Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Arafat trasează „Fâşia Gaza“ în judeţul Iaşi? Brambureala zonei metropolitane

GALERIE
politist
  • politist
- +

Guvernul a creat în ultimele două zile mai multă confuzie decât a clarificat situaţia în ceea ce priveşte deplasarea fără declaraţie în zone metropolitane, pe perioada stării de alertă.

Într-o adresă trimisă zilele trecute la primării şi semnată de ministrul secretar de stat Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, se arată, total diferit faţă de interpretările oficiale de până acum, că se consideră zonă metropolitană doar un perimetru de 30 km în jurul unui municipiu. Autorităţile au vrut, în special, să rezolve problema municipiilor care nu au zone metropolitane constituite conform legii.

Declaraţie pentru a trece strada până la Lidl-ul de pe trotuarul de vizavi

Dar situaţia crease şi unele situaţii aberante, un exemplu fiind la Suceava: locuitorii dintr-un cartier periferic al oraşului erau obligaţi să completeze declaraţia pe proprie răspundere pentru a putea trece strada la un magazin Lidl, care este scriptic pe teritoriul unei comune limitrofe, comună ce însă nu este inclusă în zona metropolitană a oraşului, aşa cum este ea constituită administrativ prin decizie a autorităţilor locale. „Se consideră zonă metropolitană teritoriul administrativ al municipiilor, precum şi o zonă de 30 km ca perimetru în jurul acestor unităţi administrativ-teritoriale, dar nu mai mult de limita judeţului“, este precizarea lui Raed Arafat care i-a băgat pe şefii Prefecturii Iaşi în şedinţă. Asta pentru că, la noi, Zona Metropolitană Iaşi, constituită legal, se întinde pe o suprafaţă mult mai mare faţă de cei 30 km precizaţi de Arafat.

Confuzie la Iaşi: în ce localităţi ne putem deplasa fără restricţii?

În România există doar 9 zone metropolitane constituite legal, cu statut propriu, una fiind cea de la la Iaşi, care are în componenţă în total 19 comune. Aşadar, dacă la Iaşi situaţia era clară înainte de precizarea lui Arafat, acum lucrurile au luat o altă turnură. Dacă ne raportăm la cei 30 km, atunci rezultă că deplasarea fără declaraţie nu e valabilă doar în Zona Metropolitană existentă cu cele 19 comune limitrofe (Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Comarna, Dobrovăţ, Holboca, Leţcani, Miroslava, Mogoşeşti, Movileni, Popricani, Prisecani, Rediu, Schitu Duca, Tomeşti, Ţuţora, Ungheni, Valea Lupului şi Victoria), ci şi în alte localităţi apropiate de Iaşi, dar care nu figurează în ZMI. De exemplu, situându-se la doar 23 km de Iaşi, ieşenii ar trebui să poată merge la Podu Iloaiei fără declaraţie, conform precizării lui Arafat. Dar nu doar despre acest oraş este vorba - în jurul Iaşului mai există alte 10 comune care ar putea fi încadrate în „perimetrul lui Arafat“ şi care nu sunt în ZMI: Golăieşti, Ţigănaşi, Dumeşti, Grajduri, Voineşti, Horleşti, Scânteia, Costuleni, Probota şi Movileni.

Enigma Paşcani

În plus, în judeţul Iaşi mai există şi un municipiu mai mic, Paşcani, iar precizarea lui Arafat face referire la orice municipiu din ţară, nu doar la municipiile reşedinţă de judeţ. Astfel, păşcănenii pot, conform regulii de 30 km a lui Arafat, să se deplaseze fără declaraţie în toate comunele limitrofe, ba chiar şi în oraşul Târgu Frumos, aflat şi acesta la mai puţin de 30 km de Paşcani. O altă problemă pe care acest perimetru o ridică, şi care nu a fost detaliată în adresa lui Raed Arafat, este legată de modul în care este luat în calcul perimetrul: distanţa este în linie dreaptă, sau distanţa este în funcţie de drumurile existente? Dacă am calcula în linie dreaptă, atunci Hârlăul ar fi în zona metropolitană a Paşcaniului: sub 30 km între oraşe. Drumul existent între cele două localităţi are, însă, pe şosea, mai mult de 40 km.

Ce drum alegem?

O altă situaţie ipotetică neclarificată poate fi atunci când dintr-un municipiu spre o localitate există două drumuri: unul de 29 km, altul de 31 km. Poate fi amendat un cetăţean care merge pe traseul cel mai lung? Hilară mai poate fi şi altă situaţie cu care nu este exclus să se confrunte unii cetăţeni: Dobrovăţ este o comună în ZMI, iar drumul din Iaşi până în centrul satului (să zicem sediul Primăriei) este de 30 km. Dacă un şofer care ajunge în această localitate şi parcurge încă 2 km în plus pe raza comunei, trebuie să completeze o declaraţie? „Perimetrul lui Arafat“ se opreşte, potrivit adresei recente, undeva în centrul satului. O altă problemă este: din ce punct al municipiului se calculează distanţa de 30 km? Din centrul municipiului, km 0 (zero), adică Piaţa Unirii la Iaşi, sau de la limita administrativă a municipiului, în funcţie de destinaţia în care ne deplasăm? Cert este că precizarea lui Arafat a creat mai multe probleme decât a rezolvat, cel puţin la Iaşi.

Ceaţă deasă: ce spun autorităţile locale?

Prefectul Marian Grigoraş, prins şi el pe picior greşit de adresa lui Arafat, a clarificat ieri doar situaţia comunelor din ZMI: chiar dacă sunt depăşiţi cei 30 km (cum este cazul cu Dobrovăţ, de exemplu), se va ţine de faptul că localitatea este într-o zonă metropolitană constituită conform legii. Prefectul a mai spus că ultimele precizări vor aduce mai multe localităţi pe lista celor unde ne putem deplasa fără declaraţie, acesta oferind exemple precum Grajduri, Voineşti sau Golăieşti, şi nu va aduce restricţii în interiorul ZMI. „Analizăm situaţia, încercăm să asi - gurăm cetăţenilor acces la o intrepretare corectă şi vom emite un punct un vedere“, a spus, la rândul lui, directorul Cancelariei prefectului, Marius Dangă. Ca urmare, va trebui într-o anumită măsură, până acele precizări suplimentare vor veni, să ne bazăm pe faptul că oamenii legii care ne vor opri nu vor fi extrem de zeloşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri