Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Analize care ne spun dacă avem reumatism!

GALERIE
tratament reumatism Foto teotrandafir.com
  • tratament reumatism Foto teotrandafir.com
- +

Valorile peste normal ale proteinei C reactive (CRP) şi ale fibrinogenului pot semnala existenţa unei boli reumatismale inflamatorii.

Prof. dr. Rodica Chiriac, Clinca de Reumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iaşi: „Trebuie ştiut că există două tipuri de boli reumatismale. De aceea, mai întâi, trebuie făcută diferenţa între bolile reumatismale inflamatorii şi cele de uzură. Există boli reumatismale evolutive, inflamatorii care pot debuta la vârste foarte tinere şi pe care le duci toată viaţa (poliartrita reumatoidă, spondilita anchilopoietică, artropatia psoriazică, artrite reactive). Mai sunt şi boli care apar în legătură cu suprasolicitarea, cu statul mult în picioare, purtarea de greutăţi, solicitările profesionale şi tot ce înseamnă viaţa noastră de fiecare zi - de exemplu artroza sau bolile discale. Între cele două grupe mari există deosebiri fundamentale în privinţa mecanismelor care le produc. În bolile inflamatorii cauza este inflamaţia. Şi inflamaţia se exprimă foarte clar la analizele de sânge. Celelalte boli reumatimsale (artroză, boli discale) pot evolua în pusee inflamatorii. Deci, din când în când, se acutizează dar nu au ca mecanism fundamental de producere al bolii - inflamaţia.

CRP şi fibrinogenul relevante pentru inflamatorii reumatismale cronice - poliartrita reumatoidă, spondilită anchilopoietică, artropatia psoriazică, artritele reactive

Prima grupă, aşa cum am spus, începe cu reumatismul articular acut, care poate apărea în copilărie. Urmează apoi frecventele boli inflamatorii reumatismale cronice - poliartrita reumatoidă, spondilită anchilopoietică, artropatia psoriazică, artritele reactive etc. Ele sunt legate de reactivitatea sistemului imunitar. Practic, sunt răspunsul unui sistem imun tulburat, care nu mai asigură corect relaţia cu mediul. Rolul sistemului imunitar este de a ne apăra de agenţii virali, microbieni; când sistemul imunitar este tulburat, răspunsul organismului nostru este deviat. Şi atunci apare boala reumatismală inflamatorie cronică. Pentru aceasta organismul are un răspuns inflamator. Iar inflamaţiile se manifestă la nivelul întregului organism, nu doar la nivelul articulaţiilor. Şi, în primul rând, ficatul este cel care răspunde: fabrică nişte proteine - care poarte poartă numele de reactanţi, într-o fază acută - deci reactivează ceva într-o fază acută de boală. Din grupul reactanţilor fac parte proteina C reactivă (CRP), fibrinogenul, Alfa 2 globulinele. Cele mai cunoscute sunt CRP şi fibrinogenul.

Aceste analize pot depista din timp boala

Aşa cum spuneam, inflamaţia se exprimă foarte clar la analizele de sânge. Când descoperim valori mari ale CRP sau ale fibrinogenului, este bine să mergem imediat la un specialist reumatolog, pentru că aceste valori mari, cel mai adesea, reflectă răspunsul organismului la o boală reumatismală inflamatorie. În special CRP-ul sau fibrinogenul. La care dacă mai adăugăm şi un VSH cu valori crescute, obţinem tabloul bolilor inflamatorii de care am vorbit. Bineînţeles, există şi alte simptome cărora poate nu le-aţi acordat importanţă: dureri articulare, slăbire în greutate, semne de oboseală, de astenie. Ele se numesc semne generale ale organismului, dar pot fi expresia unei boli reumatismale. Specialistul poate pune cap la cap toate aceste date - rezultatele analizelor, simptome şi semne, solicită şi alte investigaţii şi poate pune un diagnostic corect. Sigur că aceste valori crescute ale CRP, fibrinogen, VSH pot fi cauzate şi de alte afecţiuni. Însă, de obicei, ele exprimă o boală reumatismală. Iar descoperirea precoce a bolii înseamnă alt tratatment, alt răspuns la tratament, altă evoluţie a afecţiunii, şanse mai mari de ameliorare.

Ce rezultate ale analizelor trebuie să ne aducă la medic?

Valorile analizelor pot varia în funcţie de laborator. Dar, de obicei, sunt trecute pe foaia cu rezultate valorile normale ale laboratorului. VSH-ul, în general, nu trebuie să fie mai mare 12-13 milimetri la oră. Sigur, în funcţie de vârstă, se poate merge şi până la 15 - limita superioară acceptată. CRP-ul trebuie să fie sub 6, iar fibrinogenul nu trebuie să depăşească 4 miligrame la sută. Deci, în momentul în care rezultatele acestor analize sunt peste limita normală, este bine ca persoana în cauză să se adreseze medicului reumatolog. Sau măcar să ceară sfatul medicului de familie care va şti să o ghideze. Mai vreau să subliniez că reumatismul articular acut nu trebuie neapărat să apară doar din cauza infecţiei cu Betastreptococul B. Există şi alţi microbi, alţi viruşi ,care pot cauza suferinţă articulară. De exemplu, o persoană poate avea o infecţie dentară şi, peste o lună, începe să aibă dureri de genunchi. Asta se cheamă artrită reactivă. Germenul de la măsea are un potenţial artritogen şi dacă persoana în cauză are un teren genetic particular se poate ajunge la suferinţa articulară“.

Titlul ASLO are relevanţă doar pînă la 18 ani

„Aşa cum spuneam, reumatismul articular acut apare de obicei în copilărie, Din fericire o activitate medicală intensă începută în anii ‘80-‘90 a dus la eradicarea microbului vinovat amigdalita cu Streptococul Betahemolitic. În consecinţă, reumatismul articular acut nu mai are ponderea de atunci. Acest tip de reumatism are o cauză foarte bine precizată - infecţia cu Streptococ B care dă şi inflamaţia articulară - reumatism articular. Pentru acest tip de reumatism este edificatoare valoarea ASLO. ASLO înseamnă anticorpii produşI de organism pentru acest streptococ Betahemolitic. Titlul ASLO ca atare are relevanţă numai până la 18 ani. Apoi, nu mai are nici o semnificaţie deosebită. Decât dacă am avut o infecţie în gât foarte urâtă, a ieşit la exudat Streptococul B şi căutăm şi reacţia organismului sub forme de anticorpi. După 18 ani, tiltul ASLO nu mai are relevanţă pentru că boala nu mai are acelaşi parcurs. Într-un fel se tratează până la 18 ani, altfel o tratăm la adult. Există şi multe reacţii fals pozitive cu ASLO. Totdeauna, trebuie interpretate lucrurile contextual, în funcţie de fiecare caz în parte“, încheie prof. dr. Rodica Chiriac.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri