Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

COLŢUL DE MEDIERE

Am nevoie de avocat la mediere?

GALERIE
mediere
  • mediere
- +
Când avem o problema de ordin juridic, imediat gândul ne duce la un avocat, care să ne apere interesele prin isteţimea sa, prin elocvenţa sa în sala de judecată sau abilitatea de a găsi articole de lege care ne sunt favorabile şi căi de atac specifice, prin utilizarea eficientă a înscrisurilor şi colaborarea cu alte instituţii, cum sunt: Poliţia, Parchetul, IML etc.

În ultimii ani, însă, procedura extrajudiciară numită mediere vine să completeze posibilităţile de soluţionare juridică cu o metodă amiabilă, la dispoziţia celor aflaţi într-un tip de conflict: de familie (moşteniri, divorţ, partaj, custodie minori etc), de muncă, conflict contractual, conflict de natură penală sau civilă - generate în mediul social sau profesional.

Noutatea acestei metode este aceea că nuanţează abordarea conflictului, căutând să aducă în prim plan comunicarea (asistată de mediator) dintre persoanele care, prin comportamentul şi deciziile ostile, au creat adevărate rupturi în relaţiile lor, ceea ce generează procese interminabile, consum nervos şi pierderi financiare de o parte şi de alta.

Când apelez la un mediator, înainte de proces sau în timpul desfăşurării procesului?

În cele două situaţii menţionate este posibilă medierea şi de multe ori, chiar judecătorul recomandă soluţionarea pe calea amiabilă, pentru a da ocazia celor implicaţi să discute unii cu alţii şi să-şi clarifice poziţiile, să-şi explice reacţii sau decizii care au produs efecte în timp şi eventual, să găsească ei înşişi soluţia cea mai adecvată.

Prin autoritatea morală şi tehnicile de comunicare pe care le utilizează, mediatorul pune obiectul disputei într-o perspectivă emoţională şi potenţează fiecare pas către înţelegerea celuilalt, păstrând echidistanţa, care imprimă respect şi încredere.

Astfel, într-un cadru plăcut, oferit de Biroul de Mediator, departe de sălile de judecată, se poate soluţiona conflictul într-un timp foarte scurt (una sau mai multe şedinţe de mediere), stabilite de comun acord cu părţile implicate în conflict şi într-un interval de timp convenabil. Când părţile ajung la o înţelegere, aceasta este redactată sub forma unui Acord de Mediere, despre care am dat detalii într-un alt articol.

Din experienţa mea de mediator, colaborarea cu avocaţii părţilor este foarte utilă şi creativă, atât timp cât fiecare vine cu contribuţia lui de suport pentru ca drumul până la soluţionare să fie cât mai scurt.

Am nevoie de avocat la mediere?

Aceasta este o întrebare frecventă, la care vă răspunde Marius Corad, mediator, formator la Centrul Regional de Facilitare şi Negociere (marius@rfnc.ro):

Deşi legea nu obligă, în majoritatea cazurilor este recomandat să apelaţi la un avocat pentru următoarele motive:

1.    A vă clarifica în legatură cu corectitudinea pretenţiilor dumneavoastră. Este posibil să vă doriţi mai mult decât stabileşte legea sau, dimpotrivă, să vă doriţi mai puţin decât aţi avea dreptul. Acest lucru poate fi clarificat numai de un specialist în domeniu.

2.    Vă poate ajuta la negocieri şi discuţii în situaţia în care nu aveţi abilităţile şi cunoştinţele necesare.

3.    Oferă consilierea juridică pe tot parcursul şedinţelor de mediere.

4.    Vă poate ajuta la verificarea textului final al Acordului de Mediere, astfel încât să nu conţină vreo greşeală sau vreo lipsă.

5.    La final, după semnarea Acordului de Mediere în care aţi scris cum se finalizează conflictul, dacă este cazul, avocatul vă poate depune actele la autorităţile competente.

Pentru situaţii non-litigioase (conflicte şcolare, conflicte familiale, între colegii de birou etc) sau atunci când partea sau părţile au cunoştinţe şi abilităţi suficiente pentru a se soluţiona conflictul, medierea se poate desfăşura fără prezenţa avocatului.

Aştept întrebările dumneavoastră în legătură cu ceea ce vă interesează din procedura de mediere, situaţii de conflict şi soluţionarea lor sau orice fel de lămurire asupra acestui subiect, pe adresa de contact: roxana.cozma@mediatoriautorizatiiasi.ro 

Mediator Roxana Cozma

 

 

www.mediatoriautorizatiiasi.ro

Pagina de FB: mediatori autorizaţi iaşi

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri