teritorial Iaşi al instituţiei Avocatul Poporului îşi propune să se oprească şi să ofere unele lămuriri, este cea legată de acordarea concediului pentru formarea profesională de către angajator. 
Precizăm că salariaţii au dreptul de a beneficia, la cerere, de concediu pentru formare profesională, care li se acordă în condiţiile prevăzute de art. 154-158 Codul muncii, republicat şi poate fi acordat de către angajator cu plată sau fără plată.
Dincolo de formarea profesională, pe care angajatorul are obligaţia de a o efectua la nivelul propriilor salariaţi, fiecare persoană are dreptul de a urma o formă de pregătire profesională, drept ce nu este condiţionat de specificul activităţii desfăşurate la nivelul angajatorului.  
Astfel, concediile fără plată pentru formare profesională se pot acorda numai la solicitarea salariatului, pe perioada formării profesionale pe care salariatul o urmează din propria sa iniţiativă. În conformitate cu prevederile art.155 alin. 2 din Codul muncii, republicat, angajatorul poate respinge solicitarea, numai dacă în absenţa salariatului s-ar prejudicia grav desfăşurarea activităţii.
Cererea de acordare a concediului fără plată pentru formare profesională trebuie înaintată angajatorului cu cel puţin o lună înainte de efectuarea acestuia şi trebuie să se precizeze exact data de începere a stagiului de formare, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea insituţiei de formare profesională.
Acordarea concediului fără plată este rezultatul convenţiei părţilor, cererea salariatului cu privire la concediul fără plată apare ca o ofertă, iar aprobarea angajatorului constituie acceptarea, ambele ducând la realizarea unui acord de voinţă şi implicit la încheierea convenţiei. Astfel, contractul de muncă este suspendat într-un asemenea caz în principalele sale efecte - prestarea muncii şi respectiv plata salariului.
În doctrina de specialitate s-a reţinut faptul că, pe durata concediului fără plată, persoanele încadrate îşi păstrează calitatea de angajat.
Noţiunea de formare profesională utilizată de legiuitor cuprinde şi cea realizată prin sistemul de învăţământ şi aşa cum prevede art. 156 alin 2 din Codul muncii republicat, concediul fără plată se poate efectua şi fracţionat pe parcursul unui an calendaristic pentru:
- susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învăţământ;
- susţinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior.
În ceea ce priveşte durata concediului fără plată pentru studii, acesta se poate stabili prin contractul colectiv de muncă sau prin regulament intern.
Prin urmare, subliniem că legiuitorul nu stabileşte ca şi condiţii de acordare a concediului fără plată pentru formare profesională obligativitatea ca acesta să se realizeze în domeniul în care salariatul îşi desfăşoară activitatea, conform contractului individual de muncă încheiat cu angajatorul. Astfel, salariatul poate urma una din formele de pregătire profesională într-un alt domeniu decât cel în care este angajat, având dreptul la acordarea unui concediu fără plată.
În situaţia în care angajatorul nu şi-a respectat obligaţia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesională în condiţiile prevăzute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesională, plătit de angajator, de până la 10 zile lucrătoare sau până la 80 de ore, aşa cum reglementează art.157 alin.1 din Codul muncii, republicat. Această perioadă în care salariatul beneficiază de concediu plătit se stabileşte de comun acord cu angajatorul.
În cazul în care participarea la cursuri sau stagii de formare profesională este iniţiată de angajator, potrivit art. 197 din Codul muncii, republicat, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.
Totodată, conform alin. 2 al aceluiaşi articol, pe perioada participării la concursuri sau stagii de formare profesională salariatul va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de toate drepturile salariale deţinute.
 
 
Expert Paula Iekel - Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri