Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Adulţi: în bronşita acută tusea poate fi principalul simptom!

GALERIE
tanar racit Foto Getty Images
  • tanar racit Foto Getty Images
- +

Tusea poate fi seacă (uscată, fără spută) în primele zile, iar mai apoi devine productivă (se elimină spută). La majoritatea pacienţilor cu tratament la domiciliu, administrarea de antibiotice nu este necesară, deoarece majoritatea cazurilor de bronşita acută sunt produse de virusuri, iar antibioticele nu au efect pe virusuri.

Prof. dr. Traian Mihăescu, prof. dr. Traian Mihăescu, Spitalul de Pneumologie Iaşi: „Bronşita reprezintă inflamaţia căilor aeriene ce duc aerul la Plămâni (bronhiile terminale). Inflamaţia la acest nivel produce edemul peretelui bronşic (creşterea volumului) şi creşterea producţiei de mucus (spută). Edemul şi sputa favorizează tusea şi astfel respiraţia devine dificilă.Sunt două tipuri de bronşită: bronşita acută, care se instalează rapid şi se vindecă în 2-3 săptămâni. Aceasta apare la persoanele fără alte boli  asociate. Bronşita acută este cauzată de cele mai multe ori de un virus. Apare frecvent în perioadele de frig, de obicei după un episod de viroză respiratorie (raceală) sau gripă produsă de unul din virusurile: coronavirus, adenovirus sau rinovirus.

Virusul respirator sincitial poate determina bronşita acută în special la persoanele în vârstă (peste 65 de ani). În 10% din cazuri bronşita acută este determinată de bacterii. Bronşita acută se răspândeşte prin picături infectante ce provin din arborele respirator şi au încărcătură virală, eliminate prin strănut  sau tuse, care ajung în aer şi vor fi inhalate sau ajung pe obiecte. 

Majoritatea persoanelor care fac bronşită acută nu necesită tratament. Al doilea tip este bronşita cronică, cu recurenţe frecvente, cu manifestări de lungă durată. Ea apare de obicei la persoanele fumătoare. Tusea productivă (cu spută) timp de 3 luni pe an, cel puţin 2 ani la rând sugerează bronşita cronică. Bronşita cronică este o formă de boală pulmonară obstructivă.

Antibiotice doar în cazuri de infecţie bacteriană 

Nu se fac investigaţii de laborator de rutină pentru diagnosticarea bronşitei acute. Diagnosticul se pune pe baza istoricului, a simptomatologiei şi a examenului fizic. În cazul în care bronşita este produsă de virusuri, nu sunt indicate teste de laborator. În cazul în care se bănuieşte o infecţie bacteriană, este necesară efectuarea de culturi şi de antibiogramă (teste pentru stabilirea  antibioticului eficient).

Teste suplimentare sunt necesare la copii sau la persoanele cu vârsta peste 65 de ani.Vindecarea depinde de mai mulţi factori printre care- vârsta şi starea de sănătate, - microbul care a produs infecţia (bronşita acută virală este de cele mai multe ori mai puţin severă decât cea produsă de bacterii), fumatul. Se indică tratamentul medicamentos în cazul în care tusea este productivă, iar mucusul este de culoare galbenă sau verde şi are consistenţă crescută; respiraţia este dificilă; exită durere la nivelul pieptului; febra persistă.

Terapia bronşitei acute la persoanele fără alte boli asociate include mijloace de a scădea frecvenţa tusei, febra şi durerea. Antibioticele nu sunt de obicei indicate.În cazul pacienţilor cu alte boli asociate ca: astm, boală pulmonară obstructivă cronică, insuficienţă cardiacă, tratamentul este mai elaborat. La majoritatea persoanelor simptomele se remit în 2-3 săptămâni, iar tratamentul la domiciliu este singurul indicat. Totuşi la 20% din pacienţi,  tusea durează până la 4 săptămâni. Bineînţeles, ar fi bine pentru un diagnostic corect şi tratamentul exact să vă adresaţi pentru un consult şi unui specialist“.

Cum ne tratăm acasă

Tratamentul bronşitei acute se face acasă şi include:

* ameliorarea tusei prin administrarea de lichide, dropsuri pentru tuse şi evitarea expunerii la agenţi iritanţi; de asemenea, se pot administra antitusive, care duc la oprirea tusei sau expectorante care fluidifică secreţiile şi fac eliminarea lor mai uşoară

* evitarea cafelei şi a alcoolului deoarece acestea favorizează deshidratarea

* încetarea fumatului sau a expunerii la fum de ţigară

* repaus, odihnă pentru a permite organismului să elimine infecţia

* administrarea de acetaminofen (paracetamol), ibuprofen sau aspirină pentru a diminua simptomele (nu se administrează aspirină sub vârsta de 20 de ani)

* umidifierea atmosferei din cameră (căldura şi umiditatea fluidizează mucusul şi îl fac mai uşor de eliminat)

* la majoritatea pacienţilor cu tratament la domiciliu, administrarea de antibiotice nu este necesară, deoarece majoritatea cazurilor de bronşita acută sunt produse de virusuri, iar antibioticele nu au efect pe virusuri. Administrarea de antibiotice fără scop poate determina efecte adverse ale acestora sau apariţia rezistenţei anumitor bacterii la acel antibiotic. Rezistenţa odată formată va face ca la o altă administrare a antibioticului acesta să fie mai puţin eficient. În cazul prescrierii de antibiotice trebuie administrate toate pastilele prescrise, chiar dacă simptomele se ameliorează. În cazul în care nu se administrează toată reţeta este posibil să rămână microbi restanţi“, arată prof. dr. Traian Mihăescu.

Simptomele bronşitei acute

* simptomele de bronşită acută apar de obicei la 3-4 zile după o infecţie de tract respirator superior, de exemplu gripă sau răceală;

* tusea, poate fi principalul simptom: aceasta poate fi seacă (uscată, fără spută) în primele zile, iar mai apoi devine productivă (elimină spută); sputa poate fi de culoare galbenă, verde sau poate fi transparentă; în unele cazuri pot apărea striuri de sânge (mici fire de sânge în spută);

* febra moderată, de obicei in jur de 38°C (o febră înaltă poate indica pneumonie);

* senzaţie generală de astenie;

* senzaţie de arsură, constrictţie, durere surdă în piept înrăutăţite de inspirul profund şi tuse;

* wheezing (zgomot şuierător);

* senzaţie de lipsă de aer;

* la majoritatea persoanelor simptomele se remit în 2-3 săptămâni. Totuşi la 20% din pacienţi,  tusea durează până la 4 săptămâni.

Ce complicaţii pot apărea

Majoritatea persoanelor nu dezvoltă complicaţii. În cazul în care acestea apar ele pot fi:

* pneumonia: atunci când simptomele se modifică (oboseala marcată, febra înaltă, durere în piept, respireţie îngreunată) este semn că s-a instalat pneumonia;

* revenirea bronşitei: aceste recurenţe apar de obicei la persoanele fumătoare, la cei cu imunitatea scăzută (bolnavii de SIDA, fibroza chistică sau cancer);

* bronşita acută poate de asemenea să determine distrugeri ale pereţilor bronhiilor (bronsiectazii);

* la persoanele care au boli respiratorii cronice, ca astm, bronşita acută poate determina înrăutăţirea tusei şi a wheezing-ului;

* copiii şi pesoanele în vârstă au risc mai mare de dezvoltare a complicaţiilor;

* copiii cu episoade repetate de bronşită acută se investigează suplimentar pentru existenţa de corpuri străine în căile aeriene sau alte probleme ale tractului respirator ca:

- fibroza chistică, o boală genetică ce este caracterizată prin prezenţa de mucus gros în căile aeriene;

- bronsiectazii, o boală în care căile aeriene sunt afectate (acestea sunt lărgite şi se infectează frecvent);

- alergii, reacţii ale sistemului imun la substanţe prezente în mod obişnuit în atmosferă; simptomele includ tuse şi respireţie îngreunată (rinita alergică este o manifestare frecventă a alergiilor);

- sinuzita, o infecţie a mucoaselor care acoperă nasul şi sinusurile faciale, se manifestă prin: durere la apăsarea sinusurilor şi tuse productivă;

- amigdalita, inflamaţia amigdalelor, mici formaţiuni aflate în partea posterioară a nasului şi gâtului.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri