Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Alt student în vârtejul CRIMEI DIN COPOU. Suspectul şi-a sunat părinţii din pădure

GALERIE
Aurelian Giosan, criminal Iasi
  • Aurelian Giosan, criminal Iasi
- +

Dosarul crimei din Copou pare în impas: deşi toate dovezile duc la el, suspectul principal nu îşi recunoaşte cu nici un chip vinovăţia. Aurelian Giosan este extrem de reticent în a oferi orice detaliu, iar puţinele vorbe pe care le-a scos au fost total ambigue, adesea aiuritoare, şi nu au lămurit încă întrebările anchetatorilor. Culmea, acesta afirmă că un alt coleg, prieten cu el, dar dintr-un cămin alăturat, ar fi autorul masacrului. Asta i-a încurcat teribil pe anchetatori, care însă îl consideră în continuare vinovat, fiind de altfel reţinut pentru 24 de ore. Ieri noapte, înainte de a fi prins, Giosan a fost localizat de poliţişti după apelul telefonic dat de tânăr dintr-o pădure de lângă Roman, unde s-a rătăcit, apel în care îşi ruga tatăl să vină să-l ia. În duba poliţiei, acesta a scos puţine cuvinte, spunând doar că nu el a înfăptuit oribila crimă. A spus procurorilor că vinovat ar fi un alt coleg, de cămin, care ar fi încercat să îl omoare şi pe el, şi care l-a tăiat în palmă. Avocat al suspectului este fostul prefect Dragomir Tomaşeschi, care a şi îmbrăţişat varianta clientului său, ce dă vina pe altcineva. „Are nume, are tot. O să vedeţi cine este“, spune laconic avocatul. „Ziarul de Iaşi“ a vorbit ieri pe larg cu un student din alt cămin, ce a plecat din camera crimei la 12 noaptea. Acesta spune lucruri ce pot face lumină în „bezna“ din dosar.

Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au aflat ce a făcut, pas cu pas, stu­­dentul suspectat că şi-a că­săpit colegii de camera căminului C4, imediat după ce a dis­pă­rut. Chiar dacă Aurelian Gio­san nu a făcut prea multe de­claraţii anchetatorilor, poliţiştii au re­făcut cazul crimei, cât şi traseul fugii acestuia la Roman.

Cel mai probabil, Aurelian Gio­san, suspectul numărul unu în cazul omorului studentului din Republica Moldova, respectiv Victor Nour, cât şi rănirii grave a lui Casian Harpă, a stat prin Iaşi până să afle din presă că este căutat. Acesta s-a urcat apoi în­tr-un maxi-taxi Codreanu din zona Gării, iar spre seară a ajuns în apropierea municipiului Ro­man. Surse din rândul anchetatorilor au precizat că Aurelian Gio­san a coborât la aproximativ zece kilometri de Roman, bă­nuind că ar fi putut fi aşteptat de poliţişti la destinaţie. Acesta a preferat să meargă pe jos. El a încercat să o ia pe o scurtătură, dar într-o pădure s-ar fi rătăcit. A pus mâna pe telefon şi şi-a sunat părinţii să vină să îl ia, dar nu a ştiut să spună locaţia sa. În acel moment, telefonul său a fost interceptat de Direcţia de Opera­ţiuni Speciale din cadrul IGPR. Imediat după ce studentul a făcut apelul către tatăl său, telefonul s-a închis, cel mai probabil din cauza descărcării bateriei. Cert este că, la ora 7, ieri-dimineaţă, poliţiştii l-au ridicat chiar de la locuinţa părinţilor săi, care nu au vrut iniţial să îl predea.

„Omul s-a dus la tatăl lui. Dacă voia să plece, nu îl mai găsea nimeni. Ce făcea în pădure? Păi, pă­rinţii voiau să se ducă să îl ia, ca să meargă la anchetatori la Roman să le povesească. Asta a fost şi o întrebare a poliţiştilor. Şi exact lucrul ăsta l-a şi făcut. Vom vedea, din cadrul anche­tei...“, ne-a spus Dragomir To­ma­şeschi, avocatul băiatului.

Varianta bizară a apărării

Poliţiştii de la Iaşi l-au ridicat pe Aurelian Giosan cu o dubă şi l-au adus la Iaşi. Pe parcursul dru­mului, acesta nu a dorit să stea de vorbă cu anchetatorii, rezumându-se să spună că nu el este vinovat, ci „un coleg“. La ora 8.30, a fost adus la Parchet şi i s-a desemnat un avocat din oficiu, însă după câteva ore şi-a angajat un avocat, în persoana lui Dragomir Tomaşeschi, fost prefect al Iaşului în guvernarea PDL. În faţa procurorilor, acesta nu a dorit să ofere prea multe dat­e, iar răspunsurile oferite la întrebările anchetatorilor nu au lămurit situaţia. Avocatul Toma­şeschi a spus că Giosan a indicat pe un coleg ca fiind autorul omorului, care l-a atacat şi pe el, rănindu-l la mână cu un cuţit.

„Îşi susţine nevinovăţia şi in­dică o altă personă că ar fi făcut fapta. Cine, o să aflaţi în cursul anchetei. Mâine va fi pro­punerea de arestare. Îşi susţine nevinovăţia şi spune că nu el este. Persoana respectivă l-a agresat, el l-a împiedicat, acolo s-a declanşat un scandal, apoi a plecat şi nu ştie ce a fost în urmă. Omul aşa susţine, şi îl cred. Erau patru oameni în cameră, nu trei. Erau trei care jucau cărţi, şi încă unul. Din cămin, nu din cameră. Omul aşa susţine. Are nume, are tot. O să vedeţi cine este. Nu pot să vă spun acum. Jucau cărţi, l-a atacat... Pe cel care l-a atacat i-a blocat lama cuţitului, un altul l-a oprit pe agresor, şi au început să se certe ăia între ei. El, după asta, a plecat“, a spus Tomaşeschi.

„Aurelian era cumva din afara grupului“

Unul dintre studenţii străini de camera în care locuiau victi­mele şi suspectul este Ion Ra­du, care era prieten cu Casian Harpă, studentul aflat în stare gravă la spital, înjunghiat de 12 ori cu cuţitul. Acesta spune însă că a plecat din cameră şi că s-a întâlnit cu Giosan la miezul nop­ţii, când ieşea din cameră.

„La ora 12 noaptea eram în cameră, am vorbit cu colegul meu, am avut uşa deschisă la cameră, nu poate să afirme cineva că eram dimineaţa jos la băieţi, am dovezi. Nu am jucat poker, am stat de vorbă cu el, mi-a fost coleg în liceu, de clasă, eu sunt în anul al II-lea şi l-am mai vi­zitat, să vorbim. Casian m-a sunat mai devreme, pe la 8 şi ceva, mai eram cu un coleg care locuieşte în C1, şi care a venit la mine să facem un proiect şi să lucrăm împreună. Am trecut, l-am salutat, a zis să rămânem la el, să mai stăm, să vorbim, dar i-am zis că mai târziu, după ce termin proiectul. După asta am urcat, am lucrat până pe la 10 jumătate - 11 la proiect, când am coborât să îl conduc pe colegul meu care locuieşte în C1, m-am dus la Casian. Acolo era Aurelian şi cu Casian: mă duc, îi salut, stau cu ei. Între timp Aurelian era schimbat cu hainele de mers în oraş, poate a fost la facultate, nu ştiu. S-a schimbat, a mân­cat, după aia am mai stat de vorbă cu Casian. Aurelian era cumva din afara grupului, nu prea îl înghiţeau colegii de ca­meră. Şi după ce a terminat de mâncat, s-a schimbat iar şi a plecat. Casian l-a întrebat unde se duce, iar el a zis că în oraş, a spus Ion Radu.

Acesta a su­bliniat că, la plecare, a dat nas în nas cu suspectul, care se întorcea din oraş.

„Am stat cu Casian de vorbă, nu am jucat poker, am vorbit cu el până la 12 fără un sfert, când mi-a dat prietena mea mesaj, în care mi-a spus ca ar fi cazul să merg la somn, că mâine am facultate. La 12 fără un sfert am plecat la somn, iar la plecare m-am întâlnit cu Au­relian, care se întorcea din oraş“, a mai spus Ion Radu.

„Nu ar fi luat cuţitul“?

În cadrul anchetei, procurorii întâmpină probleme, în lipsa unei mărturisiri complete a suspectului. Cuţitul cu care au fost înjunghiaţi Victor Nour şi Casian Harpă, de 40, respectiv 20 de ori al doilea student, a fost găsit în camera de cămin. Însă arma era spălată, aşa că anchetatorii nu au putut preleva amprente. Cuţitul va fi expertizat în laborator, cu metode tehnologice performan­te, nu prin cele tradiţionale, cu praf.

„Dacă el era agresorul, nu lua cuţitul? Nu este la mintea cocoşului? Unul care bagă cu­ţitul într-un om şi vrea să fugă, îl lasă acolo? O să mai vedem, trebuie identificat, mai sunt necesare declaraţii. O să aflăm adevărul. Sunaţi-o pe doamna procuror să vă spună ea cine este persoana vinovată de eroa­rea pe care a făcut-o“, a conchis Tomaşeschi.

Tot în camera de cămin, procuroii au găsit şi o sticlă cu spirt medicinal, cu care se presupune că ar fi incendiate paturile celor două victime, pentru ascunderea probelor. De asemenea, tatăl lui Casian Harpă a spus ieri că studentului îi lipseşte un laptop, un telefon mobil şi o pereche de ochelari.

Corpul studentului ucis, ridicat de familie de la IML

Membrii familiei şi rude ale tânărului ucis cu 40 de lovituri de cuţit, Victor Nour, din Chişinău, au fost ieri în Iaşi pentru a ridica corpul acestuia de la Institutul de Medicină Legală. La primele ore ale dimineţii, medicii legişti au efectuat necropsia cadavrului şi au numărat 40 de plăgi de cuţit, dar şi o tăietură la gât, găsind şi o alcoolemie moderată, de 0,8 la mie, în sânge. La autopsie au fost chemaţi să asiste şi criminaliştii de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ). La ora 10, părinţii băiatului mort au fost chemaţi însă la Parchet pentru a da declaraţii în dosarul de crimă, iar corpul tânărului a fost ridicat de rude ale familiei, care au apelat la o firmă de pompe funebre. Aceştia nu au dorit să vorbească despre caz. Sicriul cu corpul neînsufleţit al băiatului a fost ridicat de la morgă în jurul orei 14.30.

CITIŢI ŞI:

Studenţii înjunghiaţi se mutaseră cu CRIMINALUL de teama altor colegi

„Ziarul de Iaşi“ a reuşit ieri să vorbească cu tatăl lui Casian Harpa, studentul în­jun­ghiat de 12 ori, internat la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

 

CRIMĂ ODIOASĂ ÎN CĂMIN! Şi-a înjunghiat colegii de zeci de ori, apoi le-a dat foc

Noapte a cuţitelor lungi, scăldată în sânge, într-o cameră din căminul C4, complexul Târguşor. Un student de anul I şi-a căsăpit efectiv colegii de cameră, apoi a fugit, fiind căutat de Poliţie de ieri dimineaţă. Atacul a avut loc la primele ore ale dimineţii de ieri, după ce criminalul ar fi venit de la club. Cea care a dat alarma a fost femeia de serviciu, care a auzit strigăte de ajutor, ea aflându-se în căminul de alături. Un paznic al unităţii de cazare, împreună cu un student de pe acelaşi palier cu camera groazei, a spart uşa. Ceea ce au văzut le-a făcut părul măciucă: două paturi, în care se aflau corpurile a doi studenţi, ardeau. Camera, paturile, podeaua, toate erau pline de sânge.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri