Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

ANAF a lansat "Spaţiul virtual privat", platforma ONLINE prin care poţi afla date despre SITUAŢIA ta FISCALĂ

GALERIE
spatiu virtual anaf
  • spatiu virtual anaf
- +

ANAF a lansat, luni, platforma online pe site-ul propriu prin care persoanele fizice pot solicita, în urma înregistrării şi autentificării cu username şi parolă, informaţii precum situaţia obligaţiilor de plată, nivelul CAS declarat de angajator şi decizia de impunere, răspunsul venind tot electronic.

Platforma, denumită "Spaţiul virtual privat", este dedicată deocamdată persoanelor fizice, în cadrul unui proiect pilot pentru Bucureşti şi Ilfov, iar datele pot fi consultate 24 din 24 de ore.

"În 2015 intenţionăm să extindem proiectul în toată ţara, iar după ce-l extindem se vor adăuga în Spaţiul virtual privat şi alte informaţii, precum decizii de impunere pentru plăţi anticipate şi pentru alte accesorii, somaţii şi titluri executorii. De asemenea, tot în 2015 vrem să extindem programul şi către persoanele juridice, care se vor putea loga cu username şi parolă", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, la lansarea platformei, la care a participat şi premierul Victor Ponta.

Ministrul a arătat că, în prezent, firmele îşi pot verifica situaţia fiscală doar dacă deţin un certificat digital de semnătură, care se obţine contra cost.

Bugetul pentru acest program pilot a fost zero, potrivit ministrului, la care a lucrat o echipă mixtă a ANAF şi MFP, însă pentru extinderea la nivel naţional este nevoie de o infrastructură de servere.

"Suntem în discuţie cu Banca Mondială pentru ca serverele pe care trebuie să le trimită pentru modernizarea ANAF să vină în timp util pentru acest program", a precizat Petrescu.

Persoanele fizice pot efectua solicitările online, după ce s-au autentificat în sistem, iar răspunsurile sunt primite tot în cadrul aplicaţiei, într-o secţiune de mesaje, cu documentele cerute ataşate.

Persoanele fizice vor putea comunica electronic cu ANAF în "Spaţiul privat virtual"

Premierul Victor Ponta a spus, la rândul său, că schimbarea cea mai importantă pe care şi-o doreşte la Ministerul Finanţelor ar fi ca angajaţii instituţiei să găsescă soluţii prin care 'oamenii cinstiţi' să nu aibă parte de 'un adevărat calvar' atunci când vor să-şi plătească taxele.

'Avem obiceiul să vorbim numai despre partea negativă: cum combatem evaziunea fiscală, cum strângem, cum controlăm? Or, cred că cea mai importantă schimbare pe care vreau să o vad la Ministerul de Finanţe este aceea de a ne concentra întâi pe partea pozitivă: cum facem ca oamenii cinstiţi, firmele corecte, să nu aibă un adevărat calvar atunci când vor să îşi plătească taxele? Că ne luptăm foarte mult cu cei care nu vor să îşi plătească taxele, dar îi uităm pe cei mai mulţi şi cei buni şi corecţi, care vor să şi le plătească şi care intră într-un lanţ birocratic care, e adevărat, s-a redus în ultima perioadă, dar care se poate reduce mult mai mult, pur şi simplu, apelând la tehnologie şi apelând la spaţiul online', a spus Ponta.

Prim-ministrul a insistat asupra faptului că sistemul bugetar fiscal are 'mare nevoie de reformă' şi a afirmat că a dorit să participe la lansarea proiectului pentru a vedea dacă acesta funcţionează.

'Am vrut să particip la această lansare (...) în primul rând pentru a mă convinge că funcţionează, în al doilea rând pentru că am o anumită strategie în ceea ce priveşte sistemele mari, vorbesc de sistemele instituţionale, şi sistemul bugetar fiscal este un sistem care are mare nevoie de reformă. Uneori, când mă supăr pe Ministerul de Finanţe spun că-i cel mai nereformat minister dintre ministerele noastre şi doamna ministru se supără şi ea şi vrea să-mi arate că totuşi se poate chiar şi la Ministerul de Finanţe să schimbăm lucruri şi să le aducem în secolul XXI', a mai declarat prim-ministrul Victor Ponta

Obligaţiile de plată trimise de ANAF sunt valabile pentru ultima zi a lunii anterioare interogării, iar deciziile de impunere se pot primi dacă sunt emise după data punerii în funcţiune a sistemului.

Pentru angajaţii care au venituri doar din contracte individuale de muncă nu se emit decizii de impunere, astfel că pentru înregistrarea în spaţiul virtual identificarea lor trebuie făcută direct la ghişeul ANAF.

Totodată, ANAF va pune la dispoziţia contribuabilului serviciul "Buletinul informativ fiscal", inclusiv în perioada de aplicare a proiectului pilot, care va include informaţii publice cu caracter fiscal, precum calendarul obligaţiilor fiscale, noutăţi legislative, ghiduri fiscale, campanii derulate şi comunicate de presă.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri