Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

AFACERI SFINTE Venituri cu 11 milioane de lei peste aşteptări la Mitropolie

GALERIE
foto Dan Luca  - Boboteaza 2016 Teofan Mitropolie tigani - 6833
  • foto Dan Luca  - Boboteaza 2016 Teofan Mitropolie tigani - 6833
- +

Anul trecut, cheltuielile înregistrate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au fost de 47 milioane lei, mai mari cu opt milioane lei faţă de proiecţiile de la începutul anului. Din această cauză şi excedentul prevăzut a fost mai mic cu cu 6,5 milioane lei.

 

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) a reuşit o nouă performanţă economică anul trecut, după ce veniturile totale obţinute au depăşit „aşteptările” preconizate de contabili la începutul anului au fost depăşite din nou. Totuşi, anul 2015 a adus şi o „contraperformanţă” dacă luăm în calcul rezultatele ultimilor şapte ani: excedentul obţinut de unitatea de cult a fost mai mic de jumătate din cât o arătau prevederile anuale, în condiţiile în care de obicei era mai mare. Situaţiile financiare depuse de MMB aferente activităţii pe anul 2015 arată o nouă depăşire a previziunilor economice anuale, situaţie întâlnită în fiecare an din 2009, ultimul pentru care există date publice. Potrivit mfinante.ro, MMB a avut în anul 2015 venituri totale de 69,2 milioane lei, cu aproape 11 milioane lei lei peste prevederile anuale, dar un excedent de 2,94 milioane lei, faţă de suma de 6,5 milioane lei pe care MMB şi-a propus să o obţină. Diferenţa este dată de cheltuielile foarte mari realizate de Mitropolie pentru activităţile economice, unde excedentul preconizat la 10,6 milioane lei, a avut un cuantum de doar şase milioane lei la finalul exerciţiului financiar.

Cu alte cuvinte, deşi MMB programaseră să aibă cheltuieli de 38,8 milioane lei pentru activităţile economice pe care le derulează (tipăriri de carte, vânzări obiecte religioase, terenuri etc), la finalul lui 2015 valoarea cheltuielilor ajunseseră la circa 47 milioane lei. De asemenea, faţă de anul 2014, când MMB înregistraseră un excedent de 640.000 din activităţile fără scop patrimonial (donaţii, asistenţă socială etc), anul trecut s-a înregistrat un deficit de trei milioane lei. Totuşi, suma este mai mică decât prevederile anuale, potrivit cărora reprezentanţii Mitropoliei se aşteptau la un deficit de 4,1 milioane lei. Per total, faţă de anul 2014, veniturile MMB au urcat cu 15,6 milioane lei, însă excedentul a scăzut considerabil, de la circa şapte milioane lei la 2,94 milioane lei. O altă explicaţie pentru această scădere a excedentului ar putea fi şi mărirea numărului salariaţilor cu aproximativ 50 de persoane, care au generat cheltuieli suplimentare pentru MMB.

 
Lecţie de afaceri
 

Chiar dacă an de an MMB înregistrează performanţe economice pe care nu foarte multe companii ieşene reuşesc să le obţină, reprezentanţii instituţiei au susţinut permanent că nu poate fi vorba de „profit” în sensul folosit de companii. „Nu putem spune că am înregistrat profit, deoarece acesta nu este impozitat. Statul ne permite această facilitate doar cu obligaţia de a redistribui excedentul obţinut într-un an în bugetul pe anul următor. În special, excedentul este cheltuit în totalitate pe activităţi filantropice. Aceşti bani provin, în mare parte, din donaţii”, a fost explicaţia reprezentanţilor MMB într-un material anterior. Din 2008, anul începerii crizei economice şi al preluării frâielor MMB de către ÎPS Teofan, în fiecare an prevederile anuale legate de excedent au fost depăşite, o posibilă lecţie de afaceri pentru mulţi manageri locali, cu excepţia acestui an.

Astfel, în 2008 la prevederi de 5,7 milioane lei, MMB a obţinut un excedent de 8,6 milioane lei, în 2009 raportul a fost de 3,4 milioane lei la 10,1 milioane lei, în timp ce în 2010, deşi erau preconizate pierderi de un milion, anul s-a terminat cu un profit de 4,7 milioane lei. În următorii doi ani, efectele crizei s-au simţit într-o mică măsură şi în rezultatele MMB, entitatea obţinând profituri de 1,86 milioane lei (prevederile fiind de 1,83 milioane lei), respectiv 4,2 milioane lei (la prevederi de 4 milioane lei). În 2013, MMB a avut venituri de 50,8 milioane lei şi un excedent de 6,2 milioane lei, deşi prevederile arătau suma de 3,8 milioane lei. De asemenea, în 2014, la prevederi de 5,25 milioane lei a fost înregistrat un excedent de circa şapte milioane lei. Printre cele mai cunoscute afaceri ale Mitropoliei se numără Spitalul Providenţa, Şcoala Varlaam Mitropolitul, Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“, Centrul de Conferinţe Providenţa sau Magazinul MMB şi, foarte important, exploatarea terenurilor agricole ale unităţii.  

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri