Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Amintiri cu elitişti

GALERIE
sorin cucerai200
  • sorin cucerai200
- +

La 25 de ani de la Revoluţie, continuăm să trăim în două societăţi care se ignoră reciproc (în cel mai bun caz), sau se detestă reciproc (cel mai adesea). În Bucureşti, până şi Revoluţia a fost făcută în zile diferite, în funcţie de clasa socială: pe 21 decembrie am făcut-o noi, proto-hipsterii şi viitorii „golani”, iar pe 22 au făcut-o muncitorii. Nici măcar la Revoluţie n-am reuşit să fim „un popor”.

Pentru curăţenia de Paşti din '90, ai mei au angajat o femeie să-i ajute. La un moment dat în timpul curăţeniei, femeia descoperă că ar mai avea nevoie de nişte ustensile - şi, cum locuia în cartier, am mers cu ea ca să nu care singură ce-ar fi avut de cărat.

Acasă la ea dăm de soţul ei, un tip pe la vreo 40-45 de ani. Nu mai ţin minte, dar parcă avea mustaţă.

Omul mă vede şi-mi zice, cu bucurie şi căldură în glas:

- A, tu eşti tânăr, precis mergi în Piaţa Universităţii.

- Fireşte!, am răspuns, bucuros de primirea caldă. (În aprilie '90, cei care mergeau în Piaţa Universităţii se urau de moarte cu cei care nu mergeau - zic asta ca să înţelegeţi contextul conversaţiei.)

- Şi probabil că la alegeri o să votezi cu PNŢ sau cu PNL, continuă omul.

- Normal, zic.

- Bravo, zice omul. E foarte bine! Şi eu dac-aş fi de vârsta ta aş face exact la fel. Dar să nu te superi pe noi dac-o să votăm altfel. Şi să nu te superi nici dacă PNŢ şi PNL n-o să câştige alegerile. (Aici m-am enervat puţin, recunosc, fiindcă mi se părea de neconceput ca PNŢ şi PNL să nu câştige. Dar, fiindcă eram musafir, m-am abţinut.) Vezi, tu eşti tânăr. Ai toată viaţa înainte, n-ai nimic de pierdut. Noi, însă, suntem mai bătrâni. Nouă ne e teamă, nu ştim cum o s-arate lumea asta nouă. Nu ştim cum o să ne adaptăm. Şi suntem mai mulţi decât cei tineri. Aşa că de-asta-ţi spun: mergi în Piaţa Universităţii şi votează cu PNŢ şi cu PNL. E foarte bine, te felicit că faci asta, şi mă bucur că eşti tânăr: pentru tine, lumea se schimbă exact când trebuie. Dar să nu te superi dacă PNŢ şi PNL o să piardă alegerile. Încearcă să ne înţelegi şi pe noi, fără să te superi.

*

Îmi aduc aminte de conversaţia asta de fiecare dată când diverşi deştepţi vorbesc cu dispreţ de săracii cei proşti şi asistaţi, sau când cer ca „mahalalei” să-i fie retras dreptul de vot, sau când se declară „elită”, sau când scuipă cu dispreţ pe manifestaţiile celor pe care-i consideră „spălaţi pe creier”.

Şi observ cu tristeţe că în materie de elitism şi de scuipat seminţe-n cap „agramaţilor” şi „pensionarilor”, noul activism - mândru de marşurile anti-RMGC - nu se deosebeşte prea mult de cel vechi - mândru de anticomunismul Pieţei Universităţii. La vremea mea, am dat dovadă de aceeaşi cruzime. Între timp, pare că încep să mă vindec (sau cel puţin încerc s-o fac; unul dintre puţinele avantaje ale înaintării în vârstă e că începi să apreciezi nuanţele) - dar virusul deşteptăciunii arogante i-a infectat deja pe bicicliştii anticorporatişti, bine educaţi şi bine plătiţi, aşa că încep să am o senzaţie din ce în ce mai neplăcută de deja vu.

La 25 de ani de la Revoluţie, continuăm să trăim în două societăţi care se ignoră reciproc (în cel mai bun caz), sau se detestă reciproc (cel mai adesea). În Bucureşti, până şi Revoluţia a fost făcută în zile diferite, în funcţie de clasa socială: pe 21 decembrie am făcut-o noi, proto-hipsterii şi viitorii „golani”, iar pe 22 au făcut-o muncitorii. Nici măcar la Revoluţie n-am reuşit să fim „un popor”.

„Sunt nişte proşti care ne ţin pe loc şi trebuie să ne descotorosim de ei” versus „ăştia cu carte au înnebunit şi vor să ne omoare”: de 25 de ani trăim într-un război civil rece, într-un joc de sumă nulă: cine extermină pe cine, cine exclude pe cine. Cine scapă victorios din măcel. Sunt convins că putem juca şi un joc de sumă pozitivă, cu soluţii de tip câştig-câştig. Abia din momentul ăla o să devenim o societate şi o să putem să ne dezvoltăm cu adevărat. Abia de-atunci încolo o să fim cu adevărat liberi. Asta, fireşte, dacă o să avem puterea, înţelepciunea sau norocul să ieşim din jocul de sumă nulă. Să punem capăt războiului civil - rece sau nu. Iar soluţii de tip câştig-câştig, care să ţină cont de temerile tuturor, sunt sigur că putem găsi. Totul e să ne schimbăm unghiul din care privim lucrurile.

Karl Popper a criticat în scrierile lui teza „adevărului evidenţă” potrivit căreia adevărul ar fi evident, aşa încât cel care nu îl vede este fie nepriceput (caz în care trebuie educat), fie de reacredinţă (caz în care trebuie eliminat). Consecinţele antidemocratice ale tezei „adevărului evidenţă” l-au făcut pe Popper să propună o teză diferită: doar falsul este evident; adevărul este întotdeauna incert. De fapt, ştiinţa a progresat tocmai identificând şi eliminând ipotezele false. Iar democraţia nu poate începe să se dezvolte decât din clipa în care adevărurile noastre încetează să mai fie Adevărul. Abia din acel moment celălalt nu ne mai este duşman, iar punctele de vedere diferite pot fi reconciliate.

În fine, de fapt nu vroiam să spun decât atât: că în 25 de ani n-am întâlnit în spaţiul public nicio persoană care să se apropie cât de cât de înţelepciunea, căldura şi toleranţa bărbatului femeii care trăia făcând curat în casele altora. 

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri