Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Alte bizarerii la Infecţioase - spitalul condus de un manager abia ieșit din pușcărie

GALERIE
spital infectioase
  • spital infectioase
- +

Consiliul Judeţean şi Consiliul de Administraţie al spitalului arată cu degetul unul către altul în privinţa situaţiei ruşinoase şi inacceptabile de aici: spital universitar condus de un manager care a stat închis pentru mită. Nici un oficial judeţean nu explică însă de ce nu se ia acum o decizie, chiar dacă tardiv.

Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi nu respectă în totalitate ultima dispoziţie dată de Consiliul Judeţean în ceea ce priveşte activitatea administrativă a unităţii medicale. Mai exact, dacă prima prevedere a dispoziţiei, conform căreia profesorul Carmen Dorobăţ îşi reia atribuţiile de manager, a fost pusă în aplicare, cea de-a doua, potrivit căreia managerul care a asigurat interimatul trebuie să-şi reia funcţia deţinută anterior, nu a fost pusă în aplicare.

Dr. Daniela Leca, infecţionistul care a fost manager interimar timp de aproape 10 luni în perioada în care contractul de management al profesorului Dorobăţ a fost suspendat, nu a fost repusă şefă de secţie la clinica IV a spitalului, acolo unde, în prezent, este şefă dr. Carmen Manciuc. Potrivit unor informaţii, dr. Daniela Leca a făcut o serie de demersuri în acest sens, dar nu reuşit încă să revină pe funcţia de şef de secţie. Procedura se anunţă a fi de durată, cu atât mai mult cu cât anul trecut, când UMF Iaşi a făcut propuneri pentru funcţia de şef de secţie, nu a nominalizat-o şi pe dr. Daniela Leca, întrucât la acea vreme infecţionistul asigura funcţia de manager şi s-ar fi aflat în incompatibilitate dacă ar fi preluat şi conducerea clinicii IV.

Managerul Carmen Dorobăţ, profesor cercetat pentru fapte de corupţie în legătură cu activitatea didactică pe care o desfăşura la UMF Iaşi, a revenit la conducerea spitalului printr-o dispoziţie emisă de CJ vineri, 22 aprilie. Repre­zentanţii CJ au subliniat ieri că au repus-o în funcţie pe Dorobăţ întrucât au res­pectat hotărârea Curţii de Apel Iaşi, prin care judecătorii au ridicat măsura controlului judiciar sub care managerul se afla de câteva luni. Mai mult, CJ a precizat că nu a încheiat contractul de ma­nagement al profesorului Dorobăţ după arestarea acesteia, anul trecut, întrucât acest lucru se poate face numai la pro­punerea Consiliului de Administraţie.

Precizările CJ vin în contextul în care, marţi, preşedintele CA al spitalului, profesorul Mircea Onofriescu, şi-a dat de­misia din această funcţie acuzând că CJ trebuia să înceteze contractul pentru că Dorobăţ a lipsit din spital peste 90 de zile. Prevederea este specificată la articolul 22, litera (p), din Ordinul 1384/ 2010 (privind aprobarea modelului-cadru al contractului de management şi a listei indicatorilor de performanţă a ac­tivităţii managerului spitalului public).

Replica de ieri a Consiliului Judeţean

Potrivit acestuia, „contractul de ma­na­gement încetează în cazul situaţiilor de indisponibilitate a managerului care depăşesc 90 de zile consecutiv“. CJ a arătat însă că o decizie de încetare a contractului de management se ia după ce CA propune clar acest lucru.

Potrivit CJ, printr-o informare neasumat în clar, remisă ieri redacţiei, ultima adresă tri­misă în acest sens de CA către CJ, pe 13 iulie 2015, CA condus de Mircea Ono­friescu ar fi propus CJ suspendarea contractului de management a lui Dorobăţ, şi nu încetarea lui. Asta însă se întâmpla după ce, printr-o adresă anterioară, din 9 iulie, acelaşi CA ceruse încetarea mandatului, lucru care nu a mai fost pus în aplicare. CJ nu a eplicat însă de ce, indiferent de acel schimb de adrese, nu ia chiar şi acum, deşi tardiv, această decizie neluată la timp, decizie a cărei lipsă afectează acum prestigiul corpului me­dical ieşean.

Actualul manager, prins cu mii de euro de la studenţi

Carmen Dorobăţ a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, pe 31 ianuarie, după ce, cu o zi mai devreme, procurorii DNA au ridicat din biroul acesteia 20 de carnete studenţeşti printre filele cărora se găseau câte 100 de euro. În schimbul celor 2.000 de euro, medicul i-ar fi ajutat pe studenţi să promoveze cu nota 9 exa­menul la disciplina Anestezie Generală, coordonată atunci de soţul său, Gheorghe Dorobăţ. În total, potrivit DNA, ma­nagerul, împreună cu soţul său, ar fi primit bani de la 124 de studenţi pentru promovarea examenelor. Soţul managerului, profesorul Gheorghe Dorobăţ, a revenit la rândul său pe funcţia pe care o deţinea anterior izbucnirii scandalului, respectiv cea de de şef de secţie ATI la Spitalul de Neurochirurgie.

CITIȚI ȘI:

Situaţie ruşinoasă pentru Iaşul universitar: şef de spital abia ieşit din arest. Cine sunt responsabilii?

Situaţie revoltătoare: Drumul din arest a dus-o la scaunul de director de spital la Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri