Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Actualul rector al Universităţii Tehnice, Ion Giurma, nu renunţă la os

GALERIE
uti
  • uti
- +

Actualul rector al Universităţii Tehnice, funcţie pe care nu mai are dreptul să o ocupe de anul acesta, s-a înscris pentru un loc în Senatul Universităţii şi ar încerca să ajungă în fruntea acestuia.

Ieri a fost ultima zi în care cadrele didactice şi de cercetare ale Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi care aspirau la un post de senator sau la fotoliul de rector au putut să îşi depună candidaturile. În momentul închiderii registraturii au rămas doar trei candidaţi la funcţia de rector, prof.dr. Dan Caşcaval, prof.dr. Alexandru Sălceanu şi prof.dr. Corneliu Munteanu.

Însă competiţia este semnificativă şi la Senatul instituţiei de învăţământ superior. În cele cinci zile în care au fost deschise înscrierile s-au depus un număr de 88 de dosare pentru 46 de locuri, competiţia fiind, în medie, de doi pe un loc pe facultăţi. Spre exemplu, au fost trei candidaţi pe două locuri la în cazul poziţiilor rezervate Facultăţii de Arhitectură, cinci candidaţi pe patru locuri în cazul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare sau 17 candidaţi pe şapte locuri la Facultatea de Construcţii.

După vot şi alcătuirea Senatului, profesorii care vor fi sub linia intrării în Senat vor rămâne ca rezerve, iar în caz de pierderea calităţii de către unul dintre ceilalţi membri de-a lungul mandatului de patru ani, ei le vor lua locul.

Există şi un număr semnificativ de profesori din actuala conducere executivă care s-au înscris pentru un mandat în Senatul următor. Printre aceştia îi enumerăm pe Tania Hapurne, decan al Facultăţii de Arhitectură, Gheorghe Nagîţ, decan al Facultăţii de Construcţii de Maşini şi Management Industrial, Bogdan Ion, decan al Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, Iulian Ioniţă, decan la Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, Carmen Teodosiu, actual prorector responsabil cu cercetarea, Ştefan Grigoraş, actual prorector responsabil cu problemele studenţeşti, Eugen Horoba, vicepreşedinte al Senatului, sau Ion Cioară, prorector responsabil cu strategia universitară.

Titular până la cel puţin 71 de ani

Singurul candidat pentru funcţia de rector care s-a înscris pentru o poziţie în Senat este prof.dr. Corneliu Munteanu, însă, de departe, cel mai cunoscut nume de pe listă este cel al actualului rector, prof.dr. Ion Giurma.

Surse din universitate au declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că acesta are realizat un calcul, astfel încât, în funcţie de cei care vor prinde Senatul, el să poată candida pentru funcţia de preşedinte al Senatului UTI şi să aibă sprijin în acest sens.

Deşi are 67 de ani, nu este singurul de pe lista candidaţilor peste vârsta de pensionare, condiţia pentru a putea candida pentru un loc în Senat şi apoi la preşedinţia acestuia este să fie profesor titular pe post. Însă, trecând peste vârsta pensionării, acesta se va putea asigura de faptul că, pentru următorii patru ani, îşi va putea menţine postul de titular, fiindcă profesorii pensionari sunt validaţi anual de către Senat pentru a-şi putea continua activitatea. Dacă un senator şi-ar pierde calitatea de profesor titular, ar pierde inclusiv funcţia de reprezentare în structura Senatului.

Alegerile pentru Senat şi rector au loc pe 22 februarie, studenţii având la rândul lor 16 locuri rezervate în forul de conducere.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri