Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

ADIO, Alex Savitescu! Doliu pentru toţi cei care l-au cunoscut pe tânărul jurnalist

GALERIE
Savitescu
  • Savitescu
- +

Jurnalistul şi lectorul universitar Alex Savitescu s-a stins ieri din viaţă la vârsta de 35 de ani în urma unor probleme cardiace.

„Microfonul de serviciu“, care a fost una dintre cele mai longevive şi cunoscute emisiuni de interviuri-radio din Iaşi, şi-a încheiat pentru totdeauna emisia. Jurnalistul Alex Savitescu, lector universitar la Universitatea „Alexan­dru Ioan Cuza“ din Iaşi, cel mai tânăr director de departament din istoria instituţiei de învăţământ superior, s-a stins din viaţă la 35 de ani în urma unor pro­bleme cardiace.

Cel pe care prietenii, colegii şi studenţii l-au caracterizat ca fiind un profesionist desăvârşit, un om devotat, săritor şi cu un umor fin, a predat timp de 11 ani, imediat cum a terminat facultatea, la Departamentul de Jur­nalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Facultatea de Litere a UAIC. În momentul decesului său, Alex Savitescu era di­rector al Departamentului de Românis­tică, Jurnalism - Ştiinţe ale comunicării şi Literatură comparată, departament rezultat în urma contopirii mai multor catedre ale Facultăţii de Litere. Acesta mai ţinea şi o rubrică săptămânală în revista Suplimentul de Cultură, „La loc TELEcomanda“, descrisă de către colegii săi ca fiind „mereu plină de umor uneori fin, alteori tăios“.

Jurnalistul a fost atras de radio încă de pe vremea în care era elev, profesorul Daniel Con­durache, cadru didactic al UAIC şi editor al Opiniei Studenţeşti, spunând că prima dată l-a remarcat tocmai prin a­ceas­tă voce: „o voce extraordinară, care m-a fascinat“. Ca student la jurnalism, Alex Savitescu a petrecut cinci ani în redacţia Opiniei Studenţeşti, unde a fost, pe rând, redactor, secretar general de re­dacţie, redactor-şef şi director. „Avea ceva extrem de ludic, era un om cu un umor foarte fin, titlurile din perioada respectivă îi poartă toate amprenta, sunt extrem de bine alese. Mi-a plăcut foarte mult că era un profesor tânăr care cerea studenţilor să-i spună pe numele mic şi asta l-a apro­piat foarte tare de cei din jur. Era foarte iubit“, a declarat prof.dr. Daniel Condurache.

Jurnalistul Viorel Ilişoi, într-un articol publicat pe blogul său, îl descrie pe profesorul şi jurnalistul ieşean ca fiind un om modest, care avea capacitatea de a-i face mai buni pe cei din jurul său. „Alex era un soi rar de om, puteai să te scufunzi în el ca într-o apă limpede, cu totul, fără să te ascundă, lăsându-te mereu să te vezi, să fii văzut“, scrie Viorel Ilişoi.

George Onofrei, redactorul-şef al Suplimentului de Cultură şi unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Alex Savitescu, a scris pe o reţea de socializare că jurnalistul ieşean era stăpânit, încă de la o vârstă fragedă, de o „vervă incredibilă“. „Alex avea enorm de multe calităţi, dar în orele astea m-am gândit la una care cred că îl definea cel mai bine: devotamentul. Fie că era unul faţă de oamenii pe care îi aprecia, fie că era vorba despre ideile pentru care se lupta, în articole, până în pânzele albe“, a consemnat George Onofrei.

Despre acelaşi devotament vorbesc şi studenţii săi, care şi-l amintesc ca pe un profesor care avea mereu un lucru bun de spus chiar şi în momentele în care le înroşea toate lucrările. „Era un mare timid şi îşi spunea cu mare greu gândurile. De fapt, nu cred că l-a desfăcut cineva până la capăt. Nu a abdicat niciodată de la principiile fundamentale ale jurnalismului. Sunt foarte rari oamenii aceştia. Este una dintre cele mai triste zile din viaţa mea. A dispărut un om important pentru breaslă, care iradia prin meseria sa, atât la şcoală cât şi în viaţă, principiile sănătoase şi eterne ale unei meserii mâzgâlite de tot felul de impostori. Am pierdut toţi imens de mult prin dispariţia sa, nu doar cei care l-au cunsocut, ci şi cei care vin acum pe băncile şcolii şi nu vor mai avea prilejul să stea de vorbă cu el“, a conchis prof.dr. Daniel Condurache.

Alex Savitescu va fi înmormântat vineri la Cimitirul "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel". Ceremonia va începe la ora 10:00.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri