Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Colţul parlamentarului

Anton Doboş: Poliţia Locală este a Iaşului sau a lui Nichita?

GALERIE
anton dobos
  • anton dobos
- +

 Ancheta în cazul primarului Gheorghe Nichita a atras atenţia presei şi a publicului în special pentru detaliile picante din ceea ce a devenit deja o telenovelă. Dar cazul ne expune un lucru foarte grav, şi anume controlul absolut al primarului asupra instituţiei Poliţiei Locale.

 Aşa cum arată acum, legea poliţiei locale permite controlul total al primarului şi consiliului local asupra instituţiei, dar ştim că, de fapt, doar primarul taie şi spânzură. Poliţia locală dispune de importante resurse umane, materiale şi financiare, are acces la diverse baze de date şi informaţii despre cetăţeni, dar are o răspundere foarte limitată. Primarul este cel care le stabileşte bugetul, numeşte conducerea şi tot el îi controlează. Poliţia Locală nu are mai multe niveluri de control, aşa cum au alte instituţii de ordine publică, la nivel judeţean, naţional şi ministerial, cum se întâmplă în cazul Jandarmeriei sau al Poliţiei Naţionale.
Nichita a putut, aşadar, să-şi facă propria poliţie, iar cetăţenii nu ştiu ce se întâmplă acolo. Dar ieşenii ştiu acum că, în timp ce poliţiştii locali se ocupă de tot felul de treburi personale de-ale primarului, în oraş se fură statuile şi chiar au loc crime în parc, ziua în amiaza mare. Mai mult, unii poliţisti locali erau plecaţi pe la Suceava sau Cluj în timpul servicului care le impune să se ocupe de siguranţa ieşenilor. Responsabil pentru fărădelegile de pe străzile oraşului din această perioadă este, fără nici un dubiu, şi primarul Nichita, care NU a lăsat poliţia locală să facă tot ce poate pentru a împiedica infracţiunile stradale.
Gheorghe Nichita, primarul celui de-al doilea oraş ca mărime din România, ne-a arătat cum se poate crea un sistem mafiot folosindu-se de instituţii de forţă pentru a controla întregul oraş, apelând chiar şi la interlopi. Prin ceea ce a făcut, a discreditat total poliţia locală, în care, oricum, populaţia nu prea avea mare încredere.
Pentru a putea îndrepta lucrurile, trebuie schimbat urgent actualul cadru legislativ în ceea ce priveşte organizarea, pregătirea şi controlul asupra poliţiştilor locali, pentru a nu mai fi doar nişte paznici la dispoziţia primarului, oricare ar fi numele lui. Trebuie să ajutăm poliţia locală să-şi recapete încrederea în rândul populaţiei şi să nu afecteze şi percepţia asupra celorlalte structuri naţionale care poartă numele de Poliţie. Pentru că primarul Nichita pleacă, dar poliţia locală rămâne!
 
Dana COMAN

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri