Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Angajaţi de la UMF, puşi să-şi ia concediu când au activitate didactică

GALERIE
umf iasi
  • umf iasi
- +

Decizia a fost luată în momentul în care universitatea a fost condusă de către prof.dr. Vasile Astărăstoae. „Concediul se poate lua când universitatea nu are activitate, iar când are, nu poţi da drumul oamenilor“, susţine fostul rector.

Câţiva angajaţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi susţin că le-a fost fragmentat concediul „în mod ilogic“ de către conducerea instituţiei de învăţământ superior, lucrând mai multe zile din vară şi având liber în septembrie, când aveau activitate didactică. Cei care au trimis sesizarea pe adresa redacţiei se recomandă a fi angajaţi din categoria personal didactic auxiliar şi se plâng că de anul trecut s-au luat două decizii în Consiliul de Administraţie al universităţii care le limitează libertatea de a-şi lua concediu în perioada în care universitatea nu are activitate didactică.

„Fişa postului nostru cuprinde sarcini de a pregăti şi sprijini activitatea didactică practică cu studenţii, cât şi alte activităţi administrative specifice fiecărei discipline, muncă pe care o facem de ani de zile cu plăcere“, au precizat angajaţii.

În decizia nr. 818/25.08.2014 se menţionează că, „având în vedere necesitatea desfăşurării activităţii personalului auxiliar-didactic în concordanţă cu structura anului universitar“, Consiliul de Administraţie a hotărât fragmentarea concediului de odihnă după următorul program - zilele de 9, 10, 14-17 în aprilie, zece zile în luna august, şase în luna septembrie şi 23, 24, 28, 29, 30, 31 în decembrie.

„Această fragmentare nu are nicio logică şi anume concediul din luna septembrie este tocmai când există activităţi cu studenţii. La fiecare disciplină, activitatea noastră nu poate fi făcută de persoane de la alte discipline, dat fiind specificul fiecărei discipline şi a intervalului scurt de concediu“, au precizat angajaţii UMF.

Aceştia mai susţin că nu se poate respecta nici prevederea din Codul Muncii care susţine că angajatorul este obligat, în cazul în care concediul de odihnă se face fracţionat, să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să aibă cel puţin 15 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Cele două decizii prin care s-a stabilit acest concediu au fost semnate anul trecut, când rector al UMF era în continuare prof.dr. Vasile Astărăstoae. Acesta a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că deciziile au fost luate în Consiliul de Administraţie şi au fost luate prin consultarea cadrelor didactice, astfel încât activitatea universităţii să nu aibă de suferit.

„Este o decizie valabilă atât pentru cadrele didactice cât şi pentru cele auxiliar-didactice. Concediul se poate lua când universitatea nu are activitate, iar când are, nu poţi da drumul oamenilor. Însă în acea decizie se precizează că în cazuri excepţionale, personalul poate face cerere să nu-şi ia concediu în perioadele stabilite, iar dacă coordonatorul disciplinei este de acord atunci li se aprobă“, a declarat prof.dr. Vasile Astărăstoae.

Angajaţii mai susţin şi că intenţionează să sesizeze Oficiul Juridic al universităţii care ar fi aprobat deciziile cu încălcarea unor prevederi din Codul Muncii.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri