Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Anvelopa salarială şi plafoanele bugetare

GALERIE
Bostan Ionel1
  • Bostan Ionel1
- +

O execuţie bugetară sub aşteptări, pe primele nouă luni ale anului în curs, a determinat o (a doua) mult necesară rectificare, vitală pentru acoperirea cheltuielilor salariale (publice) şi a necesităţilor funcţionării instituţiilor statului.

 

Poate mai important decât toate este faptul că Executivul a obţinut – prin negociere cu partenerii financiari internaţionali - majorarea deficitului bugetar cu 0,2% din PIB, asigurându-se pe această cale cofinanţarea proiectelor europene. Însă, pentru că din totalul PIB-ului, plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat trece de 7% (cca. 10 miliarde euro), aducem în discuţie câteva chestiuni adiacente sustenabilităţii salariale. Aceasta, în contextul în care proiectarea bugetului pentru 2014 este în fază avansată de elaborare, iar un nou Acord Stand-By (ASB) dintre România şi FMI (de tip preventiv) deja a fost perfectat. Teoretic, de moment ce este asigurată “ancora” destinată (conform solicitării de ASB) ”menţinerii unor politici macroeconomice solide şi a stabilităţii sectorului financiar, precum şi continuarea reformelor structurale menite să sporească perspectivele de creştere”, complicaţii mari nu ar trebui să apară. Iar, pe de altă parte, inclusiv proiectarea bugetară este una de tip asistat, fiind consultaţi curent reprezentanţii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, relativ la diversele scenarii de adoptat. Dacă plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat este stabilit prin lege (7% din PIB, în anul 2014), evident că odată ce macro-socotelile ne vor indica o creştere de PIB faţă de anul precedent, vor fi majorate şi salariile bugetarilor. Procentul în cauză, vehiculat până în prezent, este de cca. 3%. Aşadar, respectând toate canoanele fiscal-bugetare, anvelopa salarială a anului viitor nu va putea fi mai mare decât cu acest procent, în anul următor (2014). Pe un fundal economic (inclusiv la nivel global) cât se poate de pesimist, putem spune că este bine şi aşa. Dilema zilei pare a fi cum să împărţim suma aferentă creşterii anvelopei salariale din 2014. Adică, mărim salariul fiecăruia din cei cca. 1,2 milioane bugetari cu 3%, ori repartizăm plusul doar celor cu salarii mici (de exemplu, situate sub 1000-1200 lei/lună). Ceea ce observăm este că se conturează o decizie în favoarea ultimei variante. În mare măsură, ţinând cont de realităţile autohtone, argumentul că pentru cei cu venituri situate peste medie – 1000 euro, să spunem – o indexare cu 3% nu ar fi tocmai semnificativă, este valabil. În schimb, s-ar oferi o minimă satisfacţie medicilor rezidenţi, profesorilor debutanţi şi altor categorii cu venituri mici din sectorul bugetar. De altfel, ca dovadă că în materie de salarizare bugetară lucrurile au căpătat o altă abordare, invocăm, în final, şi ceea ce îşi asumă Executivul nostru prin recentul Memorandum de politici economice şi financiare (FMI). Şi anume, că ”vom încerca să implementăm Legea salarizării unitare în sectorul public în limitele anvelopei bugetare existente. Ne angajăm să nu introducem un regim de stimulente la nici o agenţie guvernamentală şi vom amenda Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 74/2013 pentru a elimina stimulentele la ANAF”.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri