Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Agonia continuă

GALERIE
ghenadie nicu200
  • ghenadie nicu200
- +

Când trei se bat, s-ar zice că al patrulea profită.

Scenarii. Cu astea ne mai pedepsim, deşi, iacătă, e curând fine de ianuarie şi până şi Anul Nou pe vechi - sărbătorit morţiş, ba chiar ostentativ prin părţile noastre - s-a dus duluţă la arhive. Cel mai bun (în sensul coerenţei, dar şi al logii) mi se pare cel semnat de Pavel Păduraru, în „Timpul.md”. A apărut, apropo, pe 16 ianuarie, la două zile după ultimul prilej de zaiafet din această lună, ca un hap tare împotriva mahmurelii. E, de fapt, o asamblare la rece, cu o precizie de expert, a mulţimii de amănunte şi ipoteze apărute în siajul aşa-ziselor negocieri privind formula de guvernare. Ideea unei cacealmale de rezonanţă a cam fost sesizată şi am scris eu însumi în câteva rânduri despre ciudăţenia tergiversărilor, mai ales că victorioşii (să le concedem termenul!), ei înşişi, sunt perfect conştienţi că stau pe un scăunel de ceară. Leancă dixit (imediat după alegeri): „Concluzia, cel puţin acum, pe care o putem trage este ori facem reforme, ori vom fi plecaţi la următorul scrutin şi ţara va pierde şansa care se numeşte integrare europeană”. Am folosit pluralul: sorry. Cred că nu putem vorbi decât sporadic (sau, mă rog, local) de conştiinţă în sânul fostei alianţe, acum pur şi simplu al PD şi PLDM. Altminteri am fi avut deja guvern şi pohte reprimate - în dauna chimirului din dotare, helas!, dar în beneficiul scopului enunţat, măcar, dacă nu şi al celor mulţi, cu facturi, cu plozi şi nevoi sănătate (domeniile unde se coace mai abitir revolta).

Din păcate, până şi jurnalismul de investigaţie operează, aici, cu supoziţii, iar tonul (plus vocabularul), cu tentă cronicărească, trebuie că au ceva mai mult decât valoarea unei prudenţe deontologice. În vestul sălbatic al politicii moldoveneşti de traziţie necunoscute sunt riscurile afirmaţiilor tranşante.

Cunoaştem cumva povestea cu Renato Usatâi, care a apărut parcă din senin pe eşichier, a înjurat, a dat cu banul, după care a fost scos - în ceasul al doisprezecelea, cum îi stă mai bine unui stat de drept - din cursă şi a şters-o în viteză la muscali. Părea un haiduc care ne va răzbuna umilinţele, va potoli setea de echitate şi va închide pentru vecie gura căpcăunilor noştri fiscali. N-am avut puterea nici măcar să râd: o bulă mai spectaculoasă (aici să-i dăm cezarului ce i se cuvine) de săpun, un imens sfârâiac mediatic, cu rol bine calculat într-un concert care se da, stimaţi alegători, în alt beneficiu decât aţi crezut domniile voastre:

„A fost odată şi mai este un om pe nume Renato, care cândva vreme era prieten bun cu fostul mai marele pe miniştri de la noi, pe nume Vlad Filat. Aşa s-a întâmplat că într-o bună zi ei nu s-au înţeles din pricina banului şi s-au sfădit tare rău. Atunci Renato a început a-l grai de rău pe Vlad, încât vrăşmaşi devenit-au cât ai zice peşte. Şi tot atunci Renato stătea bine cu alt duşman al lui Filat, pe nume Plahotniuc. În acea vreme, se apropia alegerea, când norodul trebuia să voteze pe unul din ei ca nacialnic. Şi înţelesu-s-au Plahotniuc şi Renato să-l distrugă pe Filat şi să facă un partid care să tragă spre moscali. De asta era nevoie şi pentru că un alt candidat, pe nume Voronin, putea să ia puterea îndată şi să-i înăbuşe pe toţi laolaltă. Dar dacă Renato era cu ruşii, el avea şi să câştige votul pro-moscalilor şi să-l facă de rahat pe Filat. Din toate avea să câştige Plahotniuc, pe numele său, tot Vlad. Iar pentru ca norodul să creadă, făcut-au ei ca Renato să grăiască de rău nu numai pe Filat, dar şi pe Plahotniuc. Vorba era ca şi cel din urmă să-l ajute şi cu o rublă pentru felurite bunătăţuri date norodului, dar înainte de alegere Renato să fie scos din joc şi să plece din ţara noastră în Rusia. Şi tot atuncea să-şi îndemne alegătorul ca numaidecât să voteze tot cu el, adică nu cumva norodul să voteze cu alt rusu, ci mai degrabă să-şi strice votul. Aşa Filat avea să iasă ogheală de câine şi Voronin să piardă votul pro-moscalilor.”

Cel de-al doilea pion în partida deloc sublimă dintre cei doi granguri se va fi dorit (ştiu doar ei înşişi cât de fervent!) să fie Ghimpu, liberalul recalcitrant, care le-a făcut însă boacăna să ceară om străin la procuratură! Blasfemie din interior şi revelaţii amare dinspre mulţimea viermuitoare a naivilor care au crezut şi de data asta în consistenţa sloganelor şi sinceritatea promisiunilor: „Să respingi o asemenea propunere în situaţia noastră, când corupţia triumfă în justiţie, nu înseamnă altceva decât să doreşti să-ţi menţii controlul asupra procuraturii. Din câte se ştie, această instituţie, ca şi CNA, sunt subordonate PD-ului”.

Când trei se bat, s-ar zice că al patrulea profită. Dar e greu de crezut că Voronin va proceda ca Roşca pe vremuri, asociindu-se cu adversarii săi doctrinari, spre a-şi pierde şi popularitatea, şi electoratul. Alegerile trecute n-au făcut un sfârşit durerii, agonia continuă.

Ghenadie Nicu este corespondentul “Ziarului de Iaşi” în Republica Moldova 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri