Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Amenzi de până la 3.000 de lei legate de gunoi. Noul Regulament de salubrizare, în dezbatere publică

GALERIE
gunoaie
  • gunoaie
- +

Gunoaiele şi râpca din fundul curţii v-ar putea costa în curând chiar şi 3.000 de lei. Primăria Iaşi a pus în dezbatere publică viitorul Regulament al Serviciului de Salubrizare aferent Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, care va fi aplicat şi în municipiu.

Acesta stabileşte drepturile şi obligaţiile cetăţenilor în relaţia cu operatorul de salubritate, prevăzând şi amenzi drastice pentru încălcarea prevederilor sale. În cazul persoanelor fizice, amenzile pot ajunge la 3.000 de lei, iar firmele ar putea falimenta după o singură amendă, nivelul maxim ajungând la 100.000 de lei. De reţinut este că, în premieră, vom fi amendaţi dacă nu punem gunoiul selectiv în containere: hârtie la hârtie, plastic la plastic ş.a.m.d.

Ieşenii vor trebui să se obişnuiască să pună fiecare tip de deşeu în containerul corespunzător şi să respecte un set de reguli ferme. Ambalajele de tipul cutiilor de carton sau sticlelor trebuie depuse în containerele speciale puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice locale.

În zonele de blocuri, deşeurile menajere se vor colecta în containere de 240 litri. Cele de hârtie şi carton, sticlă, respectiv plastic şi metal vor fi colectate în containere tip de 1,1 mc. În zonele de casă, deşeurile reziduale se vor colecta din poartă în poartă, în pubele de 120 litri, iar deşeurile reciclabile, în puncte de colectare.

Deşeurile reziduale, respectiv resturile de carne, de produse lactate, ouă, grăsimi animale şi vegetale, excrementele animalelor de companie, scutecele, tampoanele, cenuşa de la sobe pe cărbuni, resturile vegetale tratate cu pesticide, conţinutul sacului de la aspirator, mucurile de ţigări şi resturile de porţelan şi sticlă spartă se vor colecta în recipiente maro.

Deşeurile biodegradabile de tipul resturilor de fructe şi legume, pâine şi cereale, zaţ, resturi de ceai, haine vechi din fibre naturale, coji de ouă sau nucă, cenuşa de lemn, rumeguşul, fânul, resturile vegetale din curte, plantele de casă, hârtia şi cartonul umede şi murdare se colectează în recipiente de culoare neagră.

Deşeurile reciclabile de tip hârtie şi carton, curate, se colectează şi recipiende albastre. Cele din material plastic şi metal se vor colecta în recipiente galbene, iar cele din sticlă, în recipiente verzi, nefiind permis amestecul sticlei cu deşeuri de porţelan sau ceramică. 

O noutate: deşeuri biodegradabile strânse separat 

Colectarea „din poartă în poartă” se face pentru hârtie, carton, plastic şi metal o dată la două săptămâni, iar pentru sticlă, la fiecare patru săptămâni. Pentru deşeurile biodegradabile şi reziduale, colectarea se va face săptămânal. Colectarea din punctele de colectare se va face săptămânal pentru deşeurile reciclabile din hârtie, carton, plastic şi metal, şi la două săptămâni pentru sticlă. Pentru deşeurile reziduale, colectarea se va face în perioada 1 aprilie – 30 septembrie, în zona centrală, de la hoteluri, pieţe, spitale, grădiniţe şi creşe, zilnic. În celelalte zone, colectarea se va face la două zile. În perioada 1 octombrie – 31 martie, colectarea se va face o dată la cel mult trei zile.

Persoanele care îşi administrează singure tratamente injectabile la domiciliu sunt obligate să colecteze deşeurile în cutii de carton sau metal, pe care le vor depune la cea mai apropiată unitate de asistenţă medicală publică, care are obligaţia de a le primi. Se interzice colectarea deşeurilor rezultate din îngrijiri medicale în containerele clasice. Deşeurile voluminoase, de tip mobilier, covoare, saltele, obiecte mari de folosinţă îndelungată, altele decât deşeurile electrice şi electronice, vor fi colectate periodic de operatorul de salubrizare de la populaţie, după un program ce va fi stabilit. Deşeurile din construcţii se colectează în baza unui contract de prestări servicii, în containere standardizate, fiind interzisă aruncarea acestora în containerele pentru deşeuri menajere sau reciclabile. Regulamentul stabileşte şi un set de drepturi şi obligaţii pentru operatorul de salubritate şi pentru clienţii acestuia. Printre altele, operatorul este obligat să înlocuiască, la sesizarea cetăţenilor, containerele deteriorate în cel mult 24 de ore. Totodată, la reclamaţiile clienţilor, operatorul trebuie să răspundă în maxim 30 de zile. 

10 zile de dezbatere 

Proiectul de regulament de salubritate va rămâne în dezbatere publică timp de zece zile. Propunerile, sugestiile şi opiniile cu valoare de recomandare pot fi trimise în scris pe adresa Primăriei, bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11, sau pot fi prezentate Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni – biroul de relaţii cu publicul, în zilele de luni, marţi, miercuri şi vineri în intervalul orar 8.30-16.30, iar joia în intervalul 8.30-16.30. Propuneri se pot face şi la numărul de telefon 0232.984 sau pe e-mail la adresa informatii@primaria-iasi.ro 

 Amenzile prevăzute pentru persoane fizice 

Aruncarea de gunoaie pe domeniul public: 100-200 lei

Nerespectarea precolectării selective a deşeurilor:  200-500 lei

Aruncarea gunoaielor lângă containere: 100-200 lei

Aruncarea de dejecţii sau cadavre de animale sau deşeuri de construcţii: 200-1.000 lei

Blocarea căilor de acces către platformele de colectare:  100-200 lei

Depozitarea materialelor de construcţii pe domeniul public: 500-1.000 lei

Utilizarea recipientelor pentru deşeuri reciclabile în alte scopuri: 100-200 lei

Aruncarea deşeurilor de construcţii pe domeniul public sau privat al localităţii     50-100 lei

Deteriorarea şi/sau sustragerea containerelor 500-2.000 lei

Nerespectarea termenelor de achitare a amenzilor: 500-1.000 lei

Arderea deşeurilor din containere sau a deşeurilor vegetale: 1.500-3.000 lei

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri