Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

ALERTĂ! O bacterie foarte agresivă, adesea ucigaşă, descoperită la „Socola“

GALERIE
socola
  • socola
- +

Îngrijorările au apărut după ce un pacient cronic a dezvoltat o infecţie cu piocianic. Este una dintre cele mai rezistente şi agresive bacterii existente în mediile intraspitaliceşti, adesea ucigaşă. Angajaţii acuză modul de izolare a bolnavului.

Pacienţii şi angajaţii Institutului de Psihiatrie „Socola“ sunt în pericol după ce unul dintre pacienţii cronici ai unităţii medicale a dezvoltat o infecţie cu piocianic, una dintre cele mai rezistente şi agresive bacterii existente în mediile intraspitaliceşti.

La începutul acestei luni, un bolnav cronic de aproximativ 60 de ani, internat în una dintre clinicile spitalului, a dezvoltat o infecţie la ureche, iar în urma efectuării analizelor s-a demonstrat că este vorba despre prezenţa bacilului piocianic. Cazul însă nu este singular la nivelul unităţii medicale, acesta fiind în schimb cel mai recent.

În ciuda îngrijorării maxime a cadrelor, conducerea institutului se apără şi spune că situaţia se află sub control, pacientul fiind izolat, iar salonul respectiv fiind dezinfectat, astfel încât restul bolnavilor, precum şi personalul, nu ar trebui să se îngrijoreze. Deşi pacientul a fost izolat într-o rezervă, acesta nu a fost însă complet izolat de ceilalţi pacienţi, având acces la o baie pe care o împarte cu alţi bolnavi din cadrul clinicii.

Totul a pornit de la o otită

„Pacientul a avut în luna iunie o internare la Clinica de Ortopedie de la Spitalul «Sf. Spiridon» pentru o intervenţie de col femural, a revenit la noi în spital, unde în urma unei otite a avut o supuraţie la nivelul urechii. I s-au recoltat probe, a fost trimis la Clinica de ORL de la «Spiridon», s-a reîntors la noi în spital unde a urmat tratament timp de şapte zile cu antibiotic. A fost izolat într-o rezervă, s-a făcut dezinfecţie terminală, este bine“, a precizat dr. Valeriu Chirica, medic epidemiolog al Institutului „Socola“.

Majoritatea infecţiilor cu bacilul piocianic sunt dobândite în spital, deoarece mediul umed este favorabil dezvoltării acestei bacterii, rezervoarele bacteriene fiind reprezentate de echipamentele respiratorii, dezinfectanţi, soluţii de curăţat, chiuvete. Bacilul piocianic este o bacterie recunoscută pentru capacitatea sa de adaptare la mediu şi pentru rezistenţa la antibiotice, în contextul în care în spitale se folosesc numeroase antibiotice. În majoritatea cazurilor, bacteria poate coloniza ocazional pielea, urechea externă, tractul respirator sau intestinul gros, cel mai frecvent fiind afectaţi pacienţii care deja suferă de o boală severă, cu imunitate slăbită. În cazul infecţiei la oameni, piocianicul eliberează proteine toxice care provoacă dezechilibre importante în sistemul imunitar, şi care atacă ţesuturile, fiind considerată una dintre bacteriile ucigaşe din spitale.

100 de infecţii intraspitaliceşti raportate în şapte luni

Conform datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, în primele şapte luni ale acestui an, Institutul de Psihiatrie „Socola“ a raportat un număr de 104 cazuri de infecţii asociate actului medical, aflându-se printre unităţile medicale cu valori ale incidenţei de peste 1%. Mai exact, este vorba de o incidenţă de 1,34% raportat la un număr de 7.732 de pacienţi externaţi în perioada ianuarie - iulie a acestui an. Surprinzător este însă faptul că Institutul de Psihiatrie „Socola“, deşi nu are secţie de Anestezie şi Terapie Intensivă sau de Chirurgie, se înscrie între alte şase unităţi medicale care au astfel de secţii predispuse la dezvoltarea infecţiilor asociate actului medical, cu o incidenţă de peste 1%, cum ar fi Institutul de Boli Cardiovasculare - incidenţă de 1,70%, Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ - 1,45%, sau Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu“ - 1,37%. De exemplu, în trimestrul I al acestui an au fost raportate 60 de cazuri, incidenţa infecţiilor asociate asistenţei medicale a fost de 1,83%, în al doilea trimestrul al II-lea au fost 33 de cazuri, incidenţa fiind de 0,99%, iar în luna iulie au fost raportate 11 cazuri.

Astfel, în perioada ianuarie - iulie, „Socola“ a raportat 68 de infecţii respiratorii asociate actului medical, 23 de infecţii urinare şi alte 8 infecţii cutanate. Cu toate acestea, medicii epidemiologi susţin că cele peste 100 de cazuri raportate în şapte luni nu reprezintă un număr îngrijorător de mare, având în vedere faptul că institutul are, pe lângă sediul de la centru cu cele nouă secţii, secţii exterioare la Bârnova şi Şipote, unde sunt bolnavi cronici care stau la pat, inactivitatea lor predispunându-i la astfel de infecţii. În ceea ce priveşte numărul cazurilor raportate, „Socola“ este al patrulea spital din cele 25 de unităţi medicale de stat şi private din Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri