Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Alegeri americane 2016: luptă la baionetă în tabăra republicană (I)

GALERIE
alexandru lazescu
  • alexandru lazescu
- +

Dezbaterea de prime time, moderată şi transmisă de Fox News a atins un record absolut în materie de audienţă pentru acest gen de confruntări electorale din faza preliminară: 24 de milioane de telespectatori

Spre deosebire de alegerile din Europa, din Canada, Australia sau Japonia, alegerile prezidenţiale americane sunt lungi şi extrem de costisitoare. Motivul principal este acela că republicanii şi democraţii îşi desemnează reprezentanţii care vor intra în confruntarea finală, anul viitor, pe 4 noiembrie, în urma unor alegeri primare. Iar anul acesta au intrat în cursă, pe partea Partidului Republican, sau GOP, aşa cum mai este cunoscut, nu mai puţin de 17 candidaţi. Un adevărat record în materie.

Aşa că, deşi până la începerea propriu-zisă a alegerilor primare mai sunt câteva luni bune, joia trecută au avut loc la Cleveland primele două dezbateri televizate, dintr-o serie de cel puţin zece. A fost nevoie de două runde, una cu şapte participanţi, a doua cu primii zece cei mai bine plasaţi în sondajele de opinie, din cauza numărului mare de competitori. Sondaje care îl plasau detaşat pe primul loc pe Donald Trump, un miliardar american care a făcut avere în zona imobiliară dar care este în primul rând cunoscut pentru concursurile de Miss şi reality show-ul de televiziune "The Apprentice". Declaraţiile sale şocante din ultimele săptămâni, despre imigranţii mexicani dar şi despre câţiva dintre contracandidaţii săi, au scandalizat dar au şi atras un număr considerabil de sprijinitori din tabăra conservatoare care au văzut în el un personaj din afara establishment-ului politic tradiţional care iese din limitele frustrante ale discursurilor aliniate cuminţi în zona aşa numitei "corectitudini politice". Un fenomen deloc specific american din moment ce personaje oarecum de aceeaşi factură au devenit prezenţe semnificative şi pe scena politică europeană. E interesant faptul că reţeaua media Sputnik, finanţată de Moscova, a exprimat puncte de vedere relativ favorabile faţă de Trump după ce acesta a spus că este dispus să stea de vorbă cu Vladimir Putin.

Numărul mare de candidaţi republicani şi mai ales prezenţa lui Donald Trump au făcut ca dezbaterea de prime time, cu zece participanţi, moderată şi transmisă de Fox News, să fie aşteptată cu mare interes. Şi nu doar în America. Aşa că s-a atins un record absolut în materie de audienţă pentru acest gen de confruntări electorale din faza preliminară: 24 de milioane de telespectatori. Care, este de părere cea mai mare parte a comentatorilor, nu au fost deloc dezamăgiţi. "Când s-a aflat că prima dezbatere televizată din campania prezidenţială 2016 va reuni zece republicani într-o arenă de sport din Cleveland, Ohio, cu Donald Trump în plan central, pesimiştii credeau că vom avea parte doar de circ. În timp ce optimiştii erau de părere că miza uriaşă aflată în joc va provoca un schimb serios de replici între candidaţi care, cu toate defectele lor, sunt persoane inteligente şi articulate cu idei conservatoare distincte în privinţa felului în care ar trebui condusă America. Puţini au prevăzut totuşi că în final vom avea parte şi de una şi de alta." scrie The Economist în debutul relatării despre dezbaterea de la Clevelend.

Mass media din Statele Unite este dominant liberală, de stânga, în accepţiune americană. Majoritatea marilor ziare, cu excepţia lui Wall Street Journal, principalele reţele de televiziune, canalele de ştiri precum CNN sau MSNBC intră toate în această categorie. De altfel majoritatea acestora l-au sprijinit deschis pe Barack Obama în ultimele două runde de alegeri. Or, pentru toată această parte importantă a segmentului media canalul Fox News este un fel de imperiu al răului, un promotor agresiv al unor idei conservatoare considerate "nocive", un post de televiziune care încalcă principiile obiectivităţii şi standardele profesionale în materie pe care. Cu toate acestea cam toată lumea a fost în final de acord că moderatorii de la Fox News au făcut o treabă excelentă, punând întrebări incomode şi dând un ritm alert întregului eveniment. Chiar şi The New York Times un cotidian care nu poate fi bănuit în nici un caz de simpatii conservatoare şi cu atât mai puţin de simpatii pentru port-drapelul acestora, Fox News, a lăudat prestaţia moderatorilor. "A fost palpitant. A fost admirabil. Mă obligă să folosesc cuvinte pe care nu mi-aş imaginat vreodată că le voi folosi: ura pentru Fox News!", scrie Frank Bruni în pagina de Opinii a celebrului cotidian new-yorkez. De altfel, unii comentatori sunt de părere că e greu de imaginat că MSNBC sau CNN, canale cu simpatii clar liberale, ar fi supus candidaţii Partidului Democrat la acelaşi tir viguros de întrebări incomode. (Continuare în numărul de mâine)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri