Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Acţiunile Fondului Proprietatea au revenit la maximul istoric

Acţiunile Fondului sunt pe un trend de creştere pentru a patru zi consecutiv.

GALERIE
Bursa-Fondul Proprietatea
  • Bursa-Fondul Proprietatea
- +

Bursa de la Bucureşti a crescut uşor, cu 0,4%, în prima parte a şedinţei de ieri, pentru a patra zi consecutiv, într-o piaţă unde investitorii şi-au orientat atenţia spre acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au revenit la maximul istoric, de 0,71 lei/titlu.

Piaţa a fost pe creştere uşoară încă din primele minute, însă la fel ca în precedentele şedinţe volumele de tranzacţionare au fost axate doar pe câteva acţiuni. Dacă în primele trei zile din această săptămână investitorii şi brokerii au acordat mai multă atenţiei subscrierilor pe tranşa micilor investitori la oferta de la Nuclearelectrica, interesul a fost îndreptat vineri mai mult către acţiunile Fondului Proprietatea, care s-au întors la maximului istoric atins pe 16 august. Începând din ultima săptămână a lunii august şi până la finalul săptămânii trecute, preţul acţiunilor FP a scăzut până aproape de 0,67 lei, însă de luni a reintrat pe creştere, îndreptându-se din nou către nivelul maxim atins în luna august. În prima parte a şedinţei de vineri, preţul a urcat pentru câteva momente la maximul istoric de 0,71 lei. Cotaţia, atinsă în jurul orei 12:45, este cu 1,57% peste închiderea de joi. La scurt timp după ora 13:00, titlurile Fondului erau cotate la 0,7095 lei, preţ cu 1,5% peste ziua precedentă. Evoluţia de vineri a venit pe un rulaj de aproape 5,1 milioane lei cu acţiunile Fondului Proprietatea. În prima parte a şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,45%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,26%. În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 0,83%. Indicele BET-XT a crescut cu 0,42%, în timp ce indicele BET-BK s-a plasat cu numai 0,1% peste nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Creşterea indicelui BET-BK a fost încetinită de acţiunile Erste, care au scăzut cu 3,94%, urmând îndeaproape direcţia de pe piaţa de la Viena. Market makerii pentru acţiunile Erste au dus cotaţia de la BVB la un nivel apropiat de cel de la Viena încă din primele minute, astfel încât preţurile să fie cât mai apropiate pe cele două pieţe. Investitorii de la BVB au tranzacţionat în total acţiuni de 9,8 milioane lei (2,2 milioane euro), sumă cu 22% sub cea din prima parte a şedinţei precedente, de 12,6 milioane lei (2,8 milioane euro). Mai mult de jumătate din lichiditatea pieţei a fost asigurată de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea, de aproape 5,1 milioane lei. La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,2%, în aşteptarea datelor privind comerţul retail din SUA şi concluziilor discuţiilor dintre Washington şi Moscova privind Siria.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri