Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Advertorial

Alergologia, o nouă specialitate la Policlinica Providenţa - Una din patru persoane suferă de o boală alergică -

GALERIE
alergie
  • alergie
- +

Policlinica Providenţa are plăcerea de a vă anunţa introducerea unei noi specialităţi în gama serviciilor oferite: Alergologia. Medicul specialist Oana Cîţu s-a alăturat echipei din cadrul Policlinicii Providenţa şi oferă în regim cu plată consultaţii şi recomandări în ceea ce priveşte afecţiunile alergice.
 

Detalii despre cum putem identifica aceste boli şi despre importanţa terapiei ne oferă dr. Oana Cîţu în articolul de mai jos, intitulat "Este importantă alergia?":
 

„După ultimele statistici, astăzi unul din patru indivizi suferă de o boală alergică şi, dacă tendinţa de creştere a incidenţei alergiilor se menţine, în anul 2020 unul din doi indivizi vor avea o afecţiune alergică.     
 

De  foarte multe ori “’alergia”’ poate fi reprezentată în conceptul oamenilor ca ceva banal - strănut, curge nasul, lăcrimare, mâncărimi de nas şi de ochi sau urticarie, puţin importante în relaţie cu boli pe care le gândim severe, cum ar fi cancerul, infarctul de miocard, infecţii severe. Uităm însă că alergia poate să fie şi fatală prin reacţiile severe ce apar după înţepătura de albină sau de viespe, după ingestia anumitor alimente sau după administrarea anumitor medicamente. Asemenea reacţii severe nu sunt rare!
 

Uităm de asemenea că astmul, cea mai frecventă boală cronică a copiiilor, este în marea majoritate a cazurilor o boală alergică, ce începe cu o banală rinită alergică netratată sau cu infecţii respiratorii frecvente tratate impropriu cu antibiotice.
 

Bolile alergice în ansamblul lor provoacă alterarea calităţii vieţii prin gradul de afectare şi prin implicarea costurilor de tratament.
 

Un copil cu nasul înfundat din cauza rinitei alergice nu doarme bine, nu se poate concentra în procesul de învăţare şi memorare, se izolează de ceilalţi copii din cauză că trebuie să îşi sufle permanent nasul.
 

Chiar şi adultul cu rinită alergică sau cu urticarie severă nu se poate concentra la locul de muncă (cu scăderea semnificativă a randamentului profesional), este iritabil şi o „pacoste” pentru prieteni şi familie. Este realmente chinuitor să nu poţi ieşi cu prietenii la iarbă verde pentru că ai rinită alergică, să nu cutezi să faci sport sau să mergi pe munte de teama astmului şi să întrebi permanent despre compoziţia mâncării dacă ai alergie alimentară.
 

Nu poate fi uşor să trăieşti cu teama că o înţepătură de albină sau de viespe, o mâncare consumată într-un restaurant sau administrarea unui medicament, o criză severă dea astm îţi poate aduce vizita la Departamentul de urgenţe sau chiar moartea!
 

Cel mai important însă este faptul că alergia poate fi diagnosticată şi tratată corect şi că se poate obţine vindecare în majoritatea cazurilor, dacă tratamentul începe cât mai repede.
 

Ce este alergia?
 

Sistemul imunitar al organismului ne apără de nenumăratele substanţe cu care venim în contact, fie din aerul pe care îl respirăm sau produsele alimentare pe care le consumăm, fie din obiectele pe care le atingem.
 

Alergia este reacţia sistemului imunitar la elemente obişnuite, banale din mediul înconjurător, la care nu ar trebui să reacţioneze. Substanţele ce declanşează o reacţie alergică se numesc alergene şi sunt reprezentate în mod frecvent de polenuri, mucegaiuri, acarieni, păr de animale, anumite alimente. Anticorpii generaţi de organism în cadrul unei reacţii alergice se numesc imunoglobuline E şi detecţia lor prin variate metode asigură diagnosticul alergiei. La primul contact cu alergenul apare aşa zisa sensibilizare, în care organismul sintetizează imunoglobulinele E specifice fiecărui alergen în parte. La contactele ulterioare, în prezenţa acestor anticorpi, are loc reacţia alergică, cea pe care o percepe individual.
 

Nu se înţelege pe deplin de ce numai anumite substanţe declanşează reacţie alergică şi de ce aceasta apare numai la anumiţi indivizi. Predispoziţia genetică este factor de risc major: dacă unul din părinţi este alergic riscul estimat al copilului să fie alergic este de 48% şi creşte la 70% dacă ambii părinţi sunt alergici.
 

Tipuri de boli alergice
 

Principalele boli alergice sunt:
•    Rinita alergică şi complicaţiile acesteia, sinuzita şi otita
•    Conjunctivita alergică
•    Astmul
•    Dermatita atopică
•    Urticaria
•    Reacţiile alergice severe (şocul anafilactic) induse de alimente, înţepătură viespe/albină, latex
 

Diagnosticul şi tratamentul bolilor alergice
 

Medicul alergolog este persoana cea mai calificată pentru diagnosticul şi tratamentul alergiilor, bineînţeles în colaborare cu pediatrul, pneumologul, ORL-istul, oftalmologul şi medicul internist.
Pentru a pune diagnosticul de alergie medicul alergolog efectuează un istoric amănunţit şi o serie de explorări pentru evidenţierea anticorpilor alergiei, imunoglobulinele E specifice. Testele pentru diagnosticul alergiei cuprind testare cutanată, dozarea imunoglobulinelor E din sângele pacientului, teste de provocare la alergene precum şi evaluarea afectării organului ţintă al alergiei (examen nazal, explorarea funcţiei pulmonare, evaluarea inflamaţiei bronşice etc.). Asociat, îndeosebi la copii, se efectuează explorarea status-ului imunitar.


1.    De îndată ce diagnosticul de alergie este stabilit medicul alergolog stabileşte împreună cu pacientul planul terapeutic ce cuprinde 3 domenii fundamentale:măsuri de evitare a alergenului (poate fi necesară chiar şi o vizită la domiciliul pacientului pentru a estima încărcătura cu alergene şi pentru a estima cele mai bune metode de evitare)
2.    tratament simptomatic ce reduce simptomele alergiei şi inflamaţia alergică
3.    imunoterapia specifică cu alergen sau desensibilizarea, metodă ce asigură vindecarea de alergie în majoritatea cazurilor, cu condiţia ca boala să fie diagnosticată cât mai repede”
     
      Programări la dr. Oana Cîţu, medic specialist Alergologie în cadrul Policlinicii Providenţa, se pot realiza la numerele de telefon: 0232/215 940 şi 0729 292 897 sau la sediul Policlinicii Providenţa din Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 10, Bl. B1, Parter, lângă Mitropolie.


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri