Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Americanii îi bat subtil obrazul lui Ponta

GALERIE
victoria
  • victoria
- +

Subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, a criticat liderii central-europeni care profită de apartenenţa la UE şi NATO dar ignoră valorile democratice, precum şi protejarea oficialilor corupţi de urmărirea judiciară. Deşi nu a nominalizat explicit, oficialul american pare să se fi referit la premierul Ungariei, Viktor Orban, şi la cel al României, Victor Ponta.

Într-un discurs susţinutul la Washington, Nuland a amintit că în urmă cu 25 de ani, în Europa Centrală, "cetăţenii s-au ridicat pentru dreptul la organizarea de alegeri libere, au construit instituţii puternice şi independente, o societate civilă şi o presă vibrantă". "Pe scurt, ei au restaurat democraţia liberală în inima continentului. Şi le-au demonstrat scepticilor că se înşală. Aderând în valuri succesive la NATO, ei au extins graniţele familiei noastre euro-atlantice", a explicat oficialul american. Salutând această evoluţie, Nuland a avertizat însă că, în prezent, această alegere este ameninţată. Ea s-a referit la lupta de protejare a democraţiei, la nivel intern. "În Europa Centrală de astăzi, aş spune că ameninţările interne la adresa democraţiei şi libertăţii sunt la fel de îngrijorătoare. În această regiune, cele două cancere, regresul democratic şi corupţia, ameninţă visul pentru care atât de multe persoane au muncit începând din 1989. Şi vedem lideri din regiune care, în timp ce culeg beneficiile apartenenţei la NATO şi UE, par să fi uitat valorile pe care se bazează aceste instituţii", a afirmat oficialul american. "Aşa că astăzi îi întreb pe aceşti lideri: Cum puteţi dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovaţi "democraţia neliberală", încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei sau demonizaţi societatea civilă! Pun aceeaşi întrebare şi în legătură cu cei care protejează oficialii corupţi de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependenţa ţărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare", a adăugat Nuland.
Acest discurs intervine în contextul în care în România are loc unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie, dosarul Microsoft, în care apar numele mai multor miniştri, dar şi al premierului Victor Ponta.

Premierul, în faza de negare

Victor Ponta a declarat, vineri, că acuzaţiile Washingtonului nu-l vizează pe el, ci doar pe premierul Ungariei. "Cred că şi preşedintele Barack Obama, şi doamna subsecretar Nuland au o poziţie publică deja extrem de critică vis-a-vis de ceea ce se întâmplă în ţara vecină, faţă de Ungaria, şi cred că dumneavoastră azi, fiind chiar în România şi chiar la Bucureşti, dacă nu mă înşel, domnul Orban, aveţi ocazia să-l întrebaţi. Eu, ca prim-ministru al României, nu vreau sau nu pot să comentez în public uitându-mă peste graniţă la alţii", a răspuns Ponta. Şi purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, susţine într-un comunicat de presă că subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, "s-a referit, în mod evident, la situaţia din Ungaria, la acţiunile lui Viktor Orban, prietenul lui Traian Băsescu".

Băsescu: Remarca lui Nuland include România

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că remarca Victoriei Nuland vizează inclusiv România, menţionând că îl îngrijorează respingerea de către clasa politică a semnalului extrem de puternic legat de corupţie. Băsescu a spus că a observat o abordare extrem de necinstită, şi care ne face rău, în legătură cu declaraţia Victoriei Nuland din partea oamenilor politici, de la Victor Ponta la parlmentari obişnuiţi sau la purtători de cuvânt ai PSD. Potrivit acestuia, corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale, şi un caz cum este "Microsoft" este o probă care arată "până la ce nivel poate ajunge corupţia şi cum se distribuie, cel puţin teoretic, resursele obţinute din corupţie".
Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, George Scutaru, a afirmat că declaraţiile "deosebit de dure" ale subsecretarului de Stat american reprezintă o palmă dată guvernării Ponta. Potrivit lui Scutaru, guvernarea prin ordonanţe de urgentă şi ignorarea Parlamentului, dar mai ales protejarea corupţilor din propriul partid, sunt adevăratele realizări ale lui Victor Ponta, din cauza căruia imaginea României are de suferit pe plan internaţional. "Afirmaţiile grave ale diplomatului american arată câte parale face în mod real Ponta în SUA, comportamentul sau duplicitar fiind o ruşine pentru România. Domnule Ponta, cereţi, în calitate de lider al PSD şi al coaliţiei majoritare, convocarea Parlamentului pentru ca deputaţii şi senatorii să poată aviza începerea urmăririi penale pentru foştii miniştri PSD implicaţi în scandalul de corupţie «Microsoft România». Nu vă mai apăraţi corupţii din PSD", a declarat liberalul.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri