Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

ALARMANT: multe cazuri de copii mici cu tulburări digestive

GALERIE
copil durere burta Foto unica.md
  • copil durere burta Foto unica.md
- +

Medicii au constatat că aceştia sunt infectaţi cu rotavirus.

Medicii ieşeni atrag atenţia asupra infecţiei cu rotavirus. Tot mai mulţi copii ajung în stare gravă la spital. Ioana B. s-a prezentat la medic după ce a observat că starea de sănătate a băieţelului ei de un an şi trei luni a început să se înrăutăţească. “Iniţial am crezut că poate fi vorba de o indigestie, de la un aliment sau ceva. Apoi a început să facă febră, iar medicul de familie a zis că trebuie să mergem la spital pentru mai multe investigaţii”, a povestit mama. Aici, medicii l-au diagnosticat pe micuţ cu gastroenterită, provocată de rotavirus.

Boala cauzată de rotavirus este contagioasă, care se transmite uşor, iar infecţia se manifestă prin numeroase episoade de diaree apoasă, însoţite frecvent de vărsături şi temperatură, ce pot duce la deshidratări severe; iar numărul copiilor care ajung să fie depistaţi cu această infecţie este în creştere. În ultimele zile au fost deja confirmate zece astfel de cazuri.

“În ultima perioadă, fiind un sezon rece, ne-am fi aşteptat ca afecţiunile respiratorii să primeze, însă se constată o adresabilitate foarte mare pentru tulburari digestive, gastroenterite, care au chiar o manifestare zgomotoasă, cu multe scaune şi de la vârste mici până chiar dincolo de un an, cu vărsături foarte multe şi stare de deshidratare. Vorbim de o stare generală mai rea şi care în urma investigaţiilor se dovedesc a fi produse de rotavirus. Este foarte contagioasă, şi atunci când apar infecţii, acestea se împrăştie peste tot, în ciuda dezinfecţiilor serioase care se fac. Şi aceste infecţii cu rotavirus trebuie tratate cu seriozitate pentru că pot provoca deshidratări, care chiar pot produce pericol de moarte”, a explicat prof. dr. Evelina Moraru, medic primar alergologie-imunologie.

Părinţii trebuie să aibă în vedere că primul simptom al infecţiei cu rotavirus este febra, urmată de diaree, dureri abdominale şi vărsături, moment în care trebuie să vă adresaţi unui medic specialist pentru a evita eventualele complicaţii. Tratamentul în acest caz este diferit în funcţie de gravitatea bolii. Nu se vor administra antibiotice, iar în cazurile mai puţin severe se va urma un regim alimentar plus administrarea de săruri de rehidratare şi antidiareice. În cazurile grave este necesară internarea în spital pentru tratament intravenos de reechilibrare hidroelectrolitică. Din fericire, infecţia cu rotavirus poate fi prevenită.

“Pentru acest virus există un vaccin, care se poate administrata după vârsta de două luni a copilului, respectiv între două şi şase luni, prin două administrări orale şi care din păcate nu sunt susţinute de stat”, a adăugat prof. Moraru.

Acest vaccin poate fi procurat din farmacii, iar preţul depăşeşte suma de 200 de lei. Sunt însă sfaturi pe care medicii le recomandă părinţilor pentru a-i feri pe cei mici de o eventuală infecţie – alăptarea sugarilor, evitarea spaţiilor aglomerate, dezinfectarea periodică a spaţiului de joacă şi a jucăriilor, izolarea cazurilor chiar şi în interiorul familiei sau menţinerea unei igiene cât mai bune. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri